Shock!

december 03.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Kory Clarke: „Mindig, mindenhol ugyanúgy érzem magam”

Kory ClarkeKory Clarke, a rock’n’roll utolsó igazi nagy frontembereinek egyike nem kifejezetten olyan típus, aki képes sokáig ülni egy helyben. Jelenleg például két legendás bandában is érdekelt, hiszen eredeti zenekara, a Warrior Soul mellett ő énekel minden underground doomsterek legnagyobbikában, a chicagói Trouble-ben is, és hamarosan mindkét csapat lemezzel jelentkezik. Kory emellett nemsokára egy új spoken word albumot is kiad, de festeget is – és emellett még arra is szakított időt, hogy válaszoljon a kérdéseinkre, természetesen a maga szenvedélyes módján…

Kory, kezdjük akkor az őszre várható Új Warrior Soul lemezzel, a Rubiconnal. Milyen anyagot készítettetek? Inkább az utolsó lemezre emlékeztető, arcbamászó, direkt dalokat írtatok, vagy némiképp visszaszivárog majd a korábban gyakran érezhető pszichedelikusabb vonal?

A címe és a témája miatt az új anyag egyszerre lesz fenséges, magasan szárnyaló, illetve agresszív és magabiztos. Karácsonykor kezdtük el a stúdiózást Stockholmban Rille Lundell-lal (Warrior Soul gitáros), és kábé nyolc számot vettünk fel. De lehet, hogy volt az több is, most így hirtelen nem emlékszem pontosan. Jól ment a dalírás, és sikerült is kiadót találnunk, így várhatóan szeptember közepén jön ki a lemez. A lemez a Rubicon címet kapta, ami ugye valami visszafordíthatatlanra, megváltoztathatatlanra utal. A számok egy részét egyébként Svédországban, Rille saloni lakásában írtuk.

Szeptemberre már vannak brit turnédátumaitok. Kész lesz akkorra a lemez?

Igen, nagyon azon vagyunk, augusztus 15-ig be akarjuk fejezni.

Jöttök Európa többi részébe is?

Igen, szervezés alatt áll az ügy.

Ez jól hangzik! Az év elején elég elfoglaltnak tűntél, hiszen januárban azt olvashattuk, hogy a Trouble is elkezdett dolgozni az új lemezen, Bill Metoyer producerrel. (többek között Slayer, Fates Warning, korai Trouble lemezek)

Igen! És király lesz!Kory Clarke

Vagyis akkor jól állnak a Trouble dolgai?

Persze, bár még be kell fejeznünk a lemezt.

Hogy érzed magad a Trouble-ben?

Nos, én mindig mindenhol ugyanúgy érzem magam! (hangosan nevet) Kurvára… mármint kurvára jól! (még jobban nevet) A Trouble lemez lesz az egyik legerősebb lemez, amin valaha énekeltem, már most büszke vagyok rá. Fantasztikus Rick Wartell-lel és Bruce Franklinnel együtt zenélni, áttörjük a műfaji határokat, mintha csak egy új zenei nyelvet teremtenénk közösen! Egy álom megvalósulása ez számomra. Apropó, januárban részt vettünk egy különleges hajóúton is, a 70.000 Tons Of Metalon. Nagyon jó volt koncertezni a Trouble-ös srácokkal, és még stúdiózni is tudtunk Chicagóban.

Melyik dalokat szereted a legjobban élőben nyomni a Trouble-lel?

A sajátjaimat! (nevet) Komolyra fordítva a szót: az At The End Of My Daze-t, a Come Touch The Sky-t, a The Sleepert, a R.I.P.-t, a The Eye-t. A picsába, haver, alig várom már, hogy kezdődjön a turné! Az új album is nagy királyság lesz.

Öröm látni, mennyire tele vagy energiával. Pár éve valahol azt nyilatkoztad, hogy az összes Warrior Soul lemez közül a The Space Age Playboys-zal vagy leginkább megelégedve, ami nálam is hatalmas kedvenc egyébként. Ma is ugyanez a véleményed?

Nem! Most úgy érzem, a Rubicon a legkirályabb! Szerintem minden lemezem egyedi, hiszen a rajta játszó zenészek minden esetben hozzáadtak valami különleges ízt. Összességében azt gondolom, elég széles a repertoárom, és az albumaim a mai napig is abszolút megállják a helyüket. Pont a napokban hallgattam végig a Drugs, God And The New Republic-ot, és azt kell mondjam, hogy nagyon ütött. Mai fejjel sem változtatnék rajta semmit.

Akkor ezek minden lemezeddel maradéktalanul elégedett vagy?

Igen, hisz mind alaposan ki volt dolgozva. Az én szintemen álló művészek nem is engedhetik meg maguknak a mellényúlást. Ha csak egyszer is kiadnék egy gyenge lemezt, azzal a teljes addigi életművem tönkretenném.

Két éve az utolsó Warrior Soul lemeznek először a Chinese Democracy címet adtad, de aztán megváltoztattad Destroy The War Machine-re, és végül talán csak egy limitált példányszámú első kiadás jött ki az eredeti néven. Ennek mi volt az oka?Kory Clarke

Valami ohio-i fickó lenyúlta a lemez címét! Tudod, Ohio az az állam, amit vissza kéne adni az indiánoknak! (W. Axl Rose az Ohio-val szomszédos Indiana államból származik egyébként, ez jelenthette Kory agymenésének alapját – T.A.)

Pár évig Berlinben éltél, és állítólag volt egy kocsmád, sőt, valamifajta rock kabaréban is szerepet játszottál.

Igen, ez mind igaz… Na és akkor mi van? Miért, te mit dolgozol amúgy? Gondolom, nem interjúkészítéssel telik az egész napod! (hangosan nevet)

Tavaly felröppent néhány pletyka arról, hogy Michael Monroe-val dolgoznál közösen. Mi igaz ebből?

Haver, rendszeresen dumálunk Mike-kal, és mindig szóba kerül a közös project témája is. Énekeltem már korábbi lemezén, ő is játszott az enyémen. Úgyhogy a hír nem tekinthető totális kacsának, de inkább csak pár évvel ezelőtt fordult elő, hogy konkrétabban beszéltünk volna ilyesmiről.

Sok mindennel foglalkozol mostanában a zenélés mellett, kérlek, mesélj ezekről a projektekről!

Nemrég eldöntöttem, hogy kitágítom kicsit a kreativitásom határait. A spoken word lemezeim nagyon sikeresek lettek, és roppant mód élveztem a megalkotásukat. Két turné közben elkezdtem festegetni, és ráadásul az emberek rá is izgultak a műveimre, így most limitált példányszámban készítek festményeket, amíg el nem jön a turnézás ideje. Aztán tartottam néhány felolvasóestet a verseimből, és arra gondoltam, a szövegeimet akár össze is kombinálhatnám a festményeimmel. Ez adta az ötletet a zászlós festményeimhez. Dolgozom egy akusztikus lemezen is, amin egy csomó barátom vendégszerepel majd. Ezenkívül vannak vicces ötleteim, például hamarosan minden érdeklődő számára ingyen elérhetőek lesznek “Kory Bókjai”, illetve a Warrior Soul csengőhangok. Ha bárkit érdekelnek ezek a cuccaim, dobjon egy e-mailt a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd. címre, ahol választ kaphat a kiállításaimmal, festményeimmel és szólóanyagaimmal kapcsolatos kérdéseire.

Van egyébként valaki, aki segít az üzleti oldal kezelésében, vagy egyedül intézel mindent?

Szerencsére csodálatos kollégáim segítenek az üzleti dolgok terén, nagyon hálás vagyok az elkötelezettségükért. Olyan közeli barátaim, mint például a Cargo Records-os John Dryland is, egyfolytában ötletekkel bombáznak.

Kory Clarke

Melyik három lemezt menekítenéd ki először, ha tűz ütne ki az otthonodban?

A Bad Company Straight Shooterét, a Mahavishnu Orchestra The Inner Mounting Flame-jét és a Sex Pistols Never Mind The Bollocksát. (Egy tökös hard rock lemez, egy pszichedelikus alapmű, és “a punk rock lemez”…. vagyis tulajdonképpen a Warrior Soul zenéjének alapvető összetevői – T.A.)

Mi az élet értelme?

Próbálj kedves lenni, és lehetőleg ne gyűlöld az embereket. Ezt mondjuk nem könnyű megvalósítani, mert annyi seggfej él a világon!

Azt hiszem, aki csak egy kicsit is ismeri Koryt, az pont effajta életfilozófiát vár tőle… Meg persze egy dögös, seggberúgós Warrior Soul lemezt, amit remélhetőleg egy alapos Európa-turné, majd egy súlyos Trouble lemez is követ. Addig is itt (www.facebook.com/warriorsoulofficial) lehet nézegetni Kory zászlóit, fényképeit, illetve hallgatni elbűvölő bókjait.

 

Hozzászólások 

 
+2 #1 Equinox 2011-08-15 20:40
Eccerűen naccerű. 4 db c-vel :)
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Nickelback - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2013. november 8.

 

Portnoy, Sheehan, MacAlpine, Sherinian - Budapest, PeCsa Music Hall, 2012. október 19.

 

Riverside - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 6.

 

Paul Gilbert - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 29.

 

Stuck Mojo - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 2.

 

Beardfish - Budapest, A38, 2010. október 24.