Shock!

április 19.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Unfit Ass., Extreme Deformity: magyar underground klasszikusok jönnek ki CD-n

2011 februárjának végén jelenik meg a mára kultikussá vált nyíregyházi Unfit Ass. 1991-es Flagging Water és 1992-es Absurd Reality anyagainak újrakiadása a Neverheard Distro (NHD) jóvoltából. Mindkét anyag remasterelve, új borítóval, most először lesz beszerezhető egyetlen CD lemezen. A NHD tervei között szerepel a szintén kultstátuszt elért szombathelyi Extreme Deformity 1993-as Internal albumának újrakiadása is.

Az Extreme Deformity lemezen egy, az Internal kazettáról lemaradt szám, valamint az 1992-es Extreme Deformity című demó anyaga is megtalálható lesz. Így végre a banda teljes életműve beszerezhetővé válik CD-n. A teljes anyag remasterelve lett, új borítót kapott és szintén február végére várható. Mindkét CD lemez megjelenéséhez kacsolódóan póló, felvarró és poszter is készül. A poszterek előreláthatóan az Oral Climax 'zine legújabb számának mellékleteként fognak megjelenni ez év tavaszán.

Az Unfit Ass.-t 1990-ben alakította három nyíregyházi fiatalember, Elek Ottó (akkor még mint Jack Ignotus) dobos, Nácsa László (John Agrippa) gitáros és Incze Ottó (Intze) basszusgitáros. Első demójuk (Without Chances) még az év vége előtt jelent meg. Ezek után csatlakozott a zenekarhoz Csomai Miklós gitáros, és ezzel kialakult a banda klasszikus felállása. A következő, Flagging Water című demót már ez a négyes írta, rögzítette és adta ki 1991 végén. Ez a hét számos, közel fél órás anyag hatalmas fejlődést mutatott első anyaghoz képest. 1992-ben érkezett az Absurd Reality, már valamivel lassabb, ugyanakkor technikásabb zenével, mint elődje. A banda angry metalnak nevezte stílusát, ami leginkább a death metal jellegzetességeit viselte magán. Tény azonban, hogy messze kilógtak az átlag death metal bandák közül. Ekkoriban több külföldi kiadó, például az Osmose Records is érdeklődést mutatott a banda iránt, de konkrét szerződést sajnos egyikkel sem sikerült nyélbe ütni.

1995-ben már egy kibővült felállás készítette az aktuális anyagot (Manifest Maze). Egy külön énekes (Máté Szabolcs) és egy szintis (Borúzs Attila) csatlakozott a csapathoz, ami némi stílusmódosítást eredményezett: a banda a modern metal irányába mozdult el, de az egyéni zenei világát így is megtartotta. Ezen demó, és a Metal Hammer-féle Demonstráció II. válogatáson történt szereplés alapján a hazai Trottel Records szerződtette őket és a moden metalos irányt megtartva 1996-ban megjelent a Pulse című anyaguk gyári kazettán és CD lemezen. A banda rendszeresen koncertezett, főleg az azóta megszűnt Fekete Yukban játszottak. Elek Ottó dobos 1997-ben átigazolt a Tankcsapdába, és az akkoriban már amúgy sem túl aktív banda beszüntette működését. Ottó másfél évet töltött a 'csapdában, majd végleg visszavonult a zenéléstől. A banda többi tagja szintén nem zenél a feloszlás óta.

Az Extreme Deformity 1990-ben alakult. 1992-es demójuk igazából próbatermi felvétel, amit négyesben rögzítettek (Kalmár András - ének, Bertalan Zsolt - gitár, Tóth Csaba - basszusgitár, Bertalan Balázs - dobok). Az LMS Recordsnál 1993-ban megjelent első album (Internal) felvételeinek megkezdése előtt szállt be a bandába egy második gitáros Csejtey Zoltán személyében, így ezt az anyagot már öten vették fel. Az Internal kazetta nagy sikert aratott, de az anyag CD változatának megjelenésére már nem került sor. A banda rendkívül energikus koncerteket adott, ezt bizonyítja a nem hivatalosan kiadott, egy ajkai fellépést megörökítő Live In Ajka kazetta is. Rengeteg vidéki és budapesti koncert mellett - pályafutásuk csúcsaként - felléptek az 1994-es Masters Of Rock Fesztiválon is, ami az akkor még Diáksziget néven futó, ma már Sziget Fesztivál néven ismert rendezvény keretében zajlott. Szinte követhetetlen tagcserék után 1995-ben oszlottak fel. Ezután a Bertalan testvérek a Jeanne d'Arc korábbi tagjaival összeállva Strong Deformity néven zenéltek tovább. Csejtey Zoltán - a feloszlás előtt rövid ideig szintén Extreme Deformity tag - Csaba nevű testvérével együtt a Sear Blissben is zenélt. Jelenleg a Csejtey nevű bandában játszik.

 

Hozzászólások 

 
#3 Draveczki-Ury Ádám 2011-03-26 06:28
Az írás alapja a kiadó sajtóközleménye volt, abban szerepelt ez a mondat. Mindenesetre örülünk, hogy nem fejezted be! :)
Idézet
 
 
#2 Guest 2011-03-25 20:32
Secta Chameleon,
Judie Jay
STB
Idézet
 
 
#1 Guest 2011-03-25 20:30
azért ha már így utánanéztetek akkor hogy jött ki az hogy :" A banda többi tagja szintén nem zenél a feloszlás óta."...nem pofátlankodni akarok de én sosem hagytam abba,és nem kevés dologgal mögöttem ez kicsit bántóan hangzik.....máskor nézzetek jobban a dolgok után:-)
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Uriah Heep - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. szeptember 21.

 

Testament - Budapest, Zöld Pardon, 2013. június 24.

 

Motörhead - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Marty Friedman - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

ZZ Top - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2009. október 15.

 

Wackor - Budapest, Wigwam, 2005. március 18.