Shock!

szeptember 18.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Kreator: „Európának jobban össze kellene tartania”

0616kreator2Sokan óva intik az embert attól, hogy találkozzon régi kedvenceivel, és mi tagadás, nekem is akadtak rajongóként kiábrándító találkozásaim, azonban régi zenei példaképem, Mille Petrozza szerencsére nem a keserű emlékeimet gyarapította. Bár sok helyen sokfélét lehet hallani a esseni thrash legenda gitáros/énekeséről, előttem egy nagyon barátságos, közvetlen és mindenféle sztárallűrtől és túlhízott egótól mentes zenész képe körvonalazódott már a beszélgetés elejétől fogva. A Kreator főnökét a zenekar aktuális dublini koncertje előtt sikerült mikrofonvégre kapni.

Már egy ideje turnéztok a Phantom Antichrist lemezzel. Elégedettek vagytok a rajongók reakcióival?

Igen. Mondtam korábban egy másik interjúban, hogy nagyon kiváltságos helyzetben vagyunk, mert sokan az általam a '80-as évek óta ismert zenekarok koncertjeire inkább a régi számok miatt mennek a rajongók, a mi közönségünk egy tekintélyes része viszont az új dalokat is hallani szeretné. Ami nagyon jó, mert ettől úgy érzem, hogy valóban leraktunk valamit az asztalra ezekkel az újabb albumokkal.

Ma este az Evile és a Xentrix nyit előttetek. Kedveled őket?

Nagyon is. Már turnéztunk együtt az Evile-ékkal az Egyesült Államokban, barátok vagyunk. A Xentrixszel még nem játszottunk, de természetesen ismerem őket még a korai időkből, és nagyon örülök, hogy ez a felállás összejöhetett. Ennél jobban nem is alakulhatott volna.

Azt hiszem, sokan mi is így látjuk. Az előző évtizedben visszatértetek a thrash metal hangzáshoz több dallammal és friss attitűddel, azonban a '90-es években kísérleteztetek a hangzásotokkal a Renewaltól az Endoramáig. Újabban nem játszotok túl sok számot ezekről a lemezekről. Mi ennek az oka?

Olyan sok új anyagunk van, hogy kompromisszumokat kell kötnünk. Úgy értem, mindig sok dal akad, amit el akarok játszani, de nem akarunk másfél óránál többet zúzni, mert nagyon extrém zenét játszunk, és azt gondolom, hogy a közönség elunná magát, ha túl sokat zenélnénk. (Itt önkéntelenül is elkezdtem ingatni a fejemet, ami Petrozzát jó kedvre derítette – B.T.) Nem?

Tegyetek próbára!

(nevet) Rendben! Szóval nagyon szeretnék elővenni számos másik dalt is, de ez számunkra a legnagyobb probléma, érted: elég nehéz összeállítani egy olyan dallistát, amivel mindenki elégedett.

0616kreator1

Noha az említett lemezek annak idején – fogalmazzunk úgy – vitatottak voltak néhány rajongó számára, mára egyre többen ismerik fel az értékeiket. Szeretnétek esetleg további kísérletezős dolgot csinálni a Kreator név alatt, vagy talán egy másik projektben? Ha jól tudom, az Endorama az egyik kedvenc albumod...

Igen, ez így van. (némi hezitálás után) Bár az emberek nem akarják ezt hallani, az a helyzet, hogy a zene, amit mostanában játszunk, számomra tökéletes keveréke annak, amit az Endoramán, illetve amit a Coma Of Soulsszal bezárólag csináltunk. Szóval szerintem az közönség nem veszi észre vagy nem látja az összefüggést, legalábbis így gondolom. Ha elhagyjuk az elektronikát, a loopokat, az új kiadványainkon is hallható sok minden olyasmi, amit az Endoramán csináltunk, illetve ezek hatása. Szóval több elem is jelen van, de mivel megvan a zenében a thrash és a súlyosság, az emberek nem úgy fogják fel, mint valami kísérletezős dolgot. Az Endorámán viszont nem szerepeltek ilyen gyors témák.

Sok generáció nőtt fel a zenéteken. Ha lenne lehetőséged kiválasztani a zenekarokat egy Kreator tribute lemezhez, mely bandákat hallanád szívesen? Lehet újgenerációs vagy a ti korosztályotokba tartozó csapat is.

Hú, ember... Már attól boldog vagyok, hogy két Kreator tribute lemez is kint van underground bandákkal, a Krisiunnal, a Pessimisttel és más nagyszerű underground csapatokkal, akik tisztelegtek előttünk. Nem is kérhetnék ennél többet, ezek az igazi arcok. Ha én választhatnék, akkor persze a kedvenc előadóimat hallanám szívesen, de ez csak egy álom.

Miket hallgatsz amúgy mostanában? Látsz ígéretes új bandákat a színtéren?

Igen, mindig hallgatom az új dolgokat. Van egy új amerikai zenekar, amit nagyon szeretek, az I Am Heresy, ahol a Boy Sets Fire frontembere, Nathan énekel. Rajongója vagyok a Ghostnak is. Tudom, sokan úgy gondolják, hogy trendik, de én kedvelem őket. Bár az új album mondjuk nem annyira erős, mint az első... Továbbá rengeteg popzenét is hallgatok.

Elég régóta használsz Jackson gitárokat, és most már saját signature modelled is van. Mit kell tudni a Mille Phobia King V hangszerekről?

Hogy is mondjam... Ez egy „felhasználóbarát" gitár, amolyan dugd-be-és-csak-játssz hangszer: ha felmész a színpadra, csatlakoztasd az erősítődhöz, és játssz rajta. Semmi túlkomplikált technikás dolgot nem tettünk bele – ez a hangszer azoknak készült, akik élőben akarnak játszani.

0616kreator3

Mindig is érdekeltek téged a politikai és társadalmi kérdések. Mit gondolsz, merre halad az Európát sújtó gazdasági és szociális válság?

Mint mindenhol az életben, itt is vannak hullámvölgyek. Jelenleg néhány ország szenved, mások pedig jönnek felfelé. Azt gondolom, hogy Európának egészében véve jobban össze kellene tartania ahelyett, hogy egyesek lenéznének más országokat, amelyeknek éppen problémáik vannak. Nem vagyok politikus, de úgy gondolom, az Európai Unió szorosabbra húzása segítene ezen, de ehhez idő kell, és az embereknek sokkal türelmesebbnek kellene lenniük. Persze az EU is csak akkor megoldás, ha a vezetők helyesen cselekszenek, de itt is bejátszik az emberi tényező. Az emberek kapzsik, a politikusok korruptak – ez a baj. A politikus nem azért korrupt, mert politikus, hanem mert ő is ember. És mivel maga az emberiség nem tökéletes, a politikai rendszer sem lehet az. De hát az élet nem is feltétlenül a tökéletességről szól... Nem tudom, létezhet-e tökéletes rendszer, de remélem. Én sem tudok jobb megoldási javaslatokkal előállni.

Egy sor kényes témáról lángolt fel ismét a vita, például a Breivik-ügy kapcsán újból előkerült a halálbüntetés kérdése. Mit gondolsz erről a témáról?

Barbárnak és középkorinak tartom a halálbüntetést, sosem támogatnám a visszaállítását.

Végezetül már csak egy kérdés: van-e valami fejlemény a tervezett Kreator / Destruction / Sodom turné ügyében?

Még nincs. De szólok neked, amint megtudok valamit! (nevet)

A Kreator június 27-én a Rockmaratonon játszik.

 

Hozzászólások 

 
#1 Csaby 2014-03-14 20:22
Minden tiszteletem Mille-nek... de a halálbüntetést én visszaállítanám ...
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Devin Townsend Project - Budapest, Barba Negra Music Club, 2015. március 12.

 

Royal Hunt - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Fates Warning - Budapest, A38, 2013. október 16.

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2012. július 11.

 

Sodom - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

Watch My Dying - Budapest, Kultiplex, 2007. július 11.