Shock!

december 07.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Without Face: áttörés előtt

Without FaceSzámomra a Without Face zenekar a legjobb példa arra, hogy hazánkban megfelelő háttértámogatással, na és persze igényes muzsikával milyen jó ütemben lehet feltörni, nagyobb nevet szerezni egy év alatt. Tavaly óta nagyon beérett a csapat "Deep Inside" című anyaga, mely úgy tűnik a hazai sikerek mellett időközben némi külföldi támogatást is begyűjtött. A zenekar körüli aktuális információkról Szabó András frontembert kérdeztük.

Lehet, hogy még korai a kérdés, de mikorra terveztek új anyagot?

Nehéz ezt megmondani. Most még javában folyik a "Deep Inside" album módszeres promóciója tudod, Isten malmai lassan őrölnek, mindenfelé küldözgetjük az anyagot, hogy a következő album már egy előkészített "talajba hulljon". Nem kis büszkeséggel mondhatom, hogy eddig mindenhol nagyon kedvező fogadtatást kapott a lemez, függetlenül attól, hogy hazai vagy külföldi szaklap írt rólunk. Pont a jó kritikáknak köszönhetően még így; egy évvel a megjelenés után is jól fogy az album, tehát ez sem indokolja, hogy már most előrukkoljunk valami újjal. Aztán önmagunkat is fejleszteni kell még; most zenetanárhoz járunk, hogy felkészülve mehessünk majd stúdiózni, ja és az is nagyban meghatározza a dalírások menetét, hogy üresedés lett az egyik gitáros poszton.

Tényleg van már új gitáros?

Nem, jelenleg még csak jelöltek vannak, de mire ez az újság megjelenik, biztosan állíthatom, hogy már ismét teljes lesz a banda.

A következő anyagon terveztek valami zenei változást?

Sosem gondolkodunk előre stílusokban, egyszerűen csak összerakjuk zenei ötleteinket, és a megszülető dalok önálló életet kezdenek élni. Ez most lehet, hogy hülyén hangzik, de nem tudom másként megmagyarázni. Többnyire mindig a zene van kész előbb és az énekdallamok csak utóbb, maga a szöveg meg teljesen függetlenül jön, de a végén mindenféle görcs nélkül, mondhatni spontán harmonizálódik. Talán éppen ez a spontaneitás a varázsa ennek a fajta zenének, és ez a varázs elveszne, ha sokat vacakolnánk a dalokkal. Ha tehát már a zenei ötletek össze vannak rakva, akkor hamar megvagyunk a végleges vagy szinte végleges formával. Ami viszont bonyolult és időigényes, az pont ezeknek az ötleteknek az összecsiszolása.

Az előző anyagot csak terjesztette a Hammer, a következőt már szerződéssel náluk adjátok ki? Vagy kérdéses még a kiadó?

Rengeteg minden szól a Hammer mellett, ez tény és való. Többek közt az is, hogy amikor készen voltunk a "Deep Inside" stúdiófelvételeivel és azon filóztunk, hogy most akkor hogyan tovább, csak ők voltak azok akik mellénk álltak és konkrét ajánlatot tettek, pedig több helyre is elküldtük felvételeinket. Mi nem tudtuk volna állni a kiadás költségeit, a reklámot, nyomdát, turnéköltségeket, stb., de a Hammer mindezt felvállalta, és amit megígértek azt teljesítették is. Szóval nem csak egyszerűen terjeszti az albumot a Hammer, hanem kvázi kiadó is, sőt a szerződésünk is konkrétan erről szól. Mindezek mellett a hab a tortán az, hogy ráadásul odafigyeltek arra is, hogy megmaradjon a csapat függetlensége és ez hatalmas dolog. Jelenleg van egy-két komolyabb megkeresésünk, még külföldről is, én azonban szeretném, ha a Hammer aktívan részt venne a következő Without Face lemez piacra dobásában.

Mostanában sok jó gótikus-atmoszférikus metal zenekar működik. Figyelitek a külföldi és a magyar helyzet alakulását?

Én a munkámból kifolyólag is folyamatosan követem a megjelenéseket, úgy a hazait, mint a külföldit és tényleg klassz látni, és főleg hallani, hogy milyen színvonalas produkciók születnek. Mondjuk itt nem ezekre a gót ízű zenékre gondolok. Meglátásom szerint kerek egészében jellemző lett az undergroundra az igényesség. Szerintem egy- két éven belül a magyar zenekarok is le fogják dönteni ezt a nyugat által ránk aggatott "keleti gát" hülyeséget. Amikor olyan nagyszerű csapataink vannak, mint például az Evensong, vagy a Dying Wish, akkor nem hiszem, hogy tartanunk kellene az ellenkezőjétől. Az pedig végleg nem elhanyagolható tényező, hogy az underground zenekarok összetartanak, mert rájöttek a "többen többet" elvre. Szerencsésnek érzem magam, hogy mi is a Without Face-szel tevékeny részesei lehetünk ennek a folyamatnak, és nagyon bízom benne, hogy nem kell már sokáig várnunk az áttörésre.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Devin Townsend Project - Budapest, Barba Negra Music Club, 2015. március 12.

 

Within Temptation - Budapest, PeCsa Music Hall, 2014. március 14.

 

Sting - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 30.

 

Mercenary - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Stratovarius - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Wendigo - Budapest, Wigwam, 2005. február 16.