Shock!

július 06.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Hetedik Érzék: „Fel kell nyitnunk az emberek szemét”

Hetedik ÉrzékKülönös hangulatú zenét játszik a kecskeméti Hetedik Érzék. Az utóbbi időben mégsem a zenéjük miatt, hanem a tagcserék kapcsán lehetett hallani felőlük. Kérdezzük meg erről a csapatot!

Úgy tudom elég sok minden történt veletek a Shock! válogatáson való szereplésetek óta. Mi is? Hogyan lettetek 4-ből 6 tagúak?

Zoli: A felvétel idején csak kényszerből voltunk négyen, basszusgitáros nélkül mentünk stúdióba, a bőgőtémákat Norbi, a dobosunk (!) játszotta fel, mivel ő amúgy is basszusgitárosként kezdte. Folyamatosan kerestük a megfelelő embert, akire tavaly októberben találtunk rá Várkonyi Andor személyében. Közben nyáron egy tuti próbatermet sikerült kialakítanunk a Kecskeméti Televíziónak köszönhetően, az intézmény alatti pincében. Billentyűsünk, Pető Vica szintén ősszel került a csapatba, amivel régi vágyunk teljesült. Ez évben szerepeltünk a hagyományos szolnoki tehetségkutatón, ahol 12-ek lettünk, ezen kívül MHH különdíjat is kaptunk. Volt még pár koncertünk, ezek közül a legsikeresebbnek mondható az EFOTT fellépés.

Elkészült egy elég érdekes anyag Esőre várva... címmel. Mit kell erről tudni?

Zoli: Az ötlet 2000. tavaszán született, tulajdonképpen a zenekarok közötti összetartás megteremtése volt a mozgatórugója. (lásd az album előszavát) A megvalósítás csak egy évvel később kezdődött el. Négy zenekar szerepel a cd-n 3-3 saját dallal, név szerint: Eddison S.G., Jerrybo, Kérdőjel és mi. A szükséges anyagiakat a 4 csapat "dobta össze" saját zsebből. A gyártási munkálatokat és a szervezést a mi zenekarunk vállalta fel. Jelenleg a promóción és a kazettasokszorosításon dolgozunk. A bandák más-más stílust képviselnek, ettől lett színes a produkció, de mind a négy együttes zenéje dallamos énekre épül.

Lesz-e közös fellépése a 4 zenekarnak?

Norbi: Éppen most volt az első közös buli (Josefina Blues Bell, Bp.), amin egyből két ígéretet is kaptunk budapesti klubokba, de tervezünk egy pár vidéki koncertet is. Valószínű viszont, hogy a vidéki koncerteken anyagi okok miatt, nem tud szerepelni majd mind a négy zenekar.

GaB: Időben sem egyszerű összehozni olyan alkalmat, amikor mind a négy csapat egyszerre egy helyen tud tartózkodni. Egy egész osztálynyi embert kell összehozni, ráadásul az ország különböző részeiről.

Miben tér el a 3 új dal a Shock!-on hallhatótól?

Zoli: Szerintünk hangzásban sikerült előrelépnünk és az Emlék c. dalunkban már a billentyű is helyet kapott. Megjelentek a többszólamú vokálok is (erre régebben nem volt lehetőségünk) Zeneileg még mindig fejlődő stádiumban vagyunk és ez érezhető a két felvétel összevetésekor.

Nehezen lehet behatárolni a stílusotokat, ti hová sorolnátok a zenéteket, és egyáltalán kik hatottak rátok?

Zoli: Közhely, de dallamos rockzenét játszunk (némi grunge, alternatív, metal elemekkel). Női ének, billentyű, többszólamú vokálok, és sok-sok érzés… Különböző zenéket hallgatunk, de leginkább a Black-Out zenéje befolyásolta stílusunk kialakulását.

Már beszéltünk arról, hogy a csapat nehéz helyzetben van, hiszen a metalosok túl lágynak, a kommerszebb zenék hívei pedig túl keménynek találják a zenéteket. Mit lehet akkor tenni? Mi ezek után a cél és a jövő?

Norbi: Fel kell nyitnunk az emberek szemét, nem feltétlen kell egyfajta zenei közeghez tartozniuk és mi sem akarunk. A kérdésedben említett mindkét tábortól kapunk pozitív kritikákat, ez is minket igazol, hiszen nem egy stílus rajongói vagyunk, csupán érzésből játszunk és az emberek lelkébe utat találni sem stílus kérdése.

GaB: Ez a fajta zene egyébként sem az az elsőhallgatásos muzsika, ha többször meghallgatja valaki, biztos, hogy megtalálja benne azt, amit keres.

Mennyire alakult ki a zenekar arculata mára?

Norbi: Nos, gondolom feltűnt, hogy válaszolgat itt valami GaB nevű srác. Róla még nem esett szó, tehát nektek árulnánk el először hivatalosan, hogy kb. egy hónapja tagcsere történt nálunk. Pálinkás Laci helyére érkezett meg GaB (amúgy Nóniusz Gábor), aki az EFOTT-on még a Funky Monx-ban énekelt. Most nálunk gitározik, és nagyon úgy néz ki, hogy be fog válni, feelingben és színpadi kiállásban is sokat javított a produkción.

GaB: A csapat zenéjével együtt az úgynevezett "dizájn" is alakul. Valószínűleg sokkal nagyobb hangsúly lesz helyezve a dologra, mint eddig. Szerintem manapság egy magára valamennyit is adó zenekar nem engedheti meg magának, hogy kizárólag a zenére koncentráljon. Igenis, a zene mellett nagyon nagy szerepe van a színpadi kiállásnak is, mivel koncerten egy bizonyos vizuális élményt is kell nyújtani a zene mellett. Magában az arculatban mindannyiunk szerint az a lényeg, hogy tudjuk magunkat adni.

Norbi: Tervezünk háttérvásznat és egyéb színpadi díszleteket, bár a gyertya és a füstölő már eddig is kötelező kellék volt. (EFOTT-on el is kaptak a biztonságiak, amint épp a színpad felé kocogtam egy csokor méteres fáklyával :-)!

Mikorra terveztek saját teljes hosszúságú albumot?

Zoli: Épp a napokban alakult ki konkrét elképzelésünk ezzel kapcsolatban. 2002. őszére tervezünk egy "kiadókereső" promóciós cd-t, utána részünkről nem lesz akadálya az első albumnak, bár semmit sem szeretnénk elkapkodni.

Személy szerint már másodjára láttalak titeket a Denevér Tehetségkutatón. Szüksége van a zenekarnak ilyen megmérettetésekre?

Norbi: Rengeteg előnye van az ilyen rendezvényeknek. Biztos nagyon jól jönnek a díjak is a csapatoknak, de a kapcsolattartás, az új ismeretségek szerintem fontosabbak, életben tartják a rockzene "utánpótlását". Sokat tanultunk más zenekaroktól és a hangulat is mindig fantasztikus. Megyünk jövőre is!

Van fellépési lehetősége egy magatokfajta együttesnek?

GaB: Ha a '90-es évek elejéhez viszonyítunk, rengeteg olyan hely bezárt vagy átalakult, ahol játszani lehetett volna. Bár most ismét érezhető valami mozgolódás klubszinten, ami reményeket ébreszthet a hazai zenészekben. 1-2 klubkoncert várható a közeljövőben és ehhez jönnek még az Esőre Várva koncertek.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

The Winery Dogs - Budapest, Barba Negra Music Club, 2016. február 17.

 

Slipknot - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Alter Bridge - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Anthrax - Budapest, Budapest Park, 2013. július 30.

 

Nitzer Ebb - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

Helloween - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.