Shock!

április 19.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Ihsahn nem érez nosztalgiát a korai norvég színtér iránt

A jövő héten kerül a boltokba az egykori Emperor frontember Ihsahn új albuma, az Eremita, amelyen olyan illusztris vendégek is tiszteletüket teszik, mint Jeff Loomis vagy Devin Townsend. Ihsahn egy friss interjúban az aktualitások mellett a '90-es évek norvég black metal színteréről is beszélt.

„Azt hiszem, az Inner Circle nagyon különleges, a média által teremtett jelenséggé nőtte ki magát", mondta Ihsahn a Bravewordsnek adott interjújában. „Mindezt csak erősítette a black metal mozgalom imázsa. Szerintem a színtér nagyon korán alkalmazkodott ehhez, és adott is a dolog egy nagyon jó atmoszférát az egésznek. Rengeteget lógtam Euronymous boltjában, söröztünk, koncertekre jártunk. De ez az egész eléggé túlmisztifikált lett mára, sokak számára majdnem mitológiai szintre emelkedett. Személyesen én nem is érzek különösebb nosztalgiát iránta. Amikor a black metal mozgalom is elkezdett betagozódni, egyből ellenérzéseim támadtak, ugyanis elsősorban eleve az sodort a black metal felé, hogy nem akartam beilleszkedni. És emiatt hagyta el egy idő után az Emperor is az arcfestést: túl divatos lett, a színtér pedig kezdte elveszíteni az eredeti szimbolikáját."

Ihsahn ma már elismeri, hogy annak idején kissé naivan álltak a dolgokhoz. „Fogalmunk sem volt róla, mennyire új vagy fontos, amit csinálunk. Az egész a tipikus kazettacserélgetős, fanzine-es death metal undergroundból nőtt ki. Vagyis létezett egy ilyen hálózat, de amikor kapcsolatba kerültünk Euronymous boltjával, és egy idő után mindenki elkezdett ott gyülekezni, egyre meghatározóbbá vált a korai Bathory hatása. Onnantól kezdve szélesebb perspektívában is gondolkodtunk. De még ez sem volt igazi black metal mozgalom, egyszerűen csak pár csapat a korai norvég death metal színtérről, akik fokozatosan valami újszerűvé fejlődtek."

Az Emperor (a képen) egykori főnöke elmondta: a zenekar feloszlása fel sem merült bennük, miután a jól dokumentált bűncselekmények következtében két tag, a gitáros Tomas Thormodsæter „Samoth" Haugen és a dobos Bård Guldvik „Faust" Eithun is börtönbe kerültek. „A színtéren többé-kevésbé mindenki tisztában volt vele, mik történnek, mindez nem számított titoknak. A zenekar feloszlásán sosem gondolkodtunk. Miután Tomas börtönbe került, onnan küldözgettük egymásnak oda-vissza a riffeket kazettákon", mondta. Ihsahn leszögezte: a 2000-es évek első felében sem az okozta az Emperor végét, hogy el akarták volna határolni magukat a színtértől. „Soha nem akartam elszigetelni magamat a black metaltól, arra viszont szükségünk volt, hogy az Emperortól mint jelenségtől eltávolodjunk. Elsősorban azért hagytam ott az Emperort, mert túl sok eltérő vélemény ütközött azt illetően, milyennek kellene vagy nem kellene lennie a zenekarnak. Mivel ez már a kreativitásomra is hatást gyakorolt, egy idő után mást szerettem volna csinálni."

Samoth jelenlegi csapata, a The Wretched End szintén mostanában jelentette meg új albumát, az Inroadsot.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Iron Maiden - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Mátyás Attila Band - Budapest, A38, 2011. július 2.

 

Marty Friedman - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Slayer - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. április 8.

 

Stratovarius - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Wackor - Budapest, Süss Fel Nap, 2006. április 25.