Shock!

április 23.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Meghalt Tim Bogert

76 éves korában elhunyt Tim Bogert. A zenész a Vanilla Fudge és a Cactus basszusgitárosaként a hard rock stílus pionírjai közé tartozott.

0114bogert

Meghalt Tim Bogert, a Vanilla Fudge, a Cactus és a Beck, Bogert & Appice szupergroup basszusgitárosa. A tragédia hírét a zenész barátja és zenésztársa, Carmine Appice jelentette be. „Olyan volt, mintha a testvérem lett volna, több mint ötven éve voltunk barátok", írta a dobos. „Nem volt hozzá fogható basszusgitáros, és rengeteg basszert inspirált szerte a világon. Épp olyan mester volt a villantós, tekerős játékban, mint amikor csak alapozni kellett egy groove-val, és a virtuozitás új szintjét hozta be a rockzenébe. Senki sem játszott úgy, mint ő. Olyan basszusszólókat nyomott, amelyek megvadították a közönséget, és minden este mást játszott. A '60-as évek utolsó legendás basszereinek egyike volt, emellett pedig roppant intelligens ember – olyannyira intelligens, hogy sokszor csak Spocknak hívtuk. Bármit kérdezhettél tőle, minden témáról tudott valamit."

Bogert a Vanilla Fudge első öt albumának basszereként szerzett nevet magának a szakmában a '60-as évek végén, hiszen a Vanilla Fudge, a The Beat Goes On, a Renaissance, a Near The Beginning és a Rock & Roll az amerikai rockzene sarokkövei közé tartoznak. Ezután Carmine-nal, illetve Jim McCarty gitárossal és Rusty Dayjel a Cactusban folytatta pályafutását. Ezekben az években basszerek egész generációját inspirálta játékával, többek között például Billy Sheehan is őt nevezte meg első számú példaképeként.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anthrax - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Uriah Heep - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. szeptember 21.

 

Anthrax - Budapest, Budapest Park, 2013. július 30.

 

Motörhead - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Slayer - Tokaj, Hegyalja Fesztivál, 2011. július 15.

 

Orphaned Land - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.