Shock!

július 01.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Asian Dub Foundation: a rasszizmusról

Asian Dub FoundationNagy várakozás előzte meg az Asian Dub Foundation sajtótájékoztatóját. A sajtótól megjelent egyének 90%-ának valószínűleg halvány sejtése sem volt sem az együttes zenéjéről, sem a hátterükről. Nagy részük szépen elolvasta a számukra nyomtatott ismertetőt, aztán meg kérdezett bocikat.
Sajnálatos módon - adminisztratív okok miatt -, nem állt módomban személyes interjút készíteni a csapattal, így a tájékoztatón feltett kérdésekből tallózgattam, néhol személyes kommentárral.

Hogy állnak az új lemez munkálatai?

Egy pár nap, s a felvételek teljesen készen lesznek, utána meg hátra van az igazi stúdiómunka. Év vége - vagy jövő év elején lesz a boltokban.

Mennyire lesz másmilyenebb ez a lemez, mint az előző? Az ázsiai stílusjegyek ugye megtalálhatóak lesznek benne?

Nekünk nem ázsiai stílusunk van, mi ázsiaiak vagyunk!!! (Imigyen fakadt ki Master D., a zene által a kisebbségből kiemelt énekes/rapper gyerek, aki majdhogynem sértésnek vette a 'stílus' kifejezést. Szerencsére az együttes többi része értelmesebb tagokból áll, így választ kaptunk erre a kérdésre is.) Természetesen a zene jellege hasonló lesz az eddig ismertekhez, nagy változásra nem kell számítani, de azért megpróbáltunk még mélyebbre menni ezen a muzsikán belül.

Mi újság van Satpal Rammel?

Még mindig börtönben van, s ezért jött létre az a petíció, ami a szabadlábra helyezéséről szól. A világ minden tájáról jelzik az emberek támogatásukat. Úgyhogy minden egyes faxnak örülünk, s előre köszönjük.

Hogy tetszik Magyarország?

Ja, én éhes vagyok... (Hát ez a kisgyerek kezd komolyan az ember idegeire menni. Azt hiszem egy jégcsákány egészen jól állna benne, s akkor én is megnyugodnék. Persze a sok sajtós csak röhög ezen az ezerszer elcsépelt, humorát már réges-régen elvesztett szójátékon...) Csak most reggel jöttünk, de ez már a harmadik alkalom, hogy itt vagyunk. Először 94-ben voltunk itt egy Közösségi Zenei Program keretében, mikor itteni cigány fiatalokkal zenéltünk. Úgyhogy egészen jó kapcsolataink vannak itt. Hatással voltak ránk, Bartók zenéi, illetve Konda János.

Értek-e már atrocitások titeket, hovatartozás vagy a bőrszín miatt?

Nem jellemző. Szerencsére azért az emberek - ha nehezen is, illetve nem mindegyik - de kezdik elfogadni, ha az ember más. Illetve Magyarországon, mikor még nem ilyen formációban jártunk itt, akkor a budapesti repülőtéren akadtak gondjaink belépéskor, mikor cigánynak néztek bennünket. Tehát a kérdésedre a válasz : Igen, Magyarországon... Ez elég nagy probléma még itt, hisz legtöbbször nem veszik emberszámba, egyenlő állampolgárnak a cigányokat.

Mit változtatnátok akkor itt?

Milyen értelemben?

A rasszizmussal kapcsolatban.

Pontosabban kellene kérdezned! (Komolyan falhoz kellene állítani a kis indiait. Remélem egyszer felnő, s akkor majd máshogy áll hozzá a válaszokhoz, és az emberekhez (is). De helyette megint válaszolt más. Még szerencse, hogy az egész együttes ott volt...)
A rasszizmus egy eléggé tág fogalom. De sokkal veszélyesebb, ha a rejtve van a rasszizmus. Angliában már ugyanúgy megvan a lehetősége egy más bőrszínű embernek is a siker eléréséhez (???), míg itt mindenki, akinek más a színe már rossz ember. Holott, mindez, illetve ezek az emberek a kultúra részei. Egyik kultúra sem tiszta. Mindig változik, befogad dolgokat, megtagad dolgokat. Minden a kultúra része lesz. Legyen az a zene, a nyelv, vagy az ételek.
Mi a véleményetek az interneten elterjedt mp3 zenei formátumról?
Nagyon jó ötlet. Azért gondolom, mert így gyorsan, hatásosan tud terjedni a zene. Amiért igazából kiadó kell egy zenekarnak, az a terjesztés. Viszont otthon mindenki tud magának zenét írni az erre kifejlesztett programokkal, melyek csaknem elérik az olyan minőségi szintet, mint egy stúdiófelvétel. Nyilvánvalóan egyes emberek a számítógépet, az Internetet csak is pénzszerzésre használják, tehát kellenek azért határok.

Mondtak még egy-két nem annyira érdekes dolgot, de ami igazából feltűnt (bár lehet, hogy csak számomra), hogy egy kicsit úgy ültek oda az asztal mögé, hogy ők a nagy királyok (s itt most nem a pöttöm indiai énekesükre, hanem zusammen gondolok), s tisztában voltak vele, hogy itt akármi is lesz, ez így is marad, mintha lenéznék az embert. Remélem én láttam ezt rosszul, mindenesetre zenélni azt tudnak.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Red Dragon Cartel - Budapest, A38, 2014. május 5.

 

Nickelback - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2013. november 8.

 

Voivod - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

Nevermore - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Sodom - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

Wendigo - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 11.