Shock!

április 27.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Lake-et egyáltalán nem lepte meg Emerson öngyilkossága

0316keglÍgy, néhány nappal Keith Emerson tragikus halálhíre után már biztos, amiről már az első pletykák is szóltak: a rocktörténelem egyik leghatalmasabb billentyűsegyénisége önkezével vetett véget életének. Volt zenésztársát, Greg Lake-et ugyanakkor nem lepte meg a dolog, és Keith barátnője is elismerte: Emerson évek óta szenvedett a jobb kezére is ráhúzódott idegrendszeri problémák miatt, amelyek játékára is erőteljesen kihatottak.

Március 11-én, Santa Monica-i házukba hazatérve barátnője holtan találta Keith Emersont, az Emerson, Lake & Palmer legendás billentyűsét. A zenész 71 éves volt, és lőfegyverrel vetett véget életének: évek óta degeneratív idegrendszeri betegséggel küzdött a jobb kezében, aminek következtében csak nyolc ujjal tudott játszani, és ez komoly depressziót váltott ki nála. Egyéb egészségügyi problémái is akadtak a közelmúltban, így például vastagbél-divertikulumok miatt is műteni kellett 2010 környékén.

„Őszinte leszek: nem ért sokként a halála", mondta Keith volt zenésztársa, Greg Lake az Expressnek. „Keith nem egyik pillanatról a másikra került ebbe az állapotba, hanem már a The Works Vol. 1 lemezünk idején elkezdett nála kialakulni a depresszió. Én legalábbis nagyjából akkoriban kezdtem először olyasmiket tapasztalni nála, amik nem töltöttek el jó érzésekkel. Persze elég nehéz pontosan meghatározni, mi is valójában a depresszió, bár mindannyian tudjuk, kívülről hogyan fest: nagyon sötét hangulatban van az érintett ember. De a dolog azért jóval bonyolultabb ennél, mert a személyiség is megváltozik tőle. Keith a végén már nagyon magányos, problémás életet élt. Egy olyan embert láttam, aki egyre összezavarodottabban, keserűbben és nyomottabb hangulatban töltötte a napjait. Kínzó aggodalmak gyötörték az idegrendszeri problémái miatt is: félt, hogy nem fog tudni majd játszani. Biztos vagyok benne, hogy ez is közrejátszott a történtekben, de sokan kapnak hasonló rossz híreket, és csak emiatt azért nem szoktak önkezűleg véget vetni az életüknek. Csak azt tudom mondani bárkinek, aki annyira reménytelennek érzi a helyzetét, hogy másnap legszívesebben már fel sem kelne: beszéljetek valakivel! Egy orvossal, egy baráttal, bárkivel. Mondjátok el neki, milyen állapotban vagytok. Ha Keith is így tesz, talán még ma is élne."

Emersonra barátnője, Mari Kawaguchi talált rá. Mint a Daily Mailnek elmondta, a billentyűs évek óta nagyon rossz lelkiállapotban volt a kezét is érintő neurológiai problémák miatt. „Pár éve volt egy műtétje, amivel eltávolítottak egy rosszul működő izmot, de a jobb kezében ezután is egyre erősödtek a fájdalmak, és az idegrendszeri problémák sem enyhültek. Voltak lekötött koncertjei Japánban, és még azzal együtt is nagyon aggódott, hogy szerződtettek neki egy beugró billentyűst, hogy ne egyedül játsszon. A neten is olvasta az őt ért bírálatokat, és nagyon érzékeny ember volt. A tavalyi fellépései után is találkozott olyan kommentekkel, amelyekben az állt, hogy bárcsak abbahagyná ezt az egészet, és rettentően aggódott, hogy már nem elég jó. Japán után vissza is akart vonulni, mert nem szeretett volna csalódást okozni a rajongóinak. Mindig tökéletességre törekedett, és a gondolat, hogy már nem lesz képes elérni ezt az állapotot, mélyen lesújtotta, feszültté és idegessé tette. De mindig a zenén járt az esze, még álmában is. Néha simán csak felkelt, és leült zenéket írni."

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2012. július 11.

 

Sting - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 30.

 

Marty Friedman - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Megadeth - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. április 8.

 

Sodom - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

Wisdom - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 14.