Shock!

január 30.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Koncert tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Anneke van Giersbergen - Budapest, november 6.

Két nap, kétféle koncert, kétféle nézőközönség, gyökeresen más hangulat és miliő, egyik nap csúcsponton a bulihangulat és a látvány, másnap meg csúcsponton a csendesebb érzelemkavalkád. Szombaton a Volbeat az egekbe pörgette az adrenalinszintet, így másnap tökéletes levezetésnek tűnt egy csendes, akusztikus, merengős este Anneke van Giersbergennel a meglepően kellemesen megtelt Analog Music Hallban.

anneke_van_giersbergen_k2022_01

időpont:
2022. november 6.
helyszín:
Budapest, Analog Music Hall
Neked hogy tetszett?
( 19 Szavazat )

Annekét legutóbb a VUUR-rel láttam, ami teljesen más jellegű, zenekaros hangverseny volt az A38-on, értelemszerűen más szettel. Azóta az a zenekar vélhetően az enyészeté lett, beütött a kovid, az énekesnő megjelentetett egy szólólemezt, és tűkön ülve várta, hogy ismét elindulhasson egy szál gitárral bármerre. Hollandiában sem volt fenékig tejfel az élet a két év szünet alatt, arrafelé később indult újra az élet koncertezésileg, mint nálunk, és eleve nagyobb volt a lezárás alatti szigor, így nem csoda, hogy minden előadó (is) egy kicsit befordult, majd az újraindulást egyfajta újjászületésként élte meg. Csak tippelni tudom, de valószínűleg Annekének is hasonló lehetett az élmény, hogy megint színpadon lehet, és feltöltődött a közönségtől kapott energiával.

Senkit sem érhetett meglepetésként, hogy a húsz (!!!) dalt tartalmazó program egyfajta vegyesfelvágott képét mutatta, így értelemszerűen a saját dalok mellett megfértek feldolgozások, másokkal készített közös szerzemények, és persze az őszenekartól is belefért a műsorba két tétel. Anneke egy tünemény, az volt fiatalon, meg most is így lassan az ötvenes választóvonal felé lépkedve, de valószínűleg totálisan ugyanilyen tüneményes lesz majd nyolcvan évesen is, maximum akkor már egy kicsit kevesebbet fog turnézni.

anneke_van_giersbergen_k2022_02

Nehéz akusztikus koncertet felépíteni úgy, hogy egy idő után ne legyen benne üresjárat, de itt erről szó sem volt, és nemcsak azért, mert néha cukin szabadkozva áthangolta a gitárját, hanem mert minden egyes dal előtt elmesélt egy saját, az adott számhoz kapcsolódó történetet. Így lett az I Saw A Carból aranyos flörtölés közönség és előadó között, és persze megtudtuk, mi ihlette az egyébként remek dalt, vagy az Ayreon-feldolgozás Valley Of The Queens előtt kiderült, miképp sikerült rávenni Arjent a közös turnéra jó pár éve, és nem meglepő módon arra is fény derült, hogy a hórihorgas holland zseni egy remete, aki körülbelül hetente egyszer mozdul ki bevásárolni. A My Mother Said előtt pedig az anyai élet nehézségei kerültek szóba, többek között az is, hogy Anneke 17 éves fiával már nehezebb a kommunikáció, mint minden tizenévessel, és bizony az egyik fontos téma manapság az, hogy rakja vissza a hűtőbe a kaját.

anneke_van_giersbergen_k2022_03

Csúcspontok persze mindig vannak, kinek mi, de nyilván a The Gathering-féle szívettépő Saturnine (egyik örök kedvencem amúgy abból a korszakból) és a Strange Machines nagyobb ovációt váltott ki, ugyanígy imádtuk a Devin Townsenddel készült Ih-Ah!-t, és engem a tavalyi szólólemezes dalok közül az autós mellett a Hurricane ragadott magával. A feldolgozások közül a Foreignertől a bármilyen verzióban csodaszép és szívbe markoló I Want to Know What Love Is, illetve az Audioslave Like A Stone-ja mozdította a koncert ívét a csúcspontig. A két Kate Bush-feldolgozás közül a Running Up That Hill (A Deal With God) állt közelebb hozzám, és bizony a Pink Floyd Wish You Were Here-je is meg tudja érinteni a lelket.

anneke_van_giersbergen_k2022_04

Anneke meg hát… Anneke. Tökéletesen csodálatos hangú angyal még mindig, ha láttad valaha színpadon, örökre a szívedbe zártad a végtelenül pozitív energiagombolyagával együtt. A nézőközönség minden tagja így érzett most is a színpad előtt: talán még az a 15 hónapos kislány is, akit elhoztak a szülei, de a 82 éves anyukám biztosan: kisimult arcát, mosolygó szemeit nézni és figyelni, ahogy halkan énekli a Hallelujah-t, nekem külön szívet melengető örömet nyújtott. Ez egy ilyen különleges este volt, jövőre legyen újra valami hasonló!

anneke_van_giersbergen_k2022_05

 

Hozzászólások 

 
#5 hjules 2022-11-10 23:58
Rííízözön!
Hejj! Tetszett a "Két férfi egy eset":)
Jól toltátok, egy tök jó bulit láttunk és jól működött az egész a looperes megoldással. Szépen is szólt. Vokálok is adták, nem unatkoztunk! Virtuális vállveregetésne k sem vagyok ellene:)

...aztán kijött a kisjány, összelopkodta a szíveket a teremből "okkal"-vonóval, fejbe is kólintott pluszban. Én azóta szégyellek a gitáromhoz nyúlni is:(, mert ráadásul gitár mellett végigannekelte azt a sok-sok dalt mágia kategóriában.
:):):)
Nagy Élmény volt az egész este és köszi, meg ilyesmi.
Idézet
 
 
#4 Attila1234 2022-11-10 20:19
Idézet - duedhel:
Idézet - dzsud:
Idézet - duedhel:
És a Reason milyen volt?


Bízom benne, hogy nem indul el az Arch Enemy-beszámoló alatti mókavonat.Nem olvastam azt a beszámolót, de most utánanéztem, mire gondoltál. Úgyhogy jelzem, nem kötekedésképpen kérdeztem, csak ami azt illeti, én sosem voltam Anneke-fan, viszont a Reasont nagyon szeretem, és örülnék, ha valaki arról is mondana ezt-azt. Akár valaki a szerkesztőségbő l, akár egy fórumozó.


Szerintem egész jók voltunk a minimalista hangszerelés ellenére. Persze engem is érdekel,ha valaki lentről mondaná el a véleményét. :D
Idézet
 
 
#3 duedhel 2022-11-10 15:15
Idézet - dzsud:
Idézet - duedhel:
És a Reason milyen volt?


Bízom benne, hogy nem indul el az Arch Enemy-beszámoló alatti mókavonat.Nem olvastam azt a beszámolót, de most utánanéztem, mire gondoltál. Úgyhogy jelzem, nem kötekedésképpen kérdeztem, csak ami azt illeti, én sosem voltam Anneke-fan, viszont a Reasont nagyon szeretem, és örülnék, ha valaki arról is mondana ezt-azt. Akár valaki a szerkesztőségbő l, akár egy fórumozó.
Idézet
 
 
#2 dzsud 2022-11-10 14:27
Idézet - duedhel:
És a Reason milyen volt?


Bízom benne, hogy nem indul el az Arch Enemy-beszámoló alatti mókavonat.
Idézet
 
 
#1 duedhel 2022-11-10 11:55
És a Reason milyen volt?
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Red Dragon Cartel - Budapest, A38, 2014. május 5.

 

Heathen - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Sodom - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

Muse - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 15.

 

Wendigo - Budapest, Wigwam, 2004. október 29.

 

Wendigo - Gödöllő, Trafó, 2004. március 26.