Shock!

április 19.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Megtiltották a Metallicának a Master Of Puppets eljátszását a kínai hatóságok

0815metallicachinaAugusztusban két koncert erejéig Kínában is bemutatkozhatott a Metallica. A két zsúfolásig teltházas sanghaji buli óriási sikert aratott, ám hiába döntöttek meg minden jegyeladási gyorsasági rekordot az országban Hetfieldék, a kínai kormányzattal ők sem mehettek szembe: a hatóságok több dalt is kihúzattak a zenekar programjából.

„Egy teljes dallistát kellett adnunk nekik, mielőtt engedélyt kaptunk rá, hogy játsszunk az országban”, mondta Kirk Hammett a The Howard Stern Showban. „Keresztülrágták magukat a szövegeken, és megjelölték, melyikeket játszhatjuk, illetve melyikeket nem. A Master Of Puppets szövegét olyan felforgatónak ítélték, hogy azt például nem is engedték, hogy játsszuk. Ami azért egy kicsit rémisztő.” „És természetesen csak jobban ráirányítja a figyelmet a dologra. Vagyis az ilyesmi nem működik”, tette hozzá James Hetfield. A Metallica ennek ellenére nem is gondolkodott azon, hogy esetleg lemondja a kínai fellépéseket. „Ott volt 40 ezer kölyök azon a két estén, és tényleg nagyon levették, amit csináltunk, őrületes volt az egész”, mondta Lars Ulrich. „Akármilyen szabályokat is állítottak, a rajongók azért jöttek le a bulikra, hogy jól érezzék magukat. Mi pedig betettük a lábunkat az ajtórésbe: elmehettünk Kínába, és játszhattunk ott. Ez volt a lényeg.”

A csapat kicsit azért persze trükközött a helyszínen. „Volt egy nyitó gitárszólóm, amikor csak ültem ott és riffelgettem”, magyarázta Kirk. „És akkor eljátszottam a Master Of Puppets riffjét, meg még pár dal részleteit, amiket nem engedtek előszedni. Csak a zene ment, vagyis valahogy azért becsempésztük őket a programba…” Mindez annak fényében különösen érdekes, hogy maguk a rajongók is tisztában voltak a megkötésekkel. „Amiről most beszélünk, az nem titok”, emelte ki Lars. „A kormányzati honlapokon is közzétették, miket játszhattunk és miket nem. Vagyis tiszta volt a helyzet.”

A Metallica részletesen dokumentálta a kínai fellépéseket, így ezekből egy bővebb anyag is várható valamikor a közeljövőben.

 

Hozzászólások 

 
#8 MV 2013-09-26 12:23
Bocs, az előbbi írásom BSND-nek szól, csak elfelejtettem idézni. :)
Idézet
 
 
+6 #7 MV 2013-09-26 12:21
Te azt írod, hogy tévedek, én nem mondom azt, hogy Te tévedsz. Amíg a bevándorlók kutyázzák az őket befogadó országot, és a baltafejű redneck-ek horogkeresztekk el masíroznak, és amíg a nép ezzel van elfoglalva, addig a kormányzat elhiteti vele többek között a média manipulatív eszközeivel, hogy nekik lesz jó, hogy még kevesebb pénzért még többet dolgozzanak, még több tb-t fizessenek, mert a hadsereg az ő adójukból védi a hazát a világ másik felén. A csóró greyhoundlakó ezt el is hiszi, arányaiban több adót fizet, mint a Wall Streeten a tőzsdeügynök, és még ki is húzza magát, tiszteleg a zászlónak, büszke a hazájára. Az agyukba van "égetve", hogy az amerikai nép mindenek felett áll, az ő rendszerük a legdemokratikus abb, mindenki más (ha egyáltalán tudnak a világ többi részéről valamit) alattuk van. Gondolatrendőrs ég ott is van, ott igazán, de mindenhol a világon. Kínában is. És persze Nyugat-Európában is, amit mi is tapasztalunk a saját bőrünkön. Ez a legaljasabb módszer, még a nyílt háborúnál is aljasabb.
A témára visszatérve, a Metallica szerintem jól döntött, hogy játszik Kínában, még ilyen feltételekkel is, mert nem a kínai kormánynak zenélt, hanem az ottani rajongóinak.
Idézet
 
 
+2 #6 BSND 2013-09-26 11:52
Ja, egyébként az a fajta kvázi "gondolatrendőrs ég", amiről írsz természetesen létezik, de nem Amerikában, hanem Nyugat-Európában kell keresni.
Idézet
 
 
+1 #5 BSND 2013-09-26 11:39
Idézet - MV:
Kíváncsi vagyok, hány amerikában fellépő, esetleg nem baráti országból érkező előadónak (ha egyáltalán beengedik őket) milyen instrukciókat adtak helyi szenátorok, polgármesterek, (sőt, a Fehér Házban punnyadó magas rangú emberek) hogy mit szabad, és mit nem elmondani, eljátszani, elénekelni. Valószínűleg ilyen nem volt, mert már a határon visszafordított ák őket.

Tévedsz! Amerikában mindent szinte mindent szabad, masírozhatsz horogkeresztekk el, szidhatod a színpadról friss bevándorlóként a téged befogadó országot, stb. Ez a diktatúra egész más fajtája, ugyanis pont azzal rejtik el az igazságot, hogy annyi információt rád zúdítanak, hogy abból az igazság kihüvelyezése elég nehéz, így "természetesen" azt hiszi el a sok buta ember, amit elé raknak, nem jár utána dolgoknak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy cenzúráznák a dolgokat.
A kínaiak sokkal durvábbak, én a Metallica helyében elküldtem volna őket a picsába, legalább az embereknek még jobban elegük lenne abból a rendszerből.
Idézet
 
 
+3 #4 MV 2013-09-26 11:20
Kína a világ lassan elsőszámú nagyhatalma lesz gazdaságilag és katonailag. Nem azt mondom, hogy ezt el kell fogadni, de tudomásul kell venni. És ugyanazt teszi, mint amerika. Ellenőriz, szabályoz, cenzúráz. De USA-val ellentétben csak a határain belül. Ez miatt senkinek sem kellene felháborodnia. Kíváncsi vagyok, hány amerikában fellépő, esetleg nem baráti országból érkező előadónak (ha egyáltalán beengedik őket) milyen instrukciókat adtak helyi szenátorok, polgármesterek, (sőt, a Fehér Házban punnyadó magas rangú emberek) hogy mit szabad, és mit nem elmondani, eljátszani, elénekelni. Valószínűleg ilyen nem volt, mert már a határon visszafordított ák őket. Kína tehát teszi, amit jónak lát, és ebbe senki másnak nincs beleszólása, maximum elfogadja a helyzetet, vagy elkerüli az országot. A Metallica elfogadta, és szerintem helyesen döntött.
Ha tudnánk, illetve az amerikaiak tudnák, előlük mennyi mindent eltusolnak, betiltanak, cenzúráznak, nem biztos, hogy Kínát annyian elítélnék.
Nekem ez a véleményem, ami nem biztos, hogy egyezik közületek sokakéval.
Idézet
 
 
+4 #3 emberfia 2013-09-26 10:57
Nekem mindig "röhejes" (és itt most hatalmas idézőjeleket kell elképzelni, mert amúgy nyilván nagyon szomorú) volt az ilyesmi: az ilyen húzásokkal maguk a vezetők ismerik el, hogy milyen gyenge lábakon áll az egész ideológia és gyakorlatilag minden ami ott történik. Hogy egy dalszöveg majd szöget üt az emberek fülében és akkor mi lesz...
Idézet
 
 
+14 #2 Flagellator1974 2013-09-25 16:11
Reszkettek a bolsevikok pár sor dalszövegtől. Szánalmas.
Idézet
 
 
+15 #1 rotten 2013-09-25 15:56
Azt lehet tudni miket tiltottak még le?
Amúgy tiszta szégyen az ilyen beavatkozás egy koncertbe...
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

King 810 - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Alter Bridge - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Peter Gabriel - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. május 6.

 

Sting - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 30.

 

Thaurorod - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Sodom - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.