Shock!

december 03.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Mercyful Fate: „Még jobban visszakanyarodtunk a gyökerekhez”

Mercyful FateA legendás zenekar a Metallica vendégeként hamarosan Magyarországra látogat, de az új korong is itt van a kanyarban. Kérdéseimre a fáradtnak tűnő, de ettől függetlenül készséges gitáros, Mike Wead válaszolt.

Ahogy hallottam, Sharlee, a basszusgitárosotok nem rég csatlakozott a Witchery nevű csapathoz. Tagja maradt a Mercyful Fate-nek is, vagy pedig elhagyta a zenekart?

Nem, nem ment el tőlünk, továbbra is tagja a csapatnak. Tudod, a Witchery egy afféle mellékproject, minden tagnak van másik zenekara is. Például Jensen, a gitárosunk, a The Hauntedban is nyomul. Sharlee-val minden oké, továbbra is velünk van.

Mi minden történt veletek a Dead Again album megjelenése óta?

Csak a szokásos. Csináltunk egy észak- és egy dél-amerikai turnét, nótákat írtunk, meg felvettük az új lemezt. Ennyi történt.

Elégedett vagy a Dead Again lemezzel?

Igen, mindenképpen. Azzal a koronggal visszanyúltunk a gyökerekhez, jóval keményebb és komplexebb lett, mint az Into The Unknown vagy a Time. Szeretem a Dead Againt.

Körülbelül 2 évvel ezelőtt csatlakoztál a bandához. Te is tevékenyen részt vettél az új dalok megírásában?

Persze. Én is hoztam sok ötletet, sőt a címadó nóta teljes egészében az enyém.

Mikor jön ki az új lemez?

Hmm. Mikor is?… Ha jól emlékszem, május 25. a megjelenés hivatalos időpontja.

Ha jól tudom, az új lemez címe egyszerűen "9" lesz. Mit jelképez számotokra ez a szám?

Ez King asztala, erről inkább őt kellene megkérdezni. Annyit azért mondhatok, hogy a kilences szám a számmisztikában igen fontos szerepet tölt be, és a címválasztás ehhez a dologhoz köthető. A kilences szám ugyebár 3x3, a három pedig egy mágikus szám. De a kilences szám utalás lehet az 1999-es évre is. Én ennyit tudok erről mondani. King ezt valószínűleg bővebben is ki tudná fejteni.

Hány nóta lesz a lemezen?

Tíz.

Mit várhatunk az új anyagtól?

Ezúttal még jobban visszakanyarodtunk a gyökerekhez, a Melissa és a Don't Break The Oath albumok világához. A zene egyértelmű visszautalás lesz a korai anyagainkra, de a hangzás persze jóval maibb és harapósabb.

Tudnál mondani néhány nótacímet?

Persze. Ilyen címeink születtek: Last Rites, Burn In Hell, The Grave, meg persze a címadó 9.

Mikor láttatok neki a dalszerzésnek?

Rögtön a Dead Again lemez megjelenését követő turnék után. Véglegesen pedig januárban ráztuk gatyába a nótákat.

Hol vettétek fel az anyagot?

Ugyanabban a stúdióban dolgoztunk most is, mint ahol a Dead Againt vettük fel. Nomad Recording Studio a neve, és Texasban van. Jó volt ott dolgozni megint.

Az album megjelenése után Európa turnéra mentek a Metallica vendégeként. Honnan jött ennek a turnénak az ötlete?

Metallica-ék kerestek meg minket. A M.F. annak idején nagy hatással volt rájuk, és Kingék sokat segítettek nekik. Most pedig viszonozni akarják ezt azzal, hogy meghívtak mindek vendégzenekarnak. Ez jól is jön nekünk, mert sok ember csak most fog először találkozni a zenénkkel.

Tudsz valamit a következő King Diamond korongról?

Semmit. (nevet) De tényleg semmit. Erről Kinget kellene megkérdezned. De szerintem az új M.F. lemez meg a turné miatt most egyelőre nem lesz új K.D.-album. De a kérdésre igazából ő tudna kielégítő választ adni.

Az évek során a Mercyful Fate rengeteg thrash, death és black metal zenekarra volt hatással. Mit gondolsz ezekről a műfajokról?


Hmm, ez jó kérdés. Én magam ugyan nem igazán szeretem az ennyire durva zenéket, de az tény, hogy a megjelenésükkor friss vért pumpáltak a műfaj vérkeringésébe. Sok a tehetséges zenekar ezekben a stílusokban, és ez mindenképpen jó dolog.

A Mercyful Fate szövegei leginkább olyan témákat feszegetnek, mint az okkultizmus, a fekete mágia, és egyéb efféle titokzatos dolgok. Téged csak a csapat zenei oldala foglalkoztat, vagy érdekelnek ezek a témák is?


A fő érdeklődési területem mindenképpen a zene, a csapaton belül is a zenei rész kidolgozásával foglalkozok leginkább. A szövegek King lelkén száradnak. Persze az érdeklődés szintjén engem is foglalkoztatnak ezek a dolgok, de igazából King az, aki mélyen beleásta magát ebbe a témakörbe. Én csak egy buta zenész vagyok!! (nevet)

Gondolom, hallottad Metallica Mercyful Fate feldolgozásblokkját a Garage Inc. albumról. Hogy tetszik neked az ő verziójuk?

Jól megcsinálták, tetszik. Jó súlyosan szól, és a zenét is klasszul leszedték.

Amúgy szereted a Metallicát?

Igen, mondhatjuk. Igazán nekem az első három lemezük tetszik, akkor voltak a legkreatívabbak. A későbbi lemezeik sem rosszak, de számomra kissé túlzottan leegyszerűsítették magukat. De az tény, hogy jó zenekar a Metallica, mind a mai napig.

Melyek a kedvenc zenéid?

Hú, rengeteg van! Neveket inkább nem is mondok.. De nagyon szeretem a '70-es évek klasszikus hard rock bandáit, a '80-as évek európai heavy metal csapatait, meg az újabb power metal zenekarokat. Leginkább ezeket a zenéket szeretem hallgatni.

És milyen zenét teszel fel, ha fáradt vagy, és ki akarsz kapcsolódni?

Általában ilyenkor valami nyugis dolgot hallgatok. Például szívesen kapcsolok be jazz/fúziós zenét, de szeretem a jó blues-muzsikát is.

Szabadidődben mivel szoktál foglalkozni?

Mikor? Szabadidőmben?? Olyan nekem nem nagyon van. Na jó, csak vicceltem. Például detektívtörténeteket írok svéd nyelven. Van otthon egy PC-m, azt szoktam babrálni, ha van rá időm. És persze sokat olvasok.

Kapcsolatban állsz a többiekkel akkor is, ha éppen nem dolgoztok?

Ez nehéz ügy, mert King Texasban él, Hank Koppenhágában, és pedig Stockholmban. Szóval közös programjaink nem nagyon vannak. De fel szoktuk hívni egymást elég gyakran. Tartjuk a kapcsolatot.

Mondhatjuk azt, hogy igazi barátok vagytok?

Persze, mindenképpen.

Milyen könyveket és filmeket szeretsz?

A könyvek közül leginkább a detektívtörténeteket szeretem. Magam is írok ilyeneket. Szeretem az izgalmas sztorikat. Filmek terén pedig abszolút mindenevő vagyok. Az a lényeg, hogy jó legyen a rendezés és a színészi játék, és érdekes legyen a sztori. Például a Forrest Gump az egyik kedvenc filmem. De ettől teljesen eltérő jellegű filmeket is szeretek. Az a lényeg, hogy jó legyen.

Ismered az új európai heavy metal hullám bandáit, a Hammerfallt, a Rhapsodyt, a Nocturnal Rites-ot és társaikat?

Persze. Örülök, hogy újra felpezsdült a metal élet itt Európában. Általában jók ezek a csapatok, szeretem őket. Persze azt azért hozzá kell tennem, hogy pl. a Hammerfallt hallgatva nem lehet nem észrevenni a Gamma Ray és a Helloween hatását. Szóval, nem ők találták ki ezt a zenét. De ettől függetlenül jól csinálják, amit csinálnak.

Hogy tetszik a Judas Priest új énekese?

Hú, az a fickó nagyon állat!! Elképesztő jól énekel az új koncertlemezen, fantasztikus hangja van. Nagyon kíváncsi leszek az új stúdiólemezre, ahol már ő is részt fog venni a dalszerzésben.

És mit szólsz az Iron Maiden körüli új fejleményekhez?

Örülök neki, hogy Bruce visszatért a csapatba, és nagyon kíváncsi leszek az új lemezre. Ez a Blaze Bayley valahogy nagyon nem passzolt a Maiden-be Meg az is érdekes lesz, hogy három gitárossal fognak dolgozni. Ez nem éppen egy szokványos dolog, valljuk be. Tudod, annak idején a Maiden volt az egyik első kedvencem, és hát a mai napig ők vannak talán a legnagyobb befolyással a heavy metal stílusra. Szóval, örülök neki, hogy így alakultak a dolgaik.

Hol a legnépszerűbb a Mercyful Fate?

Hm. Jó kérdés. Talán Dél-Amerikában, meg az európai mediterrán országokban.

Van valami különbség a között, amikor Európában, Amerikában ill. Japánban játszotok?

Japánban a Mercyful Fate még sohasem koncertezett. De Amerika meg Európa között van különbség. Az európai közönség valahogy nyugodtabb, inkább a zenére figyel. Az amerikaiak sokkal jobban beindulnak.

Szeretsz utazni?

Persze. Mindig izgalommal tölt el, ha új helyekre juthatok el. Persze ennyi év után már néha fárasztó a dolog fizikailag, de ettől még ugyanolyan izgalmas.

Melyik volt a legemlékezetesebb Mercyful Fate koncert életed során?

Az, amikor az előző turnén a chilei Santiago-ban játszottunk. Az fantasztikus volt. Mi is jók voltunk akkor este, a közönség pedig valami fantasztikusan reagált. Erre a koncertre emlékszem vissza legszívesebben.

Mikor fogtok végre egy koncertlemezt is kiadni?

Nem tudom. Nem hinném, hogy erre mostanában sor fog kerülni. Időnként felveszünk néhány koncertet, de nem hiszem, hogy a mostani turné után koncertalbumot adnánk ki. Egyelőre nem tervezünk ilyesmit.

Kik a kedvenc gitárosaid?

Hú, rengeteg van!! Például nagyon szeretem Michael Schenker játékát. Ő egy fantasztikus gitáros. Vagy Uli Roth is nagy kedvencem, tudod, a régi Scorpionsból. Meg Yngwie Malmsteent is kedvelem. De rajtuk kívül még ezernyi kiváló gitáros van, hadd ne soroljak most neveket.

Az elődöddel, Michael Dennerrel milyen a kapcsolatod?

Michael egy igazán remek srác. Személyesen csak háromszor vagy négyszer találkoztunk, de mindig nagyon rendes volt velem. Ő egy nagyszerű ember, és emellett kiváló gitáros is.

A világon melyik az a hely, ahová leginkább el szeretnél még jutni?

Ó, én bárhová szívesen elmegyek! Mondjuk az egyik nagy álmom az, hogy végre Japánban is játszhassunk. Az nagyszerű lenne. De Dél-Amerikába is szívesen megyek. Ott nagyon szeretnek bennünket, oda bármikor jó elmenni. De szívesen megyek mindenhová.

Tudsz valamit Magyarországról?

Sajnos nem sokat. De kíváncsian várom a budapesti koncertet, szerintem nagyon jól fogjuk érezni magunkat.

Úgy legyen!

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anneke Van Giersbergen - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Cloudscape - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Deep Purple - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. február 17.

 

Nitzer Ebb - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

Orphaned Land - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Watch My Dying - Budapest, Kultiplex, 2007. július 11.