Shock!

május 30.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Helmet: „Bartók vonósnégyesei a világtörténelem leghatalmasabb művészi teljesítményei közé tartoznak”

Legutóbbi, Dead To The World című lemezével tér vissza Európába nyáron a Helmet, és természetesen Budapest sem marad ki a sorból, hiszen a csapat frontembere, Page Hamilton köztudottan rajong a fővárosért. A zenekar augusztus 7-én ismét a Dürer Kertben játszik, mi pedig a fellépés előtt pár villámkérdést tettünk fel neki.

0806helmet1

Milyen programot várhatunk a mostani turnétól?

Ugyanazt a régi szart, mint mindig! (nevet) Nem, nagyjából mindig vegyesen válogatunk az 1989-1990 és a 2016-os Dead To The World album közötti időszakból. Elunnám, ha minden este ugyanazt játszanánk, szóval kicsit megvariáljuk a dolgokat… Nyolcvanöt Helmet-dalt tudunk, úgyhogy van miből válogatni.

Az elmúlt években egyaránt játszottatok tematikus turnékat a teljes Meantime-mal, illetve a teljes Bettyvel. Változott a véleményed a lemezekről, a dalokról a turnék hatására?

Úgy gondolom, jobb zenekarrá tettek bennünket ezek a turnék, engem pedig jobb énekessé és gitárossá. Például attól, hogy élőben nyomtuk a Sam Hellt vagy a Silver Hawaiiant, magabiztosabbá váltam, és bátrabban kísérleteztem az olyan új dalokban is, mint a Dead To The World és a Look Alive.

Esetleg egy hasonló Aftertaste-turnét nem terveztek? Tavaly az a lemez is húszéves volt, és sajnos nagyon alulértékelt…

Gondolkodtunk már rajta. Talán majd a huszonötödik évfordulón. Már persze ha megérem!

Az utóbbi években elég rendszeresen játszotok Budapesten. Milyen emlékeket őrzöl Magyarországról és a városról?

Budapest elképesztően gyönyörű hely, mindig remek időket töltöttünk el nálatok, amikor Magyarországon koncerteztünk. Első alkalommal a szervezők elvittek Bartók Béla szobrához, legutóbb pedig sikerült eltévednem pár sráccal, akik felajánlották, hogy elvisznek kocsmázni. Szóval láttam a külvárost is!

Köztudottan nagy Bartók-rajongó vagy. Hogyan ismerted meg a zenéjét? Emlékszel arra, amikor először hallottad?

Igen, a gitármentorom, Garry Hagberg ajánlotta, hogy vegyem meg a Juilliard Quartet felvételeit Bartók hat vonósnégyesével, illetve a Boosey / Hawkes gyűjteményes kiadását a hegedűversenyekkel. Azt mondta, tanuljam is meg közülük a négyes számút. 20 éves voltam, és meghaladta a képességeimet a dolog, hiszen olyannyira előrehaladott zeneiségű művek ezek, hogy nem nagyon tudtam, mit kellene kezdenem velük. De kitartottam: hallgattam, hallgattam, hallgattam és próbálkoztam. Aztán egy napon, miután befejeztem a Meantime európai sajtópromóciós körútját, Madridban, a szállodai szobámban betettem a kazettát, ami egyébként az egyetlen zene volt, amit magammal vittem az útra. És akkor, ott hirtelen megnyílt az elmém, és rádöbbentem, hogy ezek a vonósnégyesek a világtörténelem leghatalmasabb művészi teljesítményei közé tartoznak a maguk hihetetlen, inspiráló, intenzív, mély és szenvedélyes voltában. Tökéletes zene.

0911helmet

Elliot Goldenthallal te magad is több komolyzenei projekben vettél részt az utóbbi évek során. Vannak-e hasonló terveid a jövőre nézve?

Imádom Elliotot, a zenéjét, és azokat az embereket, akikkel dolgozik, például a feleségét és időnkénti munkatársát, Julie Taymort. Megtisztelő volt velük közösen zenélni, és persze roppant inspiráló, komoly kihívásokat rejtő feladat megpróbálni az ő szintjükön dolgozni. Igazság szerint egy teljes interjúnyi terjedelemben tudnék mesélni ezekről a projektekről, szóval most csak annyit mondok: gyakorlatilag többet tanultam az Elliottal közös munkáim során, mint bárki mástól. Olyan szintű élményt jelentett számomra ez, mint amikor lehetőségem nyílt David Bowie-val zenélni.

Úgy tudom, különböző tévés és mozis projektekben is benne vagy.

Igen, két filmzenében is gitároztam még májusban, a Helmet mostani turnéjának kezdete előtt: az egyik egy tinédzsereknek szóló romantikus komédia, a The Kissing Booth, a másik pedig az Inherit The Viper, amely egy kisvárosi drogcsempész testvérpárról szóló mozi, ami aztán tragédiába torkollik. De lesz még több is idén.

Mentálisan és fizikálisan miként tartod magad formában a turnékon?

Van egy hagyományos hangolású utazós gitárom, egy kottakönyvem harminc jazzdarabbal, illetve egy fejhallgatós gyakorló erősítőm. Próbálok minden nap játszani. Emellett a színpadra lépés előtt minden este végzek énekes gyakorlatokat és hamis jóganyújtásokat is. Utána pedig sok sört iszom, hogy a szénhidrát-bevitel is megfelelő legyen!

A Helmet augusztus 7-én Budapesten, a Dürer Kertben koncertezik. Részletek itt.

 

Hozzászólások 

 
#2 Draveczki-Ury Ádám 2018-08-08 14:19
Idézet - G Varkonyi:
Awaywriting (elírás):

"Bartók hat hegedűversenyév el"

Csak két hegedűversenye van, nem? Vonósnégyesek lesznek azok szerintem, mint két mondattal később már vonósnégyesekrő l is beszél...

Jogos, javítottam.
Idézet
 
 
#1 SiriKeeton 2018-08-08 14:11
Awaywriting (elírás):

"Bartók hat hegedűversenyév el"

Csak két hegedűversenye van, nem? Vonósnégyesek lesznek azok szerintem, mint két mondattal később már vonósnégyesekrő l is beszél...
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2012. július 11.

 

K3 - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Overkill - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Orphaned Land - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Pain of Salvation - Budapest, A38, 2010. október 24.

 

30 Seconds To Mars - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 13.