Shock!

április 25.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Nyolc éve gyilkolták meg Dimebag Darrellt

Ma nyolc éve, 2004. december 8-án egy elmebeteg gyilkos a színpadon végzett Dimebag Darrell-lel, a Pantera és a Damageplan gitárosával, a metal történetének egyik leghatalmasabb zenészegyéniségével. Az Artistdirect.com ismert muzsikusokat kérdezett Dime-ról és a Panteráról a tragikus évforduló kapcsán.

Jonathan Davis (Korn): Emlékszem, amikor először hallottam azokat a groove metalos, zúzós gitárokat és Phil Anselmót, ahogy ráénekel. Benne volt ez a félelmetes, intenzív agresszió, de egyszerre mozoghattál és táncolhattál is a zenére. Imádtam bennük ezt a groove-osságot. A Vulgar Display Of Power volt az a lemez, amelyik igazán berántott a metalba a Helmet és a Prong mellett. Imádom az ilyen ringató groove-okat, és a Pantera a királya volt ennek. Minden alkalommal, amikor a Korn Dallasban játszott, Dimebag Darrell és Vinnie Paul lejött és megnézte a bulinkat. Jó idők voltak azok. Dimebag nem szolgált rá arra, ami történt vele… Egyszer leültem Philippel, és köszönetet mondtam neki: „Te vagy az, aki arra inspirált, hogy metalt csináljak, és szeretném neked megköszönni ezt!” „Hé, ez őrület”, mondta ő. A side projektjeit is szeretem. Volt egy Christ Inversion nevű bandája régebben, ami igazán kattant, sátánista, gonosz muzsika. Nagyon sötét és nagyon menő!”

Kerry King (Slayer): Először egy klubban láttam a Panterát. Épp Texasban koncerteztünk, és egy szabadnapon történt az eset, a koncertünk napja előtt. Nem emlékszem már, hogy valaki javasolta, hogy nézzük meg őket, vagy egyszerűen csak ott kötöttünk ki… Ez még a Power Metal előtt történt. Philip már a banda tagja volt, de a lemez szerintem még nem jelent meg. Philip és Dime is fantasztikus volt. Nekem nagyon számít a gitár és az ének… Boldog vagyok, hogy turnézhattunk velük közösen, ami aztán végül az utolsó turnéjuk lett. Örülök, hogy sikerült összehoznunk. Dime és én legszívesebben örökké együtt turnéztunk volna. Utána a Damageplannel is játszottunk párszor. Rengeteg közös élményünk van a srácokkal…”

Mike Mushok (Staind): A Vulgar Display Of Power volt az első lemez a Panterától, amit hallottam, ugyanaz a barátom mutatta meg, aki a Metallicával is megismertetett. Emlékszem, azonnal megvettem, amint lehetett. Vicces, mert egy haveromnak megvolt a Power Metal, én meg csak lestem: ez ugyanaz a banda? Utána visszaástam a Cowboys From Hellig, és széthallgattam ezeket a lemezeket. Sajnos sosem játszhattunk a Panterával, de a Damageplannel párszor igen. Sőt, körülbelül hat héttel Dimebag meggyilkolása előtt Albuquerque-ben léptünk fel, és a Damageplan épp aznap repült tovább a városból. Egész nap Dimebag Darrell-lel lógtam, és emlékszem az utolsó dologra, amit mondtam neki. A színpad széléről nézte a műsorunkat. Már készen álltak arra, hogy elinduljanak a repülőtérre. Odamentem hozzá a dalok között, és azt mondtam: „Nem tudom szavakba önteni, mekkora megtiszteltetés számomra, hogy most itt állsz.” Számomra ő volt az egyik legnagyobb. Ez volt az utolsó dolog, amit mondtam neki, és az utolsó alkalom, hogy láttam őt. Hálás vagyok azért a napért és azért a kevés alkalomért, amikor vele tölthettem az időt, mert csodálatos személyiség volt.”

Ivan Moody (Five Finger Death Punch): Nem hinném, hogy valaha is lesz még olyan zenekar, amelyik felér a Panterához. Számomra ők minden idők ikonikus metal csapata. A lemezeik önmagukért beszélnek. Amit ez a négy srác tett a zenéért, több mint hihetetlen. Philip szövegírói képességei és Dimebag gitározása mind-mind fantasztikus volt. A Pantera az egyik legnagyobb hatásunk, és mindenki számára annak kell lennie, aki csak rock’n’rollt hallgat. Először azután hallottam őket, hogy kölyökként otthagytam a javítóintézetet. Volt egy walkmanem, és egy boltban megláttam a Cowboys From Hellt. Betettem a kazettát, és az egész életem megváltozott. A lelkem fellobbant, a szemem bevörösödött. Tudtam: ez az! Ők lettek számomra a földkerekség leghatalmasabb zenekara. Bármikor láttam őket élőben, abszolút lenyűgözőek voltak, és semmihez sem fogható élményt nyújtottak. Számomra a Pantera volt a kezdet és a vég.”

 

Hozzászólások 

 
+7 #1 Dead again 2012-12-09 00:24
R.I.P. Dimebag Darrell! Nyugodj békében!
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Rise Against - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Symphony X - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Apocalyptica - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Wisdom - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

30 Seconds To Mars - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 13.

 

Wisdom - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 14.