Shock!

november 28.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Punk kerekasztal: Auróra, Hétköznapi Csalódások, Prosectura

A tavaly év végén zajló Utazó Punkcirkusz turné debreceni állomásán gondoltunk egy merészet és meginvitáltuk a turnén résztvevő nevesebb zenekarok 1-1 képviselőjét egy kis közös eszmecserére.

Sajnos az előzetesen beharangozott 4 főbandából a Junkies idő előtt kvalifikálta magát, de még így is akkora (punk) zenész túlerővel szembesültünk, hogy bizony néha-néha óriási káoszba fulladt egynémely kérdésünk. A Vigi (Auróra), Megyeri Feri (Picsa), Imre Norbi (Prosectura) triumvirátus nyilatkozatát egyszer-kétszer a Picsa tagjai is felülbírálták...

Először is arra lennék kíváncsi, hogyan jött létre ez az Utazó Punkcirkusz?

Ki lett találva, hogy a Megyerit ne máshol verjem meg, hanem csinálni kell ahhoz egy közös koncertet és aztán itt pofán bírjuk baszkódni - kezdte komolytalanul a beszélgetést Vigi. Na, az alapötlet tényleg az volt, hogy elmegyünk és olyan helyeken ahol annyira nem gerjednek erre a műfajra, így együttesen becsalogatjuk a lehető legtöbb embert. Ez tavaly történt, elmentünk ilyen városokba együtt, ahová elég szép számmal eljöttek emberek, s megnézték a "punk utazócirkusz" keretein belül, egy fizetség alatt az egész élvonalat.
Megyeri: A felét!

Mi kell ahhoz, hogy létrejöjjön ez a 6 zenekart koordináló együttműködés?

Vigi: Anyagilag nem volt ennyire kiélezve, nem ez motiválta a bandákat...
Inkább a hozzáállás kérdése - kapcsolódott be Imre Norbi.

Mi alapján dőlt el például, hogy kik lesznek a résztvevők?

Kitaláltuk, érted? És gondolom ti is egyből azt mondtátok, hogy jó ötlet, miért ne! Az Ákos haverommal (Kriszt Ákos, a turné főszervezője) lett ez szervezve, de én is ott vagyok a háttérben - felelt szűkszavúan Vigi.
Norbi: Aki ilyen részeg szokott lenni a koncert végén...Szóval fel lett téve a nagy költői kérdés - folytatta Vigi -, hogy, na benne lesznek e a zenekarok, és szerintem nagyon nem törte senki az agyát, hogy most legyen e vagy ne legyen ebből valami. Jót tett minden zenekarnak ez az egész, lényegesen nagyobb tömegek nézték meg a "punkcirkusz mutatványt", mint hogyha önállóan odamentünk volna az adott városba. Ezzel valahol mindenki nyert. A közönség és a zenekarok is. Hú, de okos vagyok b... meg! - csodálkozott Vigi saját mondanivalóján.Ez egy nagy körmondat volt, húzd ki magad! - adott nyelvtanórát Megyeri Feri.
Vigi: Az igazság az, begyakoroltuk itt a színpad mögött.

Milyen a turné anyagi helyzete? Hogyan oldjátok meg például a gázsit?

Norbi: Megvan nagyjából mindenkinek az árfolyama!
Meg nem tartozik a közönségre, ez hülyeség és ilyen kérdéseket kár bolygatni. Nem? - vágta rá mérgesen Vigi.
Persze! - bólintott egyetértve vele Megyeri.
Érted, most valamelyik csapat 368 Ft-tal többet kap vagy kevesebbet... - rázta a fejét Vigi.
Egyébként tavaly is volt olyan, hogy éppenséggel nem jött ki a pénz és senki nem hisztizett, hogy most nem kapta meg azt a pénzt - vette át a szót Norbi. - Mert tényleg kurva jó a hangulata az egész dolognak és senki nem állt neki rinyálni mert nincs meg a pénz, amennyi kellene.
Vigi: Figyelj, a főszervező még mindig él...
Tényleg itt arról van szó, hogy mindenki várakozott, várta, hogy milyen lesz, és sokkal jobban sült el, mint gondoltuk - tett végleg pontot pofátlan kérdésünkre Norbi.

Sikeresebb a '98-as turné, mint a '97-es?

Vigi: Ha ezt most nem is nézőszámban bontod ki, én azt veszem észre, tavalyelőtt is ilyen széles szájjal vigyorogtak, mert jól érezte magát mindenki, tehát különbséget én nem tudok tenni.
Ez most olyan dolog - vette át a szót Megyeri Feri -, hogy például az első két állomás nehezen indult be. Aztán fokozatosan javult, például ilyen helyeken, mint Debrecen, Pécs, Szekszárd. Ezekben a viszonylag nagyobb városokban, még ha Szekszárdot nem is soroljuk ide - mondta röhögve Feri, a Prosectura városáról.
Tulajdonképpen ez a turné megmutatja, hogy mennyi létjogosultsága van egy punk zenekarnak, a közönség megmutatja, hogy ennyi van, s ennél igazából sokkal több szerintem nincsen - folytatta tovább Norbi tudomást sem véve a Megyeri-féle csipkelődésről.

És hogyan döntöttétek el a sorrendet?

Vigi: Ez is úgy volt kitalálva, hogy nem legyen kiélezve, hogy most valaki főzenekar vagy akármilyen szintű besorolása legyen.
Megyeri: Politikai nézetek, vallási...
Vigi: Mindenhol a nagy zenekarokból lett a főzenekar, a Proszi, Picsa. Meg ki van még?
Enola Gay, Auróra - segítette ki Vigit Norbi.
Nem négy banda volt? - kérdezte továbbra is értetlenül Vigi. Ja, és mindjárt a legelején a Junkies, akik személyes belső viszály miatt kiléptek a turnéból. Tavaly például az első két bulin kialakult a zenekarok közti barátság. Ez az egész erre is tökéletesen jó, hogy a zenekarok jól összebarátkozzanak. Tehát nincs olyan, hogy valaki a műfajon belül egymásra fúj. Megbarátkoztunk, emberileg is összejöttünk...

Ti is így vélekedtek erről?

Norbi, Megyeri: Persze.
Norbi: Egy busszal jöttünk a Picsával... - egyöntetű röhögés.
Vigi: Erre volt a turné kitalálva, érted! Bármiféle ilyen félreértések amik az életből idáig adódtak, ezek letisztázódtak. Nem rivalizálás folyik, hanem inkább segítjük egymást.

Milyenek az előzenekarok?

Vigi: Rózsaszín Pitbull?
Na, ez egy fogalom - vágta rá rögtön Norbi. Úgy képzeld el a basszerost, egy ajtóból kifaragott basszusgitárja van, thrash metalos fazonnal.
Vigi: Szóval nagyon dilisek, de igen jó arcok. Nem lehet mellettük unatkozni, mert végig röhögöd magad. Az Enola Gay meg egy lendületes valami, ők is jók.

Mennyire erős a magyar mezőny ebben a műfajban? Bár nagyjából Ti vagytok az élbolyban...

Vigi: Kurva erősek vagyunk!
Nyugati színvonal van... - röhög Megyeri.

Hogyan reagál/reagált a magyar sajtó erre a megmozdulásra?

Sehogy!!!! - hangzott el az egyöntetű válasz.
Vigi: Ez szomorú. Régen az újságírók voltak a zenészekért, most átfordult a világ, be kell nyalni ahhoz, hogy akármilyen újságba bekerülj. Ugyanolyan kommerciális dolgokká váltak az újságok, mint a reklámrádiók, mert meg kell venned egy oldalt, majd odamennek a "vörösvirsli" mikrofonnal, azután adhatsz egy interjút.

Mi a véleményetek - zenészként - az elmúlt év zenei produkcióiról?

Megyeri Feri: Gyerekek, nem kéne hangolni? - fordult a jelen lévő Picsás tagokhoz.
Még el sem kezdték - hurrogták le a többiek.
Nem sok minden történt - kanyarodott vissza a kérdéshez Imre Norbi.
Vigi: Szerencsére lecsúszott már ez az MTV-s szarság. Ami jó volt minden bizonnyal a műfajnak, de az volt a legszarabb, hogy ilyen sokadrendű senkiket rántottak elő a multikiadók és ezeket futtatták be.
Norbi: Ez olyan dolog, hogy kint volt ez a nagy hullám, ám ebből itt Magyarországon igazából semmit nem éreztél.

Mi a véleményetek a szponzorokról?

Kikről? - hüledezett Megyeri.
(röhögés)
Norbi: Nincsen.
A Picsáék most kaptak a kiadótól új gitárokat, mert a régieket ellopták. - árulkodik Vigi.
Megyeri: Megvannak! Pécsen akarták elnyomni egy használt kereskedésben.
Vigi: Pont ott, ahol ezek laknak! Debrecenből elvitték Pécsre.
Ki az a segg b... meg? - sajnálkozik röhögve Norbi.
Vigi: Jó kis buli volt, a tavalyelőtti Utazó Punkcirkuszon. Lenyúlták a három gitárt...
Ügyesen kinyitották a Wartburgot - veszi át a szót Feri - kipakolták, elvitték a térdvédőmet és a szemüvegemet is.
Mi volt az, "Réjben"? - kérdezte naivan Norbi.
Nem, hát 800 Ft-os! - szerénykedett ártatlan fapofával nagy röhögés kíséretében Feri. A lényeg az, hogy kölcsöngitárokkal - amit a kiadó megvett - le tudtuk nyomni a bulikat.
Vigi: Erre a műfajra szponzor nincs.

Milyennek tartjátok a magyar közönséget?

Vigi: Szerintem kurva hálásak, meg jók, nem?!
Norbi: Vannak akik végigvonatozzák, végigstoppolják ezt az egész punkcirkuszt. Szóval le a kalappal előttük!
Vigi: Az jóleső érzés, hogy felkészülve jönnek, éneklik minden bandának a dalait. Átlagosan 3-400 ember.
Megyeri: Néhány ezres tábor lehet itt Magyarországon, szerintem 2-3000 ember aki kifejezetten punkzenére gerjed.

Polgárpukkasztónak tartjátok magatokat?

Én a Polgár Tamást (Prosectura) szoktam pukkasztani - vágta rá Megyeri.
A punk rock egy kicsit mindig is arról szólt - fejtegette Vigi.
Arról szól, csak most az a baj, hogy a mai polgárokat már nehéz pukkasztani. A másik, hogy most valamelyik diszkós is taréjban mászkál, bőrnadrágban. Meg hát ilyen divatos playback bandákat is lehet látni extrém külsővel. Ezekkel nem nagyon lehet operálni - tette hozzá Megyeri. Vannak értékek, amit a punknak fel kell villantani, bizonyos célkitűzései, de ez a hetvenes években sem valósult meg, mégis törekedni kell rá.

Állítólag a punkzene őszinte. Igaz ez?

Minden bizonnyal, ez arról szól - válaszolt tömören Vigi.

A zenészeket általában olyan nők is körülveszik, akik mindent megtesznek azért, hogy ágyba bújhassanak velük. Hogy van ez veletek?
(kollektív röhögés)

Hú, ne is mondd! - ecseteli a helyzetet Vigi.
Nincsenek nők! - vigyorog Norbi.
Feri: Szerintem először ki kéne térni a Vigi szexuális életére! Azt leírhatod, hogy mi nem csak barátok, hanem sógorok is vagyunk.
Vigi: De szerintem ezt a kérdést meg kell azzal fejelni, hogy nem vagyunk olyanok. Igaz?
Nem hát! - hangzik a válasz.
Ez punk rock, nem a nőkről szól - jelentette ki Vigi.
Visszautasítani nem szoktuk őket - tereli a szót a valóságra Megyeri.
Várj, ezt meg lehet diplomatikusan fogalmazni! - menti a menthetőt Vigi. Mindenki tudja, hogy mit szabad neki, itt vannak nők, igenis, hogy vannak, mi tudjuk, hogy vannak bizonyos zenészek, akik ezt a témát úgy kezelik, hogy nemet tudnak mondani, nős vagy komoly kapcsolata van.
Vagy nős, de ez semmit nem jelent - hangzott el egy halk beköpés a jelenlévők valamelyik sumák (biztos nős) tagjától.
... és ezáltal teret tud biztosítani azoknak a fickóknak, akik szabad prédára lesnek - fűzi tovább Vigi. Bár ide nem manökenek járnak...
Ide múmiák járnak zömmel - állapítja meg faarccal Norbi.
Ha ez így le lesz írva, tudod mit fognak mondani! - fordult Norbi felé Vigi. Hallod ezek a bunkók milyen nyilatkozatot tettek? Mi múmiák?

Igaz az a megállapítás, hogy az átlagemberek nagy többsége alábecsüli a zenészek intelligenciáját?

Norbi: Igaz. Az egész életstílust is!

Van ilyen tapasztalatotok?

Norbi: A zenész az tróger, az alkoholista, az narkós, az kurvázós, ez az elfogadott.
Vigi: Ha az időnek a kerekét visszapörgetnénk, teszem fel 20 éve aki zenész volt, az úriember is volt. Akkor rang volt zenélni, most meg azt jelenti, hogy mittudomén munkanélküli, tróger, csavargó.
Feri: Ráadásul a zenész már nem is fontos ha a klubokban játszunk és bejön 400 ember erre a bulira, úgy beszélnek a tulajdonosok velünk, mint a szarral. Holott nem hiszem, hogy értük vagy, hogy milyen jól szolgál ki a pincér megy be a tömeg.
Norbi: Olyan minimum sincs, hogy a gitárodat be tudd tenni egy olyan helyre, hogy ne tudják elvinni.

A beszélgetés végén pedig beszámolnátok zenekaraitok közeli terveiről?

Vigi (Auróra): Egy német kiadó által a tavasz folyamán ki lesz adva egy Auróra válogatáslemez, ehhez vettünk fel számokat itthon. Még 4 számot is fel kell vennünk, ez meg egy észak-németországi zenekar 4 száma lesz átdolgozva magyar szöveggel, ők meg 4 Auróra dalt fognak német szöveggel eljátszani. Tavasszal szépen nekiállunk a zenei ötleteinket kidolgozni, amiből szeptemberben új lemezt akarunk összekreálni. '99-ben ugyanúgy lesz abdai fesztivál, aminek nagyon nagy sikere volt, most 3 napra lesz tervezve, 30 zenekar részvételével. Annyival fog bővülni a dolog, hogy külföldön még nagyobb érdeklődés van a zenekarok részéről, szóval sok külföldit várok el erre a bulira. A dátum június 24-25-26.

Imre Norbert (Prosectura): Januárban mi is stúdióban leszünk, lesz egy lemez, amelyet egy német zenekar akar csinálni velünk, ez olyan lesz mint az Auróra-Wizo volt. 10 évesek leszünk valószínű, hogy csinálunk egy jubileumot. És ugyanúgy Punkcirkusz megint.

Megyeri Ferenc (Hétköznapi Csalódások): Összeállt az anyag, csinálunk egy új kazettát amelyen az első 3 hivatalosan ki nem adott demóról néhány számot felújítottunk, megspékeltük szólókkal, vokálokkal, kicsit át is írtuk valamelyiket szövegileg. Ez lesz az anyag fele, a másik pedig feldolgozások magyar szövegekkel: Exploited, Sex Pistols, stb. Az anyag összeállt, várjuk a kiadó lépését. Van egy tagcserénk is, jön egy új gitáros a Frigyes helyére, aztán majd tavasszal elkezdünk megint koncertezni. Most erre az új kazettára készülünk.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anthrax - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Cloudscape - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Eric Martin - Budapest, PeCsa Music Café, 2013. március 9.

 

Paul Gilbert - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 29.

 

Wisdom - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 14.

 

Wendigo - Gödöllő, Trafó, 2004. március 26.