Shock!

április 27.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Lars: „A hard rockot sokan ma is megvetendő, alsóbbrendű dolognak tekintik”

0625larskirkMa kezdődik Angliában a Glastonbury fesztivál, amelynek Nagy-Britanniában nem kell külön cégér, de idén mégis támadt körülötte némi extra hírverés a Metallica felléptetésének köszönhetően. A főszervező szerint semmi gond nincs a zenekarral, Lars Ulrich pedig kimondottan jól mulat rajta, hogy három évtized és 120 millió eladott lemez után még mindig hendikeppel kell indulniuk bizonyos közegben.

A Glastonbury főszervezője, Michael Eavis a nagy viharok közepette megvédte a Metallica felléptetését. „A Metallica nagyon régóta szeretne játszani a fesztiválon", mondta. „Minden évben bejelentkeznek, méghozzá nagyon udvariasan: szeretnénk ott lenni, és egyre öregebbek vagyunk, felléphetnénk idén? Persze tény, hogy akármilyen régóta fut a fesztivál, az emberek ma sem várnak tőlünk heavy metal bandákat. Ettől még játszott már nálunk a Rage Against The Machine meg sok más súlyos metal csapat is a múltban, de a Metallica tényleg nem tipikus headliner, hiszen általában a Radioheadhez, a Coldplayhez, a U2-hoz, a Rolling Stoneshoz hasonló csapatok a főattrakcióink. Ugyanakkor az emberek alapvetően az esemény miatt szoktak jönni hozzánk, nem a headlinerek miatt. Én a Metallicát is várom. A fesztivál története során egyetlen másik banda sem akart ennyire lelkesen fellépni itt, és életük legjobb programját játsszák majd."

„Az emberek csak rövid ideig képesek odafigyelni a dolgokra 2014-ben, és ebből fakadóan mindent könnyen leegyszerűsítenek szimpla jelmondatokra", mondta a témáról Lars Ulrich dobos a BBC6 Musicnak. „A Metallica Glastonburyben – mi következik ebből? Hát az, hogy jön a nagy, rossz heavy metal zenekar a mi drága kis fesztiválunkra. De én nem hinném, hogy itt ez lenne a lényeg. A rock'n'rollnak nagyon komoly hagyományai vannak Angliában, és brit újságírásban is tradíciónak számít bekategorizálni, beskatulyázni, címkézni a dolgokat. Nem tudom, mi most a helyzet a hard rockkal Angliában, de egyértelműen vannak emberek, akik felhúzzák az orrukat a műfajra, és amolyan megvetendő, alsóbbrendű dolognak tekintik: alacsonyabb rangú zenei műfajnak vagy valami ilyesminek tartják, és azt gondolják, akik ilyesmit hallgatnak, azok kevésbé iskolázottak, mint azok, akik az értékes indie magaslataikról figyelik ezt az egészet. Ezzel most nem akarok fikázni senkit sem, egyszerűen csak megfigyeltem. Ennek a hozzáállásnak a különböző változataival folyamatosan szembesülnünk kellett az elmúlt harminc év során, és hozzászoktunk, hogy mindenkinek van véleménye a Metallicáról. Sőt, számomra kifejezetten hízelgő, hogy harminchárom év után az emberek még mindig beszélnek rólunk. A kategorizálások pedig nem érdekelnek: mindenféle zenét nagyon szeretünk és támogatunk, és számomra csupán jó zene és kevésbé jó zene létezik. Ezen túlmenően nem hinném, hogy bármit is be kellene skatulyázni."

Lars szerint a fesztiválon sem lesz semmi különös extra a banda fellépése kapcsán. „Talán Glastonburyben is találkozunk majd olyanokkal, akik még sosem találkoztak azzal a fajta hard rockkal, amit mi játszunk, de nem hinném, hogy emiatt most külön fel kellene készülniük ránk. Gyertek oda, készüljetek fel arra, hogy jól érzitek majd magatokat, szabaduljatok meg az előítéleteitektől, és akkor majd a többiek is így tesznek. Alapvetően a világ összes Glastonburyjén játszottunk már, és senki sem tért ki ettől a hitéből. Megértem és tiszteletben tartom, hogy ez a fesztivál intézmény Nagy-Britanniában, de nemcsak túlélték, amikor pár éve Jay-Z lépett fel ott, hanem még talán élvezték is. Nem látok okot arra, miért történne ez másképp a Metallica koncertjén... Mindenki örül, jó formában vagyunk, készen állunk. Még mindig hátrányos helyzetűként tekintenek ránk, de ez nekem tetszik. Néha szórakoztató a cirkusz közepén állni: itt jön a nagy, gonosz hard rock zenekar, és tönkreteszi a mi drága kis fesztiválunkat..."

Michael Eavis egy későbbi interjúban azért a biztonság kedvéért meglebegtette: ha Prince nem mondja le a szóban már biztosnak tekinthető headliner fellépését, a Metallica idén sem kapott volna lehetőséget Glastonburyben...

 

Hozzászólások 

 
+7 #6 Szőlő 2014-06-25 17:46
Jöjjenek ide. Akár minden hónapban.
Idézet
 
 
-1 #5 Nornagest 2014-06-25 14:55
Nem igazán vagyok képben a Metalicskát illetően de eddig azt hittem thrash metalt játszanak, vagy legalábbis annak szokás nevezni őket. Fura ez a hard rockozás...persze tudom sokan elégedetlenek az újkori teljesítményükk el lehet ezért kezdik más műfajba sorolni magukat, mint amikor a Dimmu szakított a black metal skatulyával a rengeteg "árulózás" hatására. Vagy lehet azt hiszik hogy ha már ők is cikinek tartják a metalt akkor jobban bevágódnak a Glastonburyn...akárhogy is, nem szimpatikus ez a duma.
Idézet
 
 
+13 #4 Igor Igorovics 2014-06-25 13:14
Idézet - Codename333:
Ugyan már :D az is ott lesz aki utálja őket :D ez olyan mint múlthéten aerodrome-on bezsélgettem egy sráccal h mennyire utálja a Bizkitet mint a szart azt ott állt mellettem legelől a koncerten és próbált úgy csinálni mintha tudná a szövegeket :D Nagy név a Metallica.Biztos nagy sikere lesz.


XD, ilyennel már én is találkoztam. Nem is eggyel. Fura , mikor emberek ennyire nem merik felvállalni az ízlésüket. Jaajjjj, mit szól a Józsi meg a Béla, ha kiderül, hogy nem csak brutál death metalt hallgatok, jajjj!! :) Amúgy sok, ilyen ember van.
Idézet
 
 
-6 #3 asdasd 2014-06-25 10:51
na mi van? most már hard rockozunk? azért csak cikinek számít valahol a metál, hogy ennyire kerülni kell a kifejezést.
Idézet
 
 
+18 #2 NOLA 2014-06-25 10:30
Lars tisztára úgy néz ki, mint Hókuszpók...:-)
Idézet
 
 
+14 #1 Codename333 2014-06-25 09:27
Ugyan már :D az is ott lesz aki utálja őket :D ez olyan mint múlthéten aerodrome-on bezsélgettem egy sráccal h mennyire utálja a Bizkitet mint a szart azt ott állt mellettem legelől a koncerten és próbált úgy csinálni mintha tudná a szövegeket :D Nagy név a Metallica.Biztos nagy sikere lesz.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

The Winery Dogs - Budapest, Barba Negra Music Club, 2016. február 17.

 

Red Dragon Cartel - Budapest, A38, 2014. május 5.

 

Anthrax - Budapest, Budapest Park, 2013. július 30.

 

Marty Friedman - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Mercenary - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Accept - Budapest, Club 202, 2011. február 2.