Shock!

július 01.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Auróra: illegális bálozók

1998. november 13-án 15 éves az Auróra. Ja, kérem, hol van már 1983! A foglalt házak, a hírhedt Fekete Lyukas punkfesztiválok, a hatósági betiltások... csupa-csupa kellemes, na meg kellemetlen emlék. Hiába, hosszú az út idáig, mondjuk úgy 8 nagylemeznyi idő. A punk rock közben volt fent, volt lent, megint fent és megint lent, persze nem a rajongók és nem a zenekarok, csak a média és a közízlés szemében. A kisebb megingásokat figyelmen kívül hagyva nagyon stabil zenekar az Auróra, mind a mai napig rendkívül erős közönségbázissal rendelkezik, a legtöbb koncertet produkálják Magyarországon, sőt, még külföldön is zenélgetnek. Nem véletlenül 15 éves az Auróra.
Az Illegális bál lemez után magyar zenekarokat megszégyenítő módon tevékenykednek Vigiék, hiszen saját koncertjeik mellett oroszlánrészük volt a tavaly november-decemberben 5 zenekart felkaroló országos Utazó punkcirkusz lebonyolításában, valamint egy váratlan pillanatban összeszűrték a levet az NB I-es Rába ETO labdarúgóival is. Újságunk természetesen semmit nem akart a pletykákra bízni, ezért felkértük Vigit egy kis csevegésre...

Nagyon sok napilapban megjelent az a kezdeményezés, hogy ti és az NB I-es ETO FC labdarúgói közösen szerepeltek majd valamilyen hanghordozón. Mi a helyzet ezzel kapcsolatban?

Október vége felé összefutottunk egy ETO meccs után néhány labdarúgóval, akik nagyon megörültek ennek a találkozásnak, mert régóta kerestek minket Mi ugyanúgy kerestük a barátságot, de igazából a koncerteknél nem volt idáig lehetőség, hogy találkoztunk volna velük. Még az est folyamán elmentünk egy tekepartira, megittunk néhány sört, ahogy kell, és onnan indult igazából a közös barátság. Tavaly november 15-ére terveztem én az Illegális bál lemezbemutatót, és akkor kitaláltuk, hogy ezen a koncerten fellépnének ők is velünk, elénekelnék kedvenc dalaikat. Megszerveztük, néhány próba, aztán össze is állt a dolog, 6 számban énekeltek, amin nagyon jól összeállt a csapat. 600 ember volt a bulin, mindenki jól érezte magát, a végén elénekeltünk egy ETO blokkot, majd mezcsere volt, mi ETO ruhát kaptunk tőlük, ők meg Auróra pólót. A közönség lelkesedése szinte elmondhatatlan volt, nagyon jó visszhangja lett ennek a későbbi időkben. Év végén megcsináltuk trombitás verzióban a Rába indulót, melyet a focisták vezetőedzője CD és kazetta formájában meg szeretne jelentetni.

Térjünk vissza az Illegális bálra. Ha most visszatekintesz, elégedett vagy vele? Mit változtatnál rajta?

Talán egy-két lendületesebb számmal több elfért volna a lemezen. Egyébként most nem akartunk minden évben új lemezzel előrukkolni, jelenleg egy feltöltődési folyamat van, az előző lemezeink azt hiszem, hogy hangulatában visszatértek arra a kerékvágásra, amitől egy kicsit eltávolodtunk.

Sokat jelentett számotokra az, hogy szerzői kiadásban került a boltok polcára?

Már a Nincs karácsony c. albumnál érezhető volt a változás, hogy kezd a zenekar népszerűsége növekedni, s mi ellentétben ezzel a népszerűséggel, a kiadó részéről egy nagyon rossz hozzáállással találkoztunk. A bizalmunk megrendült és onnantól egy nagyon rossz munkakapcsolat alakult ki. Attól kezdve elhatároztuk, hogyha még egy lemezt készítünk a közeljövőben, azt már szerzői kiadásban adjuk ki. A kiadókkal nem volt igazából sohasem szerencsénk.

Milyen különbség van a kétféle hozzáállás között?

Az a különbség, hogy míg a lemezkiadó bevallott bizonyos példányszámot, akkor már eljátszotta előttünk a bizalmát, így most mi amit kiadunk, tudjuk a pontos példányszámot az utolsó darabig.

Láttam, hogy a régebbi lemezeitek is újra napvilágot láttak. Volt olyan anyag, amelyiknek a kiadási jogait nem ti birtokoltátok?

A lemezeink jogai két kiadónál voltak, és az volt a célunk, hogy bármi áron minden jogot visszaszerezzünk a zenekarnak, így legalább egy kézben van minden és akkor nincs az a lehetőség, hogy bárki kalózkodjon meg mindenféle játékokat űzzön velünk. Ez volt a célunk és hát ezért elég komoly anyagi árat kellett fizetnünk. De úgy hiszem, az az érzés, hogy a jogaink meg a dolgaink egy kézben vannak, ennyit megért nekünk.

Terveztek '98-ban új albumot?

Valahogy jelen leszünk, de új album ilyen értelemben nem készül.

Beszéljünk egy kicsit a tavalyi Utazó punkcirkuszról! Összegeznéd a véleményed erről a turnékülönlegességről?

Ahhoz képest, hogy az országban ezt a punkcirkuszt megnézte kb. 6-7000 ember, az újságírók egyáltalán nem is foglalkoztak azzal, hogy mi valamit elkövettünk, egy ilyen nagyszerű dolgot. Szóval te vagy az első, a ki úgy igazából rákérdezett erre a dologra, meg, hogy hogyan látom ezt. Tényleg turnékülönlegesség volt, mert egy fizetség mellett megnézhették az ország élvonalát. A közönség nagyon jól érezte magát. Kriszt Ákos barátomnak az alapötlete volt, akivel közösen szerveztük le a bulikat.

Az Auróra még mindig a legaktívabb koncertzenekarok egyike, pláne egy olyan időszakban, amikor rendkívül nehéz élő zenének közönségbázist találni. Tapasztalsz-e vagy látsz-e valamiféle pozitív változást ezzel kapcsolatban?

Mi éves szinten 80 koncertet adunk és 1 hónapos külföldi turnét. Azt hiszem, hogy akkor lehetne itt még nagyobb, sikeresebb koncerteket rendezni, ha pl. a klubok szervezői egy kicsit nagyobb hangsúlyt fektetnének a reklámra, a plakátozásra. Arra gondolok, hogy ne 3 nappal előtte tegyék ki, hanem mivel a zenekar 1 hónappal előtte elküldik a plakátokat, akkor teszem fel pár emberrel több jön el erre a bulira. Jó néhány klubbal ilyenféle viszályaim voltak, nem értem ezt a hozzáállást.

Végezetül pedig mi a véleményed arról, hogy a punkzene már nincs olyan középpontban, mint 1-2 évvel ezelőtt?

Mao-on igazából a punkzene nem volt soha középpontban, tehát nem volt hagyománya. Nem volt soha fénykora, az utóbbi időben, mikor nyugaton felkapták ezt a punk dolgot, nálunk akkor sem lehetett ezt érezni. Csak egyszerűen elfogadtatta magát ez a műfaj, létezik, ennyiből lett jó. Egy-két tévéadó elfogadtatta, hogy igenis ez a zene létezik, aminek viszont nem is örülök, mert szerintem nem olyan zenekarok kapták az elismerést, akiket igazából szerettem volna, a műfajteremtők, azok, akik megteremtették ezt a műfajt. Szóval ezt igazságtalannak tartom, de hát ez a média hatalma, és ez sajnos így üzemel.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Alter Bridge - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Depeche Mode - Budapest, Puskás Ferenc Stadion, 2013. május 21.

 

After All - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 8.

 

Wendigo - Budapest, Wigwam, 2004. október 29.

 

Wendigo - Gödöllő, Trafó, 2004. október 8.