Shock!

december 10.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Scorpions: „Még nem tudjuk, mikor lesz az utolsó koncertünk”

Valahol döbbenetes, de igaz: a Scorpions ilyen-olyan leosztásokban 1965 óta létezik, nem is csoda, ha Rudolf Schenkerék a 2010-es Sting In The Tail lemez óta a befejezést lebegtetik. Arról már persze megoszlanak a vélemények, vajon tényleg visszavonul-e aktuális turnéja végeztével minden idők legsikeresebb német rockzenekara, azt illetően viszont teljes az egyetértés, hogy a júniusban Budapesten is fellépett veterán rockerek hihetetlenül jó formát mutatnak az utóbbi években. A rocktörténelem egyik legmeghatározóbb ritmusgitárosát kérdeztük a csapat körüli aktuális történésekről – Rudolf ugyan nem válaszolt túl szószátyár módon, de neki alighanem tényleg elég dolga akad a hétköznapokban, így már az is megtiszteltetés, hogy egyáltalán időt szakított ránk.

Mit gondolsz, mikor ér véget a több mint egy éve tartó búcsúturnétok, vagyis mikorra várható a legutolsó koncert Scorpions néven?

Nem tudjuk még, mikor lesz az utolsó koncert, most egyenlőre nem is akarunk még erről döntést hozni, ugyanis ahogy telik az idő, egyre kedvezőbbek a lehetőségeink, egyre jobb ajánlatokat kapunk.

Szó van egy 3D-s koncertfilmről is, erről mit lehet tudni jelenleg?

Fantasztikus, mi mindent lehet kihozni tizenkét különböző kameraállással és egy 5.1-es hangrendszerrel. Biztos lehetsz benne, hogy a film pontosan olyan élményt fog nyújtani, mintha csak ott lettél volna a koncerten.

Ennyi klasszikus lemezzel a tarsolyotokban nem lehet könnyű feladat kiválasztani a koncertprogramot. Ki hozza a végső döntést: te és Klaus, esetleg Matthias, vagy valaki más véleményét is figyelembe veszitek?

A honlapunkon szavazást indítottunk a rajongóinknak, a setlist alapvetően az ő kedvenceikből áll össze. Ugyanakkor azért az is szempont, hogy épp melyik földrészen és országban játszunk, ugyanis ennek megfelelően kisebb változtatások lehetségesek.

Te egyébként mely dalaitokat tartod a legfontosabbaknak?

Szerintem ha szerelmes dalokról beszélünk, akkor a Still Loving You, ha a béke témájáról van szó, akkor a Wind Of Change, ha pedig rock'n'roll, akkor csakis a Rock You Like A Hurricane jöhet szóba.

Hogy áll a testvéreddel, Michaellel tervezett közös lemezed? Klaus Meinén kívül milyen énekest terveztek meghívni rá?

Egyelőre még csak annyi biztos, hogy mindenképpen össze akarjuk hozni ezt a lemezt, és előbb vagy utóbb meg is tesszük.

Érdekes lehet az önéletrajzod, a Rock Your Life – gondolom, hamarosan megjelenik angolul is...

Hát persze, aggodalomra semmi ok, már dolgozom az angol verzión.

Remek! Egyébként melyik zenész (ön)életrajza tetszett mostanában a leginkább?

Könnyű a válasz: Keith Richards önéletrajzát élveztem a legjobban.

Nem sok rockzenész dicsekedhet azzal, hogy annyira jól ismeri az utolsó szovjet pártfőtitkárt, mint ti. Mesélnél egy kicsit a kapcsolatotokról? Gorbacsov valódi Scorpions rajongónak számít?

Nos, mint ahogyan azt bizonyára tudod, az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy 2011 márciusában felléphettünk a Mihail Gorbacsov 80. születésnapjára rendezett ünnepségen. Talán túlzás lenne a rajongónknak nevezni, de kedveli a Scorpionst, és akárhányszor csak összefutunk vele a világ bármelyik pontján, mindig felemlegeti, hogy a Scorpions az egyetlen zenekar, amely valaha is meghívást kapott a Kremlbe.

Bámulatos formában vagy, holott elmúltál már hatvan éves. Mi a titkod?

Élvezni kell az életet, és olyan emberekkel kell együtt lenned, akikkel ezt valóban megteheted. Aztán az is fontos, hogy olyasmivel foglalkozz, ami szeretsz csinálni. Add meg magadnak, ami jár. És persze a sport és a szerelem is elengedhetetlen. (mosolyog)

Olyan nagy bandák, mint a Queen és az ABBA saját musicalt (illetve filmet) hoztak össze, amely tuti receptnek tűnik ahhoz, hogy köztudatban tartsa a zenei örökségüket még jóval a feloszlás után is. Szerintem ilyesmire a Scorpions dalok is kiválóan alkalmasok lennének...

Akár hiszed, akár nem, nyitott kapukat döngetsz: már dolgozunk a musicalen és a filmen is!

Tűz esetén melyik öt lemezt mentenéd ki először az otthonodból?

Őszintén szólva, nem tudnám öt lemezre leszűkíteni ezt...

Rendben, akkor azt áruld el, milyen más hard rock zenekarokat hallgatsz mostanában?

Szeretem a Led Zeppelint, az AC/DC-t, a Metallicát, a System Of A Downt, a Green Dayt és nagyon sok olyan zenét, ami az angol vagy amerikai internetes rockrádiókon keresztül jut el hozzám.

És végül: mi az élet értelme?

Szeress élni, és hozd ki a lehető legtöbbet a saját életedből!

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Slipknot - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Helstar - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Marty Friedman - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Megadeth - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. április 8.

 

Muse - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 15.

 

Wendigo - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 11.