Shock!

március 28.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Storm Corrosion: nem Opeth és nem Porcupine Tree

Teljes egészében végső formát öltöttek a Storm Corrosion munkanevű projekt dalai, ami azért érdekes, mert ebben a formációban az Opeth főnök Mikael Åkerfeldt és a Porcupine Tree agya, Steven Wilson egyesítette erőit. Wilson szerint a lemez idén már biztosan nem jelenik meg idén, mert még rengeteg munka van vele, így a mostani céldátum 2012 eleje. Mike Portnoy viszont biztosan nem kap szerepet a csapatban.

Mikael és Steven kapcsolatának első kézzelfogható eredménye az Opeth 2001-es Blackwater Park lemeze volt, ahol Wilson először dolgozott társproducerként a svéd progresszívekkel. Mint Steven egy friss interjúban elárulta, a páros a dalírást tekintve is remekül megtalálta a közös hangot, így a munka gördülékenyen zajlott. „Az a legviccesebb, hogy a zene sem az Opethre, sem a Porcupine Tree-re nem hasonlít. Mindkettőnknek megvoltak az elképzelései arról, mit akarunk játszani együtt: valami olyat, ami a saját zenekarainknál nem férne be a képbe. De mindketten tudjuk, honnan érkeztünk: imádjuk a nagyon kísérletezős, sötét lemezeket, amik a maguk módján majdhogynem nagyzenekari jellegűek, és mindketten jó ideje szerettünk volna már valami hasonlót készíteni", fogalmazott Wilson.

„Ezt a zenét nagy távolság választja el a metaltól és nagyjából mindentől, amit Mikael eddig csinált, beleértve ebbe az Opeth Damnation lemezét is", tette hozzá Steven. „Sokan azt gondolták, ó, ez biztosan olyan lesz, mint a Damnation... Nos, nem. Attól is igen távol áll, sőt, az én korábbi munkáimtól is, tulajdonképpen bármitől, amit eddig letettem az asztalra. Lehetséges, hogy közelebbi rokonságban van az én dolgaimmal, mint Mikaeléivel, de nem tudnám egyetlen korábbi lemezemhez sem hasonlítani. Van benne sok nagyzenekari rész, vonósok, de rengeteg gitár és ének is. Sok nagyon hosszú dal, amik nem várt irányokban kalandoznak – akár még színpadiasnak is nevezhetjük őket... Mindketten felkészítettük magunkat arra, hogy rengeteg rajongó utálni fogja ezt a zenét, de hát magunknak készítjük." Steven elárulta: az elejétől fogva ódzkodtak attól, hogy afféle progresszív metal szupergroupot hozzanak létre. „Ez nagyon könnyű lett volna, ráadásul valami olyasmi, amit sokan várnának is tőlünk. És akár még meg is csinálhatjuk egyszer... De ezúttal másban gondolkodtunk."

Wilson szerint a munkát egyáltalán nem nehezítette, hogy két olyan muzsikusról van szó, akik a saját bandáikban vezéregyéniségek, sőt. „Többek között éppen emiatt értjük egymást annyira jól! Semmiféle ego-dolog nem merült fel, legalábbis egyelőre!", nevetett Steven. „Tény, hogy egyikünk sem szereti kiengedni a kezéből a gyeplőt, és érdekes olyasvalakivel dolgozni, akiben teljes egészében megbízol. No, itt a gitár, csinálj valami csodálatosat – mondom Mikaelnek, ő pedig csinál. Aztán nekem jut eszembe valami a billentyűkön, amire ő mondja, hogy imádja. Tudom, ez most úgy hangzik, mintha folyamatosan egymást ajnároznánk közben, de tényleg roppant jó hangulatban folyik a munka, és ez a lényeg. Nincs rajtunk nyomás és nincsenek ego-kérdések, éppen azért, mert az emberek nem tudják, mire számíthatnak tőlünk."

Ugyan eredetileg úgy tűnt, hogy a Dream Theaterből tavaly kilépett Mike Portnoy lesz a Storm Corrosion harmadik tagja, a jelenlegi állás szerint Mike mégsem kap szerepet a formációban. „Hogy őszinte legyek, abban, amit eddig csináltunk, nem igazán van helye doboknak", állt elő egy meglepő kijelentéssel Åkerfeldt tavaly a Classic Rocknak. „Tájékoztattam erről Mike-ot is, aki megértéssel fogadta a dolgot. Amúgy is rengeteg dolga van mostanában, és biztos vagyok benne, hogy a jövőben fogunk mi még együtt zenélni."

A Storm Corrosion debütáló lemeze valamikor 2012 első felében várható.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Iron Maiden - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Anthrax - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Deep Purple - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. február 17.

 

Thaurorod - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Jerry Lee Lewis - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2010. október 31.

 

Watch My Dying - Budapest, Kultiplex, 2005. november 12.