Shock!

április 18.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Chinchilla: rágcsálómetal

ChinchillaEz a német zenekar hazájában sem tartozott idáig a legismertebbek közé, pedig jófajta dallamos power metalt nyomnak - és nem éppen tegnap óta. 2000-től az ötös a Metal Blade kegyeit élvezi, így máris nagyot léptek előre. A mostani énekessel készült bemutatkozás a kiadó számára (ez volt a két évvel ezelőtti "Madness" album) egy átmeneti időszak eredményének mondható, az idei "The Last Millennium"-ra pedig ismét összerázódott a csapat és nagyon megacélozta az előző korong gyenge pontjait! Udo Gerstenmeyer gitáros/dalszerző mesél el mindent, amit a zenekarról tudni érdemes - többek között azt is, miért pont egy helyes kis rágcsálóról (!) kapta a nevét a banda...

A Chinchilla 1988-ban alakult, de csak a '90-es évek közepére szerzett nevet magának. Mi tartott ilyen sokáig? Már amennyiben tényleg úgy gondolod, lassabban haladt a szekér, mint ahogy vártad...

Ha az elmúlt 14 évre gondolsz, helyesbítenék: valójában 10 évről van szó. 1988-ban alapítottam a zenekart, de két évvel később feloszlottunk különböző okok miatt (ezekről nem érdemes beszélni). Négy év elteltével ismét életre hívtam a bandát, új tagokkal. Ez volt a Chinchilla igazi indulása. Azóta több mint 300 bulit nyomtunk, kihoztunk egy ötszámos EP-t "Who is Who" címmel, majd három rendes albumot is: "Horrorscope", "Madness" és az új "The Last Millennium". 2000-ben volt egy Európa turnénk, később pedig a Vanden Plas társaságában nyomtunk le egy második turnét. Mint láthatod, a Chinchilla története valójában 1994-ben kezdődött. Hat évbe telt, míg sikerült egy nagy lemezcéggel szerződést kötnünk. Minden nagyobb városban játszottunk már külföldön, néha Németország kulturális holtágában is. Úgy gondolom, ez így rendben van. Rengeteg meló és szórakozás, meg egy csomó fontos tapasztalat. Ez a profi zenészi vagy zenekari munka alapja.

A Horrorscope albumot (a Point Music adta ki) igazi mesterműnek tartom, amely azonban méltatlanul ismeretlen maradt szélesebb körben. Hozzá tud-e járulni a Metal Blade a Chinchilla népszerűsítéséhez?

Igen, mert a Metal Blade-es arcok mind nagy metal fanatikusok, ez a dolog egyenesen a szívükből jön és elhiheted, ezért írtam alá a lemezszerződést a Metal Blade-del. Kiváló promóciót biztosítanak számunkra, ők intézték a fellépésünket Wackenben és a Summer Breeze fesztiválon, most pedig a Demonnal és a Tad Morose-zal indultunk Európa turnéra. A "Madness" albumra nagyszerű reakciókat kaptunk a sajtótól és a médiától. Rengeteg interjút adtunk, rengeteg gratulációt kaptunk, jó helyezést értünk el a Heavy, oder was?! pontozásán, az 5. helyen végeztünk, a Metal Heartban a 7., a Rock Hardban pedig a 10. helyet szereztük meg. Ezek az ő remek munkájuknak és a mi zenénknek a gyümölcsei, amelyeket most betakarítunk.

A Horrorscope albumnál maradva, miért távozott az előző énekes? Van valami híred Martin Obermeierről? Remélem, nem vesztette el a metal iránti érdeklődését, mert nagy vérveszteség volna a műfajnak, ha egy ilyen kaliberű torok eltűnne.

Szerződést kapott Jack White-tól és német slágerzenét kezdett játszani, majd kis idő elteltével kiszállt, mert nem tudta egyeztetni a Chinchilla dolgait ezzel a projektjével. Martin most a barátnőjével él és két gyermekük van. Sofőrként dolgozik és német slágereket énekel egy olyan bandában, amely a 40-es évek slágerlistás dalait játssza. Már nem érdekli a metal, de azért hallgat még metal zenét.

Ami az új lemezt illeti, szerintem rendesen állva hagyja a "Madness" albumot. Hogy konkrétumokat is említsek, mind a zene, mind a szövegek mélyebbek lettek (nem beszélve a borítóról) és valahogy az anyag egészén végigvonul egy sötét hangulat. Összességében a "The Last Millennium?"-ot súlyosabbnak és érzelmekben, gondolatokban gazdagabbnak tartom. Egyetértesz?

Igen, egyetértek. Úgy gondolom, ez a legjobb album, amit valaha írtam. A fő ok szerintem a kitűnő hangzásban és a jobb dalokban keresendő. Az egyik legfontosabb különbség, hogy a "The Last Millenium?"-on nincs ballada. Ez leginkább old school heavy metal az én felfogásomban: agresszív, előretolt gitárok és remek dallamok, ami csak kell ide. Minden rajongónak bejön, hogy a súlyosabb fajta Heavy Metal felé mozdultunk a Chinchillával, hiszen az új dalokat élőben is nyomjuk, a reakciók pedig fantasztikusak, az embereknek tetszenek az új számok. A legtöbb nótát és az összes szöveget 3 hónappal a stúdiómunka megkezdése előtt írtam, a bandával pedig 4 héttel előtte dolgoztuk ki ezeket. Azt hiszem, ez is egy lényeges ok, mert az előző album, a "Madness" megírása két évig tartott. Te is tudod, mi minden történhet két év alatt, hiszen az érzéseid folyton változnak. Néha jó, néha meg rossz irányba.

A "Madness" album zeneileg komoly váltás volt a "Horrorscope"-hoz képest. Most ismét a "Horrorscope" hangulatvilágát érezni helyenként. Szándékosan alakult így?

Nem. Mint már említettem, a legtöbb dalt és az összes szöveget 3 hónappal a stúdiózás előtt írtam. A zene és a szövegek mélyebbek, összhangban vannak a jelenkornak, ennek az új évezrednek a sötét hangulatával. A "Horrorscope"-on rengeteg különböző hatás figyelhető meg, szembeötlő a különbség a "Horrorscope" és az új album, a "The Last Millennium" zenéje, illetve szövegei között. Fejlődtünk.

A lemez címe és a szövegek alapján igencsak negatív, olykor kegyetlen témák kerülnek elő az albumon. Van valamilyen szövegi összefüggés a számok között?

Van. A "The Last Millenium" az emberiség gyengeségeiről szól. A hatalom, dicsőség és vagyon hajszolásáról, ezekért az ember bármire képes. Az életben mindenért fizetni kell. Mindig ott a különbség a jó és rossz, a fekete és fehér között, neked pedig választanod kell. A végén meg, amikor eljön a halál, vár rád a purgatórium és benyújtják a számlát, te pedig fizetsz. Az összeg mindig a teljesítményedtől függ. Nagyjából ennyit mondanék a "The Last Millennium" nótáinak szövegeiről.

Tényleg úgy gondolod, ez az utolsó évezred a világ számára?

Igen, mert a meghatározó országok kormányaiban rengeteg a veszélyes arc. Szerintem egy Hitler ma is gond nélkül véghez tudná vinni ugyanazt a szarságot, mint 70 éve, és bármelyik országban megtehetné, mert az emberek mind követnék.

Hogyan illeszkedik a Thin Lizzy "The Boys Are Back In Town" nótája az album zenei koncepciójába? Ezután minden Chinchilla anyagon lesz valamilyen feldolgozás?

Nem, nem hiszem, hogy minden anyagunkra kerül majd feldolgozás, ez egy ilyen különleges módja annak, hogy köszönetet nyilvánítsunk azoknak a nagy bandáknak, akiknek a zenéjén felnőttünk. Élőben három feldolgozást szoktunk játszani: az "I Stole Your Love"-ot a KISS-től, a "Headless Cross"-t a Black Sabbath-tól és a Thin Lizzy "The Boys Are Back In Town" nótáját. Az "I Stole Your Love"-ot feltettük a "Madness"-re és néhány rajongó megkérdezte: "Hé, ember, mi lesz a "The Boys Are Back In Town"-nal? A ti verziótok óriási!" Ez áll közelebb a metal zenéhez és úgy gondolom, egy feldolgozást mindenkinek a saját stílusában kell játszania.

Jelenleg a Demon vendégeként koncerteztek. Mi a véleményed erről a turnéról? Bizonyára nagy megtiszteltetés számotokra, hogy ilyen hírneves csapat előtt játszhattok...

Ne érts félre, rajongója vagyok a Demonnak, de itt nem a megtiszteltetésről van szó. Ha be akarsz kerülni egy turnéra, akkor fizetned kell, úgyhogy ez pusztán üzleti kérdés. Ez az összeállítás szerintem egy jó kis elegye a mai power metalnak (Tad Morose és Chinchilla) illetve a régi stílusú metalnak (Demon).

Hol, merre jártatok Németországon kívül? Mely országokban van a legtöbb Chinchilla rajongó? (Magyarországon sajnos alig akad olyan, aki akár csak a nevét ismerné a Chinchillának.)

A 2000. évi Európa turnénk során a Vanden Plas-szal Belgiumban, Hollandiában, Olaszországban, Franciaországban és Svájcban játszottunk. Tavaly Paul Di Annoval nyomtunk pár bulit Hollandiában, Belgiumban és Németországban. Azt hiszem, Franciaországban és Izraelben van rengeteg Chinchilla-őrült. Imádom a francia rajongókat, az ottani közönség teljesen őrült. Néhány srác városról városra követett minket. A német rajongók voltak ilyenek a 80-as években, de velük ellentétben a franciák nem szűkítik le az érdeklődésüket erre vagy arra stílusra. Nem csak a progresszív, a death, a speed vagy a tiszta Heavy Metal izgatja őket. A metal zene minden irányzata iránt érdeklődnek. A koncertjeinken voltak Motörhead-, Saxon-, Slayer-, Venom-, Dream Theater- stb. pólós srácok. Ők gond nélkül meghallgatnak bármilyen másfajta Heavy Metal zenét is. Azért vannak ott egy metal koncerten, mert ki vannak éhezve erre a zenére.

Nem gondolod, hogy ez a Chinchilla név igen meghökkentő egy power metal bandának? Kinek az ötlete volt így elnevezni a zenekart?

Az első dobosunk, Marcel ötlete volt. Nem az a tipikus metalos név, de szerintem figyelemfelkeltő. A csincsilla egy jópofa és kedves állat, amelyet mégis megölnek, hogy bunda készüljön belőle valami gazdag spinének. Ez olyan, mint Dr. Jeckyll és Mr. Hyde, jó és rossz, élet és halál, az érem mindkét oldala. Súlyos, gyors és nyers dalok az old school Heavy Metal stílusban, másfelől pedig lágy és érzelemgazdag balladák.

Beszerezhető még a Horrorscope előtt megjelent anyagotok?

Igen, a "Who is Who" c. első CD-nket a honlapunkon működő boltban lehet megrendelni. Ugyanígy lehet pólót, sapkát és egyebeket is vásárolni. Bármilyen egyéb infóért is felmehetsz az oldalunkra (www.chinchilla.rocks.de). Kísérd figyelemmel az erőt, nélküled és a rajongók nélkül mit sem érünk. Tartsd életben a rock'n rollt!!!

 

Hozzászólások 

 
#1 budda 2015-06-30 18:30
Nagy kár, hogy feloszlottak. :(((((((((((
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Within Temptation - Budapest, PeCsa Music Hall, 2014. március 14.

 

Leander Rising - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2013. február 7.

 

Magma Rise - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

ZZ Top - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2009. október 15.

 

Whitesnake Tribute Band - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. május 4.

 

Wendigo - Budapest, Kultiplex, 2006. október 14.