Shock!

április 25.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Kis híján a Norwegian légitársaság reklámarca lett Euronymous

A budapesti járatokat is üzemeltető norvég légitársaság március-április folyamán jelöléseket várt, hogy gépeit melyik ismert személy arcképe díszítse. A jelölt személyére bárki tehetett javaslatot, ám jelöltek csak már nem élő, de „korunkra jelentős hatást gyakorló", „másokat inspiráló" személyiségek lehettek. Az öt legtöbb szavazatot szerző jelölt – a légitársaság által felkért zsűri jóváhagyását követően – jutott be a második körbe, ahol immár a legtöbb szavazat döntött.

Az oslói listán szereplő mintegy 1200 jelölt között – nem kis meglepetésre – még néhány órával a jelölések végső határideje előtt is Øystein Aarseth, alias Euronymous állt az első helyen. Bár a zsűri tagjai közül nem mindenki tudta, ki is az az Øystein Aarseth, az esetleges jelölés nem aratott osztatlan sikert, igaz, egyértelmű elutasításba sem ütközött.

Az Aftenpostennek nyilatkozó Lars Emil Hansen, az Oslói Városi Múzeum igazgatója szerint például a black metal fontos kulturális értéket képvisel: „A norvég black metalt világszerte ismerik, s a jelek szerint Aarseth a műfaj egyik legnagyobb alakja volt a '80-as évektől, aki az egyik igen fontos kulturális termékünk kiemelkedő alakjának számít." Oslo polgármestere, Fabian Stang a Dagsnytt 18 című rádióműsorban úgy nyilatkozott, hogy tudja, ki volt Aarseth, és örömtelinek tartja, hogy egy black metal-személyiség is szerepel a jelöltek között. „Nekem ezzel semmi problémám nincsen. Szerintem teljesen rendben van, hogy azok, akik tisztelik őt, és ezt ilyen módon fejezik ki, beszavazzák a döntősök közé. Aarseth láthatóan sokak emlékezetében él, és ezért ez szerintem támogatandó."

Vannak, akik még ennél is tovább mentek. Erik Lundesgaard politológus, zenerajongó (konzervatív párti szavazó!) a Dagbladet című újság hasábjain hosszú publicisztikában érvel amellett, hogy Oslo, mint a black metal vitathatatlan fővárosa, nem is találhatna alkalmasabb reklámot Norvégia image-ének erősítésére, mint a legsötétebb fémzene. Norvégiát a világ minden részén, a legkülönbözőbb háttérrel rendelkező emberek kötik össze a black metallal, s ezért véleménye szerint Oslo és Norvégia még többet is tehetne a műfaj ismertségében rejlő lehetőségek kihasználásért. Javasolja például a kultikus oslói helyszínek jobb reklámozását, vagy akár egy teljes „Black Metal-járat" üzemeltetését a Norwegian flottájában. Csak bízni tudunk benne, hogy javaslatait valaki a gyakorlatba is átülteti.

A sztori végére Aarseth családja tett pontot, amikor nyilvánosan elutasították, hogy az egykori Mayhem gitáros arcképét a légitársaság gépeinek díszítéséhez használják, noha az ötös döntőbe olyan ismert személyiségekkel került volna be, mint Wenche Foss színésznő, Grethe Waitz futónő, vagy Johan Fredrik Thaulow festőművész.

Mint arról korábban is beszámoltunk, a norvég külügyminisztérium nem rejti véka alá, hogy a black metalt Norvégia egyik legismertebb és máig legkelendőbb exporttermékének tekinti, amely iránt Brazíliától Lengyelországon keresztül Indiáig a világ minden szegletében érdeklődnek. Éppen ezért a norvég kultúrdiplomácia igyekszik megfelelni az elvárásoknak, s a műfaj ismertségéből adódó lehetőségeket tudatosan kihasználni. Ennek érdekében a fiatal diplomatákat megfelelő szintű black metal ismeretekkel vértezik fel. A hírek szerint a tavalyi spontán kezdeményezés nagy sikerén felbuzdulva a Külügyminisztérium idén még színesebb szakmai programot kínál a külszolgálatra készülőknek, akik a mozgalom ismert tagjainak előadásai, valamint Oslo kultikus helyszíneinek megtekintése révén ismerkedhetnek meg a fekete fémzene történetével.

 

Hozzászólások 

 
+5 #1 Idun 2013-08-24 23:15
Nagyon sajnálom, Euronymous és ne haragudj a következő mondatért, de irtó szemét családod van :( Igazán jól mutattál volna a repülőn, vikernes legalább kitépte volna az összes haját meg a szakállát is :D
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Eric Martin - Budapest, PeCsa Music Café, 2013. március 9.

 

Leander Rising - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2013. február 7.

 

Portnoy, Sheehan, MacAlpine, Sherinian - Budapest, PeCsa Music Hall, 2012. október 19.

 

Motörhead - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Mátyás Attila Band - Budapest, A38, 2011. július 2.

 

Magma Rise - Budapest, Club 202, 2011. május 11.