Shock!

január 16.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Meghalt Tim Bogert

76 éves korában elhunyt Tim Bogert. A zenész a Vanilla Fudge és a Cactus basszusgitárosaként a hard rock stílus pionírjai közé tartozott.

0114bogert

Meghalt Tim Bogert, a Vanilla Fudge, a Cactus és a Beck, Bogert & Appice szupergroup basszusgitárosa. A tragédia hírét a zenész barátja és zenésztársa, Carmine Appice jelentette be. „Olyan volt, mintha a testvérem lett volna, több mint ötven éve voltunk barátok", írta a dobos. „Nem volt hozzá fogható basszusgitáros, és rengeteg basszert inspirált szerte a világon. Épp olyan mester volt a villantós, tekerős játékban, mint amikor csak alapozni kellett egy groove-val, és a virtuozitás új szintjét hozta be a rockzenébe. Senki sem játszott úgy, mint ő. Olyan basszusszólókat nyomott, amelyek megvadították a közönséget, és minden este mást játszott. A '60-as évek utolsó legendás basszereinek egyike volt, emellett pedig roppant intelligens ember – olyannyira intelligens, hogy sokszor csak Spocknak hívtuk. Bármit kérdezhettél tőle, minden témáról tudott valamit."

Bogert a Vanilla Fudge első öt albumának basszereként szerzett nevet magának a szakmában a '60-as évek végén, hiszen a Vanilla Fudge, a The Beat Goes On, a Renaissance, a Near The Beginning és a Rock & Roll az amerikai rockzene sarokkövei közé tartoznak. Ezután Carmine-nal, illetve Jim McCarty gitárossal és Rusty Dayjel a Cactusban folytatta pályafutását. Ezekben az években basszerek egész generációját inspirálta játékával, többek között például Billy Sheehan is őt nevezte meg első számú példaképeként.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

The Winery Dogs - Budapest, Barba Negra Music Club, 2016. február 17.

 

Deep Purple - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. február 17.

 

Volbeat - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. június 18.

 

Beardfish - Budapest, A38, 2010. október 24.

 

Muse - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 15.

 

Wendigo - Budapest, Wigwam, 2004. október 29.