Shock!

április 24.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Meghalt Eddie Van Halen

1006evhA rákkal vívott hosszú harca után elhunyt Eddie Van Halen. Minden idők egyik legnagyobb hatású és legbriliánsabb rockzenésze 65 éves volt, halálhírét fia, Wolfgang Van Halen jelentette be. Eddie gitárosi jelentősége a rockszíntéren felbecsülhetetlen, általános vélekedések szerint legfeljebb Jimi Hendrixéhez fogható, zenekara emellett a műfaj történetének egyik leghatalmasabb sztárja volt, amely a '70-es évek végén és a '80-as évek elején, elsősorban a tengerentúlon gyakorlatilag mindenki másnál többet tett a műfaj népszerűsítéséért.

65 éves korában,  elhunyt Eddie Van Halen. A Van Halen gitárosa évek óta küzdött a torokrákkal. „Nem hiszem el, hogy ezt kell írnom, de édesapám, Edward Lodewijk Van Halen ma reggel elveszítette hosszú és nehéz küzdelmét a rákkal", tette közzé Wolfgang Van Halen, Eddie fia, aki a Van Halen utolsó pályaszakaszában basszerként zenésztársa is volt. „Nem is kívánhattam volna nála jobb apát. Minden pillanat, amit akár a színpadon, akár azon kívül vele tölthettem, ajándék volt. Összetört a szívem, és nem hiszem, hogy valaha is túl tudom tenni magam ezen a tragédián. Nagyon szeretlek, papa."

A TMZ értesülései szerint Eddie a Santa Monica-i St. John's kórházban hunyt el, ott volt mellette Wolfgang mellett felesége, Janie, és testvére, a Van Halen dobosa, Alex is. A portál értesülései szerint a gitáros állapota az elmúlt napokban rohamos romlásnak indult: az orvosok agyi és egyéb áttéteket diagnosztizáltak nála.

Eddie Van Halen állapotáról több ellentmondásos hír is keringett az utóbbi időszakban: bizonyosnak tekinthető, hogy a gitáros az Egyesült Államokban és Németországban is kezelésekben részesült, és ugyan több forrásból is felreppent a híre, hogy menthetetlen, a család mindig cáfolta ezeket a pletykákat és információkat. Eddie egészségi állapota összességében régóta nem volt kielégítő: alkohol- és drogproblémáit korábban is alaposan dokumentálták, ezek mellett 2000-ben már diagnosztizáltak daganatos megbetegedést, akkor a nyelvével, amelynek egy részét el is kellett távolítani. 2002-ben ugyanakkor gyógyultnak nyilvánították.

Eddie Van Halen minden idők egyik legnagyobb hatású rockzenésze volt, akinek gitárosi jelentőségét általában kizárólag Jimi Hendrixével szokás egy lapon emlegetni. 1955. január 26-án látta meg a napvilágot Amszterdamban, majd gyermekkorában került ki családjával együtt Kaliforniába. Itt alapított zenekarával, a dobos Alexszel, Michael Anthony basszerrel és David Lee Roth énekessel összehozott Van Halennel a '70-es évek végén gyakorlatilag egy személyben teremtették meg a következő évtized meghatározó rockhangzását. A Van Halen első albuma, illetve 1984-es nagylemeze minden idők legnagyobb példányszámban elkelt hard rock albumai közé tartozik, és a csapat megújulási képességét jól mutatta: még a pótolhatatlannak hitt Roth távozása után, Sammy Hagar frontra állításával is meg tudták őrizni elképesztő népszerűségüket. Eddie és a zenekar gyakorlatilag a teljes színtérre, kivétel nélkül mindenkire hatással volt, a későbbi gitárosnemzedékeken túl a nála idősebb generáció zenészei is áhítattal emlegették a nevét.

A zenekar a '90-es évek derekán, az alternatív érában is állva maradt, ám Hagar távozását követően végül már ők sem tudtak visszatalálni a jó formához: a 21. században mindössze egy nagylemezük jelent meg, az ismét Rothtal felvett, 2012-es A Different Kind Of Truth, rajta jelentős részben a '70-es évekből eredeztethető témákkal. A csapat utóbbi turnéját is félbeszakította, és aztán nem is álltak színpadra 2015 után. Roth tavaly azt nyilatkozta: „Szerintem a Van Halennek vége, és ez már a következő fázis. Gyakorlatilag megörököltem a zenekart – akármit is jelent ez. Számomra azt jelenti, hogy ha már megörökölted, viseld ezt a terhet büszkén. A Van Halen már nem fog visszatérni úgy, mint azelőtt. És innentől fogva Eddie-nek kell elmesélnie a saját sztoriját, nem nekem." Mindez már nyilvánvalóan Eddie betegségére utalt.

Eddie Van Halenről a következő napokban egy személyesebb hangvételű összeállítással is megemlékezünk.

 

Hozzászólások 

 
#25 Draveczki-Ury Ádám 2020-10-08 19:05
Idézet - Sírbuckalakó Troll:
Most hogy újabb pótolhatatlan ember távozott és megint rájöttem hogy minden mulandó, kérdezném hogy:
-nem terveztek könyvet kiadni a Shock-os kritikákból-írásokból, akár közösségi támogatással hogy biztosan ne legyen bukta?
-van mód anyagilag támogatni titeket (Paypal számla, bármi)?

Az elsőt nem tervezzük, rengeteg meló lenne vele, és őszintén szólva nem látjuk olyan sok értelmét - azt sem gondolom, hogy olyan tömegigény lenne erre, hogy ki lehessen hozni rentábilisan, plusz nem feltétlen vagyunk a hívei annak, hogy a neten ingyenesen olvasható anyagokat pénzért printben megjelentessünk . :)

Valamilyen támogatási rendszer bevezetésén gondolkodunk, PayPal volt régen, ezt különböző okokból kivezettük, de sok egyéb módszer is szóba jöhet. Köszönjük a felvetést mindenesetre, jólesik!
Idézet
 
 
#24 Sírbuckalakó Troll 2020-10-08 18:53
Most hogy újabb pótolhatatlan ember távozott és megint rájöttem hogy minden mulandó, kérdezném hogy:
-nem terveztek könyvet kiadni a Shock-os kritikákból-írásokból, akár közösségi támogatással hogy biztosan ne legyen bukta?
-van mód anyagilag támogatni titeket (Paypal számla, bármi)?
Idézet
 
 
#23 Dead again 2020-10-07 20:14
Szabályosan sokkolt. Mii? Hogy mi van? Nincsenek szavak. Tényleg egy isten volt a gitáron, olyan ember, aki már életében legenda volt. Örök hálám a Balance albumért, de úgy általában mindenért, amit a zenéért tettél. Isten veled Eddie. :(
Idézet
 
 
#22 Tulus 2020-10-07 15:09
RIP
Idézet
 
 
#21 paolo 2020-10-07 12:52
Hagarral szerettem meg igazán őket. Utolsó albumuk, személyes kedvencem, a Balance a tökéletes hard rock album, olyan bika hangzást azóta sem hallottam. Szomorúan hallgatom most ezt a lemezt. Aki szereti a rockot, szereti a Van Halent, nyugodj békében, Eddie!
Idézet
 
 
#20 MATEo9 2020-10-07 10:53
Sokk-magazin...
Idézet
 
 
#19 mthomka 2020-10-07 09:53
Egyértelműen a világ egyik legjobb gitárosa volt. Nyugodjék békében!
Idézet
 
 
#18 Levike 2020-10-07 09:42
Tegnap mikor elször olvastam azt hittem Hoax, amikor a Blabber nem töltődött be percekig, akkor már sejtettem, hogy tényleg igaz. Sajnálatos, hogy 2012 -ben amikor Houstonban voltam ésott álltam a Toyota Arena előtt, ahol valami iszonyat feelinges, szürreálisnak tűnő módon, elképzelhetetle n dömpingben adot hírt a fényjáték a napok aktuális fellépőiről és egyszercsak megjelent a Van Halen, pont arra a napra esett, voltam olyan pöcs, hogy nem mentem vissza este megnézni őket. Csak mert este egy kicsit távolabb voltam és sokalltam a jegy árát.
És ebben nem is ez a legszörnyübb, mert kit érdekel hogy egy ilyen pöcs mint én nem láthatta a Van Halen .. ?
Hanem, hogy ilyen szemétségek történnek az életben. Aki ismeri a Van Halen lemezeket az pontosan tudja, hogy olyan, mint Eddie Van Halen, nem volt és nem is lesz többet ebben a ny... életben. Nyugodjék békében !
Idézet
 
 
#17 Pom-pom 2020-10-07 09:41
Számomra többek között ez volt a ROCK ZENE, nem az az agresszív, lélektelen valami, amit ma annak hívnak.
Idézet
 
 
#16 Pom-pom 2020-10-07 09:38
De jó lenne egy normális koncertfelvétel ebből az időszakból...
Idézet
 
 
#15 Pom-pom 2020-10-07 09:36
Ez most így nagyon szíven ütött kora reggel... :(

Panama... Egy VHS-en találtam meg tőlük ezt a klipet bő 30 éve gyerekként, és váltak a kedvenceim egyikévé.
Idézet
 
 
#14 Exclusive Shots 2020-10-07 09:09
B*szki! Neeeeeeeee :((((((((((
Idézet
 
 
#13 Gurgi 2020-10-07 08:34
Isten nyugosztalja! A legnagyobb riffmester Iommi mellett, a szólózást pedig teljesen új szintre emelte. Nagyon hiányozni fogsz, reménykedtem még egy utolsó VH lemezben:(
https://www.youtube.com/watch?..
Idézet
 
 
#12 Chris92 2020-10-07 08:20
Teljesen letaglózott ez a hír. Tudtam, hogy beteg és hogy kevés az esély egy új van Halen nagylemezre, de hát a remény hal meg utoljára. Egy korszakalkotó zseni volt, egy hathúros varázsló teljesen összekeverhetet len és egyedi stílussal, ami egymaga átrúgta a rockzenét a 80-as évekbe és gitárosgeneráci ókat inspirált. És nem mellesleg egy fantasztikus dallamérzékkel megáldott zeneszerző, aki még a legtekerősebb riffeket és szólókat, hogy azt vele együtt dúdolta az ember. Borzalmas veszteség, akinek hiányát nagyon fogjuk érezni. Nyugodj békében Eddie, köszönünk mindent! :(((
Idézet
 
 
#11 Sanyi 2020-10-06 23:55
Jesszusom... A kedvenc zenészeim halála mindig megvisel és sokként ér. De ennyire rég nem vágott mellbe, hogy egy újabb hősöm távozott. A szívem szakad meg érted Eddie.
"A Rocknak adtad a szívedet..."
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Within Temptation - Budapest, PeCsa Music Hall, 2014. március 14.

 

Portnoy, Sheehan, MacAlpine, Sherinian - Budapest, PeCsa Music Hall, 2012. október 19.

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2012. július 11.

 

Riverside - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 6.

 

Nitzer Ebb - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

Watch My Dying - Budapest, Süss Fel Nap, 2005. február 8.