Shock!

április 26.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

„Napjainkban túl egyszerű játszani a popsztárt”

Az utóbbi években egyre többször hallani, hogy a zeneipar és a zenészek jövőjét az on-demand szolgáltatások menthetik meg. Annak ellenére, hogy sok érintett osztja is ezt a véleményt, korántsem látja mindenki ilyen rózsásan a helyzetet – Steve Lukather például határozottan szkeptikusnak tűnik…

„Tudni szeretnék valamit”, írta Lukather egy Bob Lefsetz nevű újságírónak, aki a Spotify és további legális stream-szolgáltatások hatását boncolgatta egy blogbejegyzésben. „Megy ez az egész nagyképűsködés arról, hogy a Spotify meg a hozzá hasonló szolgáltatások jelentik a választ arra, hogy a zenészek is lássanak valami pénzt a munkájuk után. Mennyire? Tényleg? Ki számolt ennek utána? Lehet, hogy csak én nem tudok valamit, de az biztos, hogy nem látok pénzt ebből, pedig RENGETEG zeném forog közkézen, hiszen az elmúlt harmincöt évben folyamatosan lemezeket készítettem. Kiszámoltátok már valaha, mennyi pénzt kap egy művész dalonként az iTunes-on? Pitiáner összegekről beszélünk. Amennyiben kiadónál dolgozol, még rosszabb a helyzet, hiszen ennek komoly részét elviszi a cég. Ezek után tényleg csak fillérek maradnak.”

Lukather szerint a mai zenei szakma túlságosan felhígult. „Túl sok ember csinál manapság lemezeket, és kész. És napjainkban már nem születnek hosszabb távú előadók, egyslágeres csodák azonban annál nagyobb számban. Ez nagyon szomorú. A kiadók pedig nem biztosítanak olyan költségvetéseket, mint a régi szép időkben, amikor az igazán nagyszerű albumok készültek, az ilyesmi ugyanis pénzbe kerül. A semmiből akarnak pénzt teremteni, és örökre rád akarják tenni a kezüket, illetve mindenből részt akarnak, amit egy művész csinál. Simán lehet, hogy eladsz egymillió lemezt, és még mindig te tartozol nekik! A huszonöt éves fiamnak vannak olyan cimborái, akik platinalemezes előadók, mégis egy egyszobás lyukban élnek… Régen persze a kiadók is a ZENÉVEL foglalkoztak, és hosszabb távon akarták felépíteni az előadókat, ami hosszú távon is pénzt fialt nekik. Nyilván akkor is hozzájuk vándorolt a bevétel oroszlánrésze, de mindegy, így is pénzt fektettek a zenekarokba, hittek bennük, promotálták a kiadványokat, és ezáltal nekik is igazságot szolgáltattak. Most az számít, hány facebookos lájkot vagy YouTube találatot kapsz – csupa olyasmi, amiből egyáltalán nem származik bevétel, vagy ha igen, az olyan rövidtávú, és olyan szar, hogy komolyan nem is lehet számolni vele. Mi a fasz ez?”

Lukather szerint az is komoly probléma, hogy az emberek manapság elsősorban híresek akarnak lenni, nem pedig jók. „Napjainkban túl egyszerű játszani a popsztárt az összes kamutrükkel, az autotune-nal, az összevagdosós technikákkal… Bazmeg, a legtöbb fiatal arcnak fogalma sincs, hogyan játsszon el egy dalt elejétől végéig a stúdióban hibátlanul, pontosan és érzéssel. Az ilyesmi nagyon ritka. Folyamatosan stúdiókban töltöm az időmet, és hallom a sztorikat a producerektől, a hangmérnököktől X-ről és Y-ról, akik rengeteg lemezt adtak el – az más kérdés, hogy manapság mi számít rengetegnek... –, de egyáltalán nem tudnak énekelni vagy zenélni. Gyorsfogyasztásra gyártanak lemezeket olyan embereknek, akik nem is igazán figyelnek oda ezekre. Háttérzenék készülnek ahhoz, hogy valaki párt találjon vagy ringassa a fejét, miközben sms-ezik, skype-ol vagy valami mást csinál. Környezeti zaj azok számára, akik egyszerre millió dologgal foglalkoznak. Azok az idők elmúltak, amikor imádtál, felboncoltál egy lemezt, belemélyedtél a legbelső rétegeibe, csendben ültél, miközben szólt, olvasgattad a booklet sorait és nézegetted azt a pár stúdióban készült fotót. És elképzelted, micsoda varázslatos hely lehet az, ahol ilyen zenék születnek. Ennek vége. Kibaszott nagyítóra van szükséged ahhoz is, hogy egyáltalán elolvasd a bookletet, már ha bárkit is érdekel még az ilyesmi. A legtöbb embert baromira nem. Teljesen máshol tartanánk, ha nem bélyegeznék meg az olyan öreg, antik előadókat, akik ma is képesek lennének nagyszerű lemezt készíteni. Rajtuk viszont átnéznek. A média sokkal inkább azokkal foglalkozik, akik húst ragasztanak a testükhöz, illetve egyéb nevetséges hype-szarságokkal törődnek, hogy így keltsenek figyelmet.”

„Amikor én voltam kölyök – igen, idén már 108 éves leszek –, még csak egy maroknyi előadó működött, és mind nagyszerűek voltak, mert annak kellett lenniük”, írja Luke. „Lehet, hogy valamelyiküket nem szeretted, de a tinédzsertáplálékok körén túllépve a legtöbbjük megérdemelte a sikert, és SENKI sem szólt úgy közülük, mint a másik. Senki! Most egy McVilágban élünk, ami egyszerűen túl gyorsan pörög, és ebben a világban még a drogok is szarok. Amikor fiatal koromban benyomtam, sosem kezdett el habzani a szám, és nem próbáltam meg lezabálni valaki más arcát. Szóval itt az idő, hogy feltegyük a Dark Side Of The Moont, és egy kicsit lazítsunk. Legyen szép napotok, és reméljük, hogy hátha visszatér egyszer az igazi zene, és megtölti a füleinket. Jó, ma is születnek remek dolgok, de értitek, mire gondolok: IGAZI zene, amit IGAZI zenészek játszanak. Igenis létezik ilyen. Egyszerűen csak nem kap semmilyen nyilvánosságot.”

 

Hozzászólások 

 
+3 #14 kmaker 2013-11-06 20:19
Mindenekelőtt ledöbbentem a cikk elolvasása után. Nagy köszönet a shock szerkesztőségén ek, hogy megosztottátok velem, és másokkal ezt a remek, és tanulságos véleményt.
Nos, maga steve lukather lemezei nekem nem igazán jönnek be. Az egy dolog, amit mond, megint másik, hogy ő maga is - legyünk nagyon őszinték - olyan lemezeket készít mostanság(a két legutóbbi lemezéről beszélek elsősorban), amik sajnos elvegyűlnek a lemezek tucathalmazában (szerintem legalábbis - elnézést azoktól, akiknek tetszik). De hát hogy is készüljön olyan lemez ma, mint a dark side... vagy mint a machine head a purple-tól, amikor 1.nem veszik meg úgyse a lemezt, ezért a zenekarnak nincs motivációja(bár az is lehet motiváció, hogy "nem veszi meg senki, de akkor is szét akarom rúgni a lemezzel mindenki valagát", bár ez ritkább) 2.nem kap nyilvánosságot, ergo senki nem veszi észre, nem hallgatja meg(ebben nagyon sok minden közrejátszik kezdve a rossz marketingtől a végtelenségig) 3.nagyon nehét újat felhozni, olyat, ami erőtől duzzadó, és ha nem is teljesen, de legalábbis viszonylag eredeti, jó hangzású, kidolgozott, stb... És még rengeteg dolog. És amit nem írt se lukather, se senki kommentbe, hogy ma már "felgyorsult a világ". Emelem kalapom azelőtt, akinek van annyi ideje, hogy akár a letöltött lemezeket végighallgassa( én azért elvetemült rock/metal rajongóként mindig szakítok rá időt, és ezt nagyképűség nélkül mondom), azelőtt meg pláne, akinek jut ideje egy eredeti lemez booklet-jének végignézegetésé re, szöveggel ismerkedni, stb stb. Ha már itt tartok: van egy lemez, a slipknot - iowa lemeze, amiből két példányt is vásároltam eredetibe(össze sen cirka 9990 ft), és 2-3 havonta előszedem, bedobom a lejátszóba, leülök, és hallgatom, miközben a szöveget olvasom, képeket nézegetem. De az egy olyan lemez, aminek nem be lehet hódolni, hanem be kell, vagy legalábbis érdemes behódolni, ha értitek miről beszélek... Mert mestermű. Dokibácsi az utolsó mondatoddal teljesen egyetértek.
Idézet
 
 
+3 #13 Menthol 2013-11-06 17:02
Sajnos igaza van. Olyan kibaszott suttyo vilagot elunk,hogy az embereknek az izlese en nem tudom,hogy ennel szarabb lesz-e? Ne haragudjatok meg Sex-faktor immaron sokadik szezon es Nickelodeon sztarok. A kurva eletbe mar. Nincs egy normalis zenecsatorna a vh-1 classicon kivul (az is 2001-ig mereszkedik csak el). Ti is balfaszok vagytok,mert nem ertitek,hogy Lukather mit akar sugallni. Az MP3 az megfoghatatlan. Tegyuk fel: letoltod az i-tunesrol az aktualis Beyonce rettenetet 1$-ert. Elbaszodik a szamitogeped, akkor mit csinalsz? Letoltod megegyszer! + engem a booklet kibaszottul erdekel. Idiota tarsadalom az egesz vilagon. En angliabol irok,azert nincs ekezetem,de elmondhatom,hog y melyponton van az emberiseg: erkolcsileg, izles tekinteteben stb. En fanatikus zenehallgato vagyok,de szegeny Vivaldi es Bach,ha tudtak volna, hogy mi kovetkezik...
Idézet
 
 
-5 #12 asdasd 2013-10-19 02:37
Szegény Lukather... Megöregedett, és eljárt az idő a hozzáállása fölött. Én zenehallgatókén t azt tapasztalom, hogy minden eddiginél könnyebben és gyorsabban hallgatok azt, amit akarok. Az meg, hogy a kiadók hogy, és mennyiért építenek fel embereket, meg hogy vették fel régen a lemezeket, az finoman fogalmazva egyáltalán nem érdekel. A zene örök.
Idézet
 
 
-1 #11 Dokibácsi 2013-10-15 14:34
A 2. bekezdés ugye csak irónia volt, komám?

quote name="Túl sok tv"]erről az igazi zenéről eszembe jut egy tv film, amolyan zs-2 kategória: 4. tagot keresnek egy popzenekarhoz és a jelöltek egy szabadtéri bulin mutathatják be a tehetségüket; nos, a főhős megjön mocin, lekapja a bőrkabátot, majd előadja a yeyeye szövegű dalt, amire mindenki behal és persze ő nyer. végül így szól: azért nyertem mert én igazi zenét játszom a gitáromon.

sokat siratják a zene hősorát, amikor még 4 évig csámcsogtál egy album bookletjén. az volt az a korszak, aminek szerencsére vége. jöhet ufo invázió, fekete lyuk, vagy globális kihülés, végre kiderült, hogy a zene tényleg CSAK arra való, hogy szóljon... és közben törődhetsz a többi dolgoddal is. néha egész elképesztő, hogy valaki még elvárná, hogy jajj, azért a rengeteg, stúdióban elvégzett munkáért, nehogy má' ne sztároljatok!!
ha a szalag mellett 12 órázó cimbi nincs sztárolva, akkor te se öregem.
Idézet
 
 
+2 #10 Gabe von Buddah 2013-10-14 21:33
Nem sokkal a kikerülés után olvastam a cikket és most kissé csalódva érkeztem vissza. Azt hittem legalább 3 beböffentés lesz 40-50 körüli, zsír-blues/rock arcoktól arra vonatkozólag, hogy: "VISSZA AZ ORI VIZSGÁT!!!"
Idézet
 
 
+9 #9 Séthy Viktor 2013-10-14 21:10
Mindig is "sok földet kellett feltúrni,hogy aranyat találjon az ember",azaz többségben volt a - jobb esetben - iparos munka. De ma szinte csak meddőhányók vannak.Miért fontos téma ez?Hát mi marad a játékból,a szabadságból az emberiségnek,ha már zene sincsen?Márpedig a - ha lóvéd van,sztár vagy,ha nincs akár vizen is járhatsz,akaszd fel magad" mentalitás mellett vajon meddig menekülhetnek a jobb érzésű emberkék a retróhoz?Meddig mehet el egy civilizáció ÉLŐ kultúra nélkül?S vajon mennyi esélye van egy átlag - nem a felső tízezerhez tartozó - tehetségnek ma,hogy hangszerhez jusson,ideje s energiája megtanulni rajta játszani,majd szerepelni a nyilvánosság előtt? A pénzes-iparos bagázs amúgy sem fogja hagyni - NEM ÉRDEKE! S ki fogja kikeresni százszernyi kamu feltöltés közül azt a kettőt,amelyik értéket is hordoz? S végül,ki táplálja a lelket,a szellemet,ki ad katarzis élményt,derűt,r eményt,ha oda a művész,oda a művészet? Milyen talapzatra épül közösség,erkölc s,ha nincs kultúra? Mi marad akkor,ami nem a pénzről szól? Ami felveti,hogy egyáltalán létezhet más is az életben,ami nem a pénzről szól? Ez az igazi szívás,a gazdasági világválság ehhez képest gyerekzsúr!
Idézet
 
 
+5 #8 Palinkas Vince 2013-10-14 20:34
Azért a rádiós popzene 20-30 évvel ezelőtt is arról szólt, hogy "gyorsfogyasztás ra gyártanak lemezeket olyan embereknek, akik nem is igazán figyelnek oda ezekre." Luke session munkái között is van olyan amire már a kutya nem emlékszek, ő maga sem :) Nyilván nem Jackóra gondolok.

A lemezborítót órákig böngésző fanatikus régen is kisebbségben volt, más kérdés hogy így is elegen voltak.
Idézet
 
 
+8 #7 Medic 2013-10-14 19:25
Én is itt 25 éves fejemmel azért visszaemlékszek hogy a 90-es évek közepén nevelőfaterom meg a testvéreik mutatták egymásnak meg nekem a jobbnál-jobb Rock/Metál lemezeket és ezek így rám ragadtak. Én is megveszem a lemezt nem érdekel mibe kerül mert az egyik kedvenc bandám (szombaton pl a Soulfly - Savagest kaptam a születésnapomra ) és nem a klipp alapján vagy a nézettség alapján ítélkezem, hanem az alapján hogy nekem mit jelent. A mai világban a fiatalok többsége csak úgy tudja meghallgatni a zenét ha klipp is van hozzá és persze minél elfuseráltabb a ruházat és pornó, pénz, bulik vannak benne. Talán épp ezért lettem/vagyok metálzenész mert ebből már elegem van! élőzenét amúgy is nehéz kreálni, de talán mi ezért vagyunk kreativak mert nekünk megéri ez a sok óra amit a stúdióban eltöltünk.
Idézet
 
 
+16 #6 Steew 2013-10-14 18:56
Minden szóval azonosulva vagyok!!!! És úgy jó zenét hallgatni, megülve, átadódva. A szalag mellett álló 12órázó miért is kéne, hogy ismert legyen? 1. Mindenki a saját sorsának a kovácsa. 2. Ebben az országban már az is egy pozitív dolog, hogy dolgozik az ember bármilyen szar helyen is, de az alkotó is dolgozik. A zene, a könyv a bármely szellemi termék nem egy böffentéssel jön a világra, aki ezt nem értékeli az sajnos egy "szegény enber" és máshová nem való, mint a szalag mellé, de még oda sem, hisz az csak egy újabb sírám táptalaja ő neki. Én is visszasírom azokat az időket, mikor fotelban figyelve hallgattam minden rezzenését a lemeznek, és mindig úgy éreztem ezt mindenkivel meg kell osztani, ezt az állapotot és ez ma is így van, de sajnos üres a mai fogyasztó élőlény, mind lelkileg, mind érzelmileg, mind gondolatilag. Visszaforgatnám az időkerekét csak is az miatt, hogy élhető legyen újra a világ és tele legyen pozitív impulzusokkal, szeretettel, érdeklődéssel, stb. 70-es, 80-as és a 90-es évek eleje, amik a legjobb időszakok voltak az akkori rossz dolgokkal együtt, amik szinte el is törpültek a sokkal több IGAZI élhető napok mellett. Nyilván mindenkinek más és más érzései vannak, de hát, ahogy egy folyton egy helyben toporgó jövő felé "rohanó", fakuló világba tartunk már szinte függőség alakul ki a magam fajta emberekben a múlt illatai, pillanatai, stb.. után. Egyre kevesebb értékelhető dolog bukkan fel a mai manipulált jelenben sajnos. Lehetne csendben. Lehetne máshogy, de a változáshoz mindennek égni kell!!!!!
Idézet
 
 
+12 #5 Nornagest 2013-10-14 16:58
Na akkor én a 22 évemmel egy korszakot tévesztett múltban élő hülyegyerek vagyok mert ha megveszek egy lemezt (már ez is mekkora anakronizmus hogy ilyesmit csinálok!), akkor én bizony átnyálazom a bookletet a legutolsó betűig miközben hallgatom a zenét...amúgy meg a zene nemcsak arra való hogy szóljon hanem hogy hangulatokat ébresszen, vagy egy másik dimenzióba röpítsen akár. Az olyan zene ami meg csak arra való hogy a háttérből szóljon miközben netezek, az nem is zene hanem hulladék, aminél a csönd is jobb. Az ilyen zene tényleg csak a kurválkodásról meg a celebeskedésről szól (egyfajta "nép ópiuma" ez igazából), semmi másról. Black metal körökben egyébként ma is szokás lemezeket venni, ez a tábor tele van gyűjtőkkel. Az underground műfajokban mindig lesz lemezeladás. Más kérdés persze hogy zenélni alapból nem azért kéne hogy milliomos szupersztár legyél...bár abban teljesen igaza van a faszinak hogy pont azok élnek meg a zenélésből akik rohadtul nem érdemlik meg (mert nem is zenészek hanem kurvák)és azok meg nem akik megérdemelnék.
Idézet
 
 
+10 #4 grand magus 2013-10-14 15:47
Sajnos tényleg teljesen igaza van.Vannak zenék amik tényleg csak háttér zajnak jók,ezek különösebben nem zavarnak munka közben,vagy főzés vagy akármi közben.De ha ZENÉT akarok hallgatni akkor max sörözök,esetleg olvasok..Manapság az egész társadalmi berendezkedés olyan amilyen.Manapság a könyvekről is leszoktak az emberek mert olyan macera.
Idézet
 
 
+16 #3 suizidium 2013-10-14 15:32
teljesen tiszta beszéd. Aki nem érti az vagy túl tapasztalatlan vagy télleg azokon a tré drogokon pörög amiket mostanság tolnak.
Idézet
 
 
+18 #2 E! 2013-10-14 14:22
Idézet - Túl sok tv:
erről az igazi zenéről eszembe jut egy tv film, amolyan zs-2 kategória: 4. tagot keresnek egy popzenekarhoz és a jelöltek egy szabadtéri bulin mutathatják be a tehetségüket; nos, a főhős megjön mocin, lekapja a bőrkabátot, majd előadja a yeyeye szövegű dalt, amire mindenki behal és persze ő nyer. végül így szól: azért nyertem mert én igazi zenét játszom a gitáromon.

sokat siratják a zene hősorát, amikor még 4 évig csámcsogtál egy album bookletjén. az volt az a korszak, aminek szerencsére vége. jöhet ufo invázió, fekete lyuk, vagy globális kihülés, végre kiderült, hogy a zene tényleg CSAK arra való, hogy szóljon... és közben törődhetsz a többi dolgoddal is. néha egész elképesztő, hogy valaki még elvárná, hogy jajj, azért a rengeteg, stúdióban elvégzett munkáért, nehogy má' ne sztároljatok!!
ha a szalag mellett 12 órázó cimbi nincs sztárolva, akkor te se öregem.


Szerintem egyáltalán nem csak arra való a zene, hogy a háttérben szóljon valami. Luke-nak igaza van, nem a zenéről szól ma már az a zene, ami a médiából jön, hanem a celebeskedésről , kin van kevesebb ruha, ki villant, ki hogy kurválkodik. Bár vannak még olyan előadók, ahol a zene a lényeg, én pl csakis olyanokat hallgatok. Pl Luke is ezt a közeget képviseli, ha valaki, akkor ő nagybetűs ZENÉSZ!
Idézet
 
 
-17 #1 Túl sok tv 2013-10-14 13:35
erről az igazi zenéről eszembe jut egy tv film, amolyan zs-2 kategória: 4. tagot keresnek egy popzenekarhoz és a jelöltek egy szabadtéri bulin mutathatják be a tehetségüket; nos, a főhős megjön mocin, lekapja a bőrkabátot, majd előadja a yeyeye szövegű dalt, amire mindenki behal és persze ő nyer. végül így szól: azért nyertem mert én igazi zenét játszom a gitáromon.

sokat siratják a zene hősorát, amikor még 4 évig csámcsogtál egy album bookletjén. az volt az a korszak, aminek szerencsére vége. jöhet ufo invázió, fekete lyuk, vagy globális kihülés, végre kiderült, hogy a zene tényleg CSAK arra való, hogy szóljon... és közben törődhetsz a többi dolgoddal is. néha egész elképesztő, hogy valaki még elvárná, hogy jajj, azért a rengeteg, stúdióban elvégzett munkáért, nehogy má' ne sztároljatok!!
ha a szalag mellett 12 órázó cimbi nincs sztárolva, akkor te se öregem.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Red Dragon Cartel - Budapest, A38, 2014. május 5.

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2012. július 11.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Magma Rise - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

Destruction - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

ZZ Top - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2009. október 15.