Shock!

július 05.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

5. Denevér Tehetségkutató Fesztivál - Szolnok, 2001. június 1-3.

Az ötödik, közel 70 zenekarral, 24 díjazottal, és a "szigorú" 8 tagú zsűrivel. Valahogy így fest egyszerű számadatok tükrében a 2001-es Denevér Tehetségkutató-fesztivál.

időpont:
2001. június 1-3.
helyszín:
Szolnok
Neked hogy tetszett?
( 1 Szavazat )

Természetesen eme egyszerű számok mögött rengeteg munka és tapasztalat húzódik meg, melyért teljes mértékben gratulációt érdemel Cserfalvi Töfi stúdiótulajdonos-szervező. Szó se róla, kemény munka elé néztünk a 3 napos rendezvény alatt, mely mindamellett, hogy kora estig a tehetségkutató fellépőiről szólt, utána még nagyon jó koncerteket is tartogatott.

Na, de ne menjünk ennyire előre, nézzük a helyezetteket szép sorjában… a zsűri bemutatása után: Maróthy Zoltán zsűrielnök (Fahrenheit, Kiss Forever Band), Töfi, Tóth József (Peavy képviselő), Fekete Samu (Zenészmagazin), Nagy Róbert (Rock Gyémántok), Nagy Szabolcs (MHH), Olasz Sándor (Rockinform), s jómagam.

Tavaly már bizonyított a békéscsabai MZ/X, akkori teljesítményüket ezúttal szinte megháromszorozták, behatárolhatatlan stílusukkal az első helyet ők érdemelték ki. Remélem végre egy lemezkiadó is felfigyel rájuk.
Második helyen szintén egy tavaly már bemutatkozott formáció végzett a Kérdőjel. Zenéjükkel a slágeresebb dallamosabb vonalat képviselték, nótáik teljes mértékben sablonmentesek voltak, 100%-os rádióbarát elemekkel (persze jó értelemben).

40 óra stúdióidővel harmadik lett a szolnoki N.C.W. zenekar. A csapat kiváló fazonnal, és maximális zenei felkészültséggel kápráztatta el a zsűrit. Muzsikájuk profi előadásmódját nagyban meghatározta a fúvós szekció és a frontember meggyőző előadásmódja.

A negyedik helyezéssel 30 óra stúdióidő járt, amelynek a gazdája Esztergom egyik legtehetségesebb bandája a Le Panic lett. A Le Panic már tavaly is jól szerepelt, viszont idén már ők is határozottabban erősebb repertoárral villantak meg. Változatos elemekben bővelkedő, húzós modern rock nótákkal álltak elő.
Debrecenbe vándorolt az ötödik díj, ami még mindig stúdióidőt jelentett a szolnoki Denevérben. A Szeget a pontosság és dinamizmus jellemezte, mondhatni átszabták a HC/metalról alkotott fogalmunkat. Súlyosak voltak, és ütöttek.

A hatodik hely alatt már a különdíjasok szerepeltek, sajnos a zsűri legszívesebben még sok-sok stúdióidővel ajándékozta volna meg ezeket a csapatokat is, hiszen a legtöbbjük máris lemezérett stádiumban tart. Bízok benne, hogy hamarosan még hallani fogunk a thrash metal vonalon haladó Arsenic-ről (Korg multieffekt, legjobb dobosnak járó díj: Osztroluczki Csaba, weblap a Zenefórumtól), az erdélyi Psycho Symphony progresszív muzsikájáról (200 db műsoros kazettagyártás), vagy a legszebb női énekesekkel nyomuló egri Vírusról és a kecskeméti Hetedik Érzékről (MHH előfizetések).

A díjazottak sora természetesen még nem ért ezzel véget, hiszen a zenekarok munkájához minden zsűritag hozzájárult valamilyen kisebb ajándékkal. Így kaphatott például a Józanészek csapata fellépési lehetőséget a Mezőtúri fesztiválon, a RAD Metal Hammer előfizetést, a negyedik helyezett Le Panic Rockinform előfizetést, a zúzós extrém metalban jeleskedő Bones interjúlehetőséget a Shock!-ban, vagy a dobogósok közül az MZ/X, Kérdőjel, N.C.W. Zenészmagazin csomagot.

Helyet kell még adnom a különdíjazottaknak. A legjobb gitáros szólóban jeleskedett Rontó Guszti Peavy erősítővel távozhatott, a legjobb énekest a heavy metal új hulláma dobta ki a Legacy zenekarban feltűnt Nachladal István személyében, a legjobb basszusgitáros sem egy pihe-puha stílusból érkezett, a rendezvényen súlyosan dübörgő Grindmanből, Czövek Attila gyarapodott még Peavy erősítővel.

A dobost már ismeritek az Arsenic-ből, Osztroluczki Csaba, míg a billentyűk virtuóza Dobai Szidónia (Phaeton) lett.
Azt hiszem ezen hosszú lista végére értem, bár úgy érzem még egy csomó mindent, mindenkit kihagytam, de ha jövőre is Szolnokon leszek, megígérem, nem felejtkezem el senkiről.

Talán érdemes még megemlíteni a rendezvény profi lebonyolítását, a hangosító "bácsi" szőrözését és hiányosságát, az esti koncerteket. Apropó koncertek, az első nap a Tankcsapda, Panksapka, Mantra triumvirátus zenélt, a másodikon a Kiss Forever, Iron Maidnem, míg a zárógálát a Nottingham és a Pokolgép szolgáltatta.

Nagyon húzós 3 nap volt szerintem nemcsak számunkra, hanem a zenekarok számára is, de rengeteg tapasztalattal és rengeteg új, jó zenével lettünk gazdagabbak. Csak azok a fránya lemezkiadók…

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Deep Purple - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. február 17.

 

Voivod - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

Orphaned Land - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

ZZ Top - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2009. október 15.

 

Wendigo - Budapest, Wigwam, 2004. október 29.

 

Wendigo - Gödöllő, Trafó, 2004. március 26.