Shock!

április 24.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Wacken egyik 2014-es headlinereként tér vissza az Emperor

0802emperorAz újjáalakult Emperor lesz a jövő évi Wacken Open Air fesztivál egyik headlinere – jelentették be a már megkezdődött idei fesztiválon tartott sajtótájékoztatón, amelyen az Emperor két agya, Vegard Sverre „Ihsahn" Tveitan és Tomas „Samoth" Haugen is részt vett. További fellépésekről vagy esetleges új zenékről egyelőre nincs információ.

Az Emperor első három nagylemeze, az 1994-es In The Nightside Eclipse, az 1997-es Anthems To The Welkin At Dusk és az 1999-es IX Equilibrium a '90-es évtized egyetemes metal mesterművei közé tartozik, a zenekar a norvég black metal mozgalom egyik legkreatívabb és legegyénibb színfoltjának számított. Ihsahn és Samoth formációja hivatalosan először 2001-ben jelentette be feloszlását, a Prometheus – The Discipline Of Fire And Demise album már eleve hattyúdalként került a boltokba. A csapat 2005-ben igazi meglepetésként tért vissza a színre az oslói Inferno fesztiválon, majd utána több koncertet is adtak Európában, illetve az Egyesült Államokban is. 2007-ben a csapat visszatért a tengerentúlra, de az akkori három koncert tényleg végjátéknak tűnt – legalábbis eddig. Most azonban bejelentették, hogy a 2014. július 31. és augusztus 2. között megrendezendő Wacken Open Air egyik főattrakciója az Emperor lesz. A bandában a két vezéregyéniség mellett most is Trym Thorson dobol majd.

„2007 tényleg az utolsó fejezetet jelentette számunkra", mondta Ihsahn még tavaly is egy interjúban. „De mindig van egyfajta nyomás, hogy csináljunk valamit. Az ilyen megkeresésekre általában simán csak nemet mondok. Értem a nosztalgiát és mindent, ami ahhoz kapcsolódik, de ha én is olyan nosztalgia-előadó szeretnék lenni, mint oly sokan mások, semmi értelmét nem látnám annak, hogy új zenéket alkossak a saját szólóprojektem keretei között. A régi Emperor rajongók még mindig azt hiszik, hogy tizenhét éves vagyok... Kapcsolatban vagyok a többiekkel, majdnem heti rendszerességgel beszélünk, jó barátaim. Mit is mondhatnék? Soha ne mondd azt, hogy soha. De jelenleg nagyon elfoglalt vagyok a saját ügyeimmel, ezek jelentik számomra a fő prioritást."

Egyelőre nem tudni, hogy a banda erre az egy alkalomra alakul újjá, vagy több koncertet is adnak jövőre, azt pedig szintén nehéz lenne megjósolni, születhet-e új zene Ihsahn és Samoth műhelyében. Utóbbit Ihsahn a fentebb idézett interjúban még elvben is kizárta. „Az egyik oka annak, hogy a lemezeink még mindig fogynak, talán pont az, hogy mindig is kompromisszumoktól mentesen alkottunk. Ez pedig egy olyan tradíció, amit szeretnék fenntartani. Milyen Emperor lemez tetszene az embereknek, ha csinálnánk egy újat? Ha meghallgatod az én dolgaimat, és azt, amit Samoth csinál, többé-kevésbé kisakkozhatod, hogy szólna egy mai Emperor anyag, és annak bizony semmi köze nincs a régi Emperorhoz. Ha pedig lemásolnánk valamelyik régi lemezünket, az bizony paródiává züllesztene mindent. Bárki is vágyik egy olyan black metal albumra, amely csak a sok pénzért készül el? Folyamatosan érkeznek hozzám az igények az Emperor visszatérésére, de a black metal szellemiségének lényege épp az, hogy azt csinálok, amit akarok. Ez a black metal veleje. És ha akár csak mérlegelném annak lehetőségét, hogy bárki más belebeszéljen a zenémbe, az egyből kizárná, hogy a végeredmény black metal legyen." A frontember azt is leszögezte: nem érez nosztalgiát a korai norvég színtér iránt.

 

Hozzászólások 

 
+1 #3 asdasd 2013-08-02 21:13
Idézet - BSND:
Idézet - kéjsóvár bohóc:
Az Emperor óriási zenekar volt! A black metált teljesen más megvilágításba helyezték zeneileg

Valóban, ennek ellenére nagyon jól teszik, ha nem csinálnak új lemezt, az már csak a nimbusz lerombolására lenne jó.


Ja, az új Carcass is milyen szar lett már... NEM!
Idézet
 
 
+2 #2 BSND 2013-08-02 19:41
Idézet - kéjsóvár bohóc:
Az Emperor óriási zenekar volt! A black metált teljesen más megvilágításba helyezték zeneileg

Valóban, ennek ellenére nagyon jól teszik, ha nem csinálnak új lemezt, az már csak a nimbusz lerombolására lenne jó.
Idézet
 
 
+5 #1 kéjsóvár bohóc 2013-08-02 18:33
Az Emperor óriási zenekar volt! A black metált teljesen más megvilágításba helyezték zeneileg! Még egy ilyen klasszis banda az Arcturus. Róluk is csak szuperlatívuszo kban lehet beszélni!
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

The Treatment - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Depeche Mode - Budapest, Puskás Ferenc Stadion, 2013. május 21.

 

Dark Tranquillity - Budapest, Dürer Kert, 2010. október 14.

 

Muse - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 15.

 

ZZ Top - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2009. október 15.

 

30 Seconds To Mars - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 13.