Shock!

április 23.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Kirk: „Remélhetőleg a következő Metallica-albumra már én is hozhatok majd ötleteket”

1107metJövő pénteken végre tényleg megjelenik a Metallica régóta várt új nagylemeze, a Hardwired… To Self-Destruct, ám aki követi az információkat, meglepő dologra lehetett figyelmes: Kirk Hammett szólógitáros ezúttal teljesen kimaradt a dalszerzésből. És nem is boldog miatta…

November 18-án, nyolc év lemezínség után jelenik meg a Metallica új albuma, és a Hardwired… To Self-Destruct egyik nagy meglepetése mindenképpen a dalszerzők listája. A zenekart Cliff Burton halála óta ezen a téren mindig is James Hetfield és Lars Ulrich kettőse dominálta, de a legutóbbi Death Magnetic meglepően demokratikusnak tűnt ebből a szempontból is, hiszen ott az összes dalnál szerzőként tüntették fel a banda mind a négy tagját. Ezúttal azonban a dupla anyag tizenkét dala közül tizenegyet kizárólagosan a Hetfield / Ulrich páros jegyez, és egyedül a ManUNkind című szerzeményben működött közre harmadik társszerző Robert Trujillo basszer személyében. Vagyis a debütáló Kill ’Em Allt leszámítva, ahol Kirk Hammett gyakorlatilag a felvételek kezdetekor esett be a stúdió ajtaján, a Hardwired… To Self-Destruct a Metallica történetének első lemeze, ahol egyetlen számban sem működött közre íróként a szólógitáros.

Mindennek természetesen oka is van, és nem kizárólag az, amin az elmúlt két évben előszeretettel viccelődött a tábor, jelesül, hogy Kirk elhagyta az iPhone-ját, amelyen riff- és dalötletek százait tárolta el. „Lars most minél inkább le akarta egyszerűsíteni a kreatív folyamatokat”, indokolta a brit Metal Hammernek a meglepő fejleményeket Trujillo. „Belekapaszkodott Jamesbe, és tényleg nagyon mélyen belehúzta ebbe a lemezbe. Ez az egész Lars víziója, én pedig boldogan támogatom őket akármiben, amire éppen szükség van a zenekarban.” A dologról természetesen a legfőbb érintettnek, Kirknek is van véleménye, aki elismerte a lapnak: megsemmisítő érzés volt gyakorlatilag mindent a nulláról újrakezdeni a telefonja elvesztése után, és nagyon nehezen emésztette meg, hogy emiatt egyetlen dalötlete sem került fel az új anyagra. „Mindig hozzá akarok járulni a zenekar dolgaihoz. Mindig rengeteg ötletet és zenei koncepciót hozok, de most nyilvánvalóan nem volt erre módom, és ezt el kellett fogadnom. Így aztán inkább a szólóimra koncentráltam: biztos akartam lenni benne, hogy a gitárjátékom a lehető legjobb lesz ezen a lemezen, és tényleg teljes valójában mutatom meg, mire vagyok képes. Remélhetőleg a következő Metallica-albumra már én is hozhatok majd ötleteket. Abban meg csak reménykedni tudok, hogy addig nem telik el újabb nyolc év…”

A Greg Fidelman producerkedésével készült, a saját Blackened Recordings égisze alatt megjelenő új Metallica-album az alábbi számokat rejti majd:

Első CD
01. Hardwired
02. Atlas, Rise!
03. Now That We're Dead
04. Moth Into Flame
05. Am I Savage?
06. Halo On Fire

metallica_cMásodik CD
01. Confusion
02. Dream No More
03. ManUNkind
04. Here Comes Revenge
05. Murder One
06. Spit Out The Bone

Harmadik CD (csak a deluxe kiadásban)
01. Lords of Summer
02. Ronnie Rising Medley
03. When A Blind Man Cries
04. Remember Tomorrow
05. Helpless (Live at Rasputin Music)
06. Hit The Lights (Live at Rasputin Music)
07. The Four Horsemen (Live at Rasputin Music)
08. Ride The Lightning (Live at Rasputin Music)
09. Fade To Black (Live at Rasputin Music)
10. Jump In The Fire (Live at Rasputin Music)
11. For Whom The Bell Tolls (Live at Rasputin Music)
12. Creeping Death (Live at Rasputin Music)
13. Metal Militia (Live at Rasputin Music)
14. Hardwired (Live in Minneapolis)

A jelenleg Latin-Amerikában turnézó Metallica a megjelenés napján egy különleges klubkoncertet ad a londoni House Of Vansben, majd 2017 javarészében Amerikában játszanak. Európában jövő őszig mindössze pár koncertjük lesz: ők avatják fel február elején Koppenhága új büszkeségét, a 15 ezer férőhelyes Royal Arenát. Egy esetleges bécsi buliról az év második felében azonban máris hallani lehet pletykákat.

 

Hozzászólások 

 
+4 #23 Tom 2016-11-09 18:23
Idézet - Arvorae:
Lars Dániába költözésével úgyis változni fog a dalszerzési metódus. Ha lesz még egyáltalán dalszerzési metódus.

LEgalább több Metallica koncert lesz Európában :)
Idézet
 
 
+3 #22 BSND 2016-11-09 16:03
Idézet - Arvorae:
Lars Dániába költözésével úgyis változni fog a dalszerzési metódus. Ha lesz még egyáltalán dalszerzési metódus.

Csak a pofája járt az összes hülyének Dino Cazaresszel az élen, "májernek" tűnt a duma, meg divatos volt, azért mondták.
Idézet
 
 
+6 #21 Arvorae 2016-11-09 14:17
Lars Dániába költözésével úgyis változni fog a dalszerzési metódus. Ha lesz még egyáltalán dalszerzési metódus.
Idézet
 
 
+9 #20 bogar 2016-11-08 22:06
Idézet - Tulus:
Nem tudom, ki hogy van vele, még 10 nap... remegek és a körmömet rágom :O
20 éve éreztem ilyet utoljára Metallica lemez kapcsán :O


Kb. akkor adtak ki lemezt utoljára! :-)
Idézet
 
 
-3 #19 Tulus 2016-11-08 20:20
Nem tudom, ki hogy van vele, még 10 nap... remegek és a körmömet rágom :O
20 éve éreztem ilyet utoljára Metallica lemez kapcsán :O
Idézet
 
 
+4 #18 Bakk-Dávid László 2016-11-08 15:36
Az eggyel korábbi 'tallica-cikkben pont ezt veséztem valakivel, hogy ez lehet, hogy jó is. :)

Talán keresik azt, hogyan is lehettek anno olyan jók. Régebb nem volt pardon, amit szarnak ítéltek, egyből ment a kukába, nem lelkiztek rajta.
Lars nem hiába kapaszkodott bele Jamesbe ezúttal. Kirknek szerepe meg valszeg azért nem volt, mert Larsban egyik ötletével sem tudott megmozgatni semmit.
A tény, hogy Robnak még több dalötlete volt, és ennek ellenére sem foglalkoztak túl sokat vele, egy dolgot elmond: hogy most tényleg visszaálltak a régi recepthez, megőrizve (remélhetőleg) a csapatra mostanában jellemző jó hangulatot (ebben Kirk nyilatkozata alapján nem vagyok biztos :D )
Idézet
 
 
+4 #17 paolo 2016-11-08 12:07
Imádom őket! Teljesen hülyére veszik a világot. Még hogy elveszett az iphoneja, vagy mifenéje. Hogy nem röhögi el magát mikor ezt lenyilatkozza. Az újságírók meg szó nélkül bekajálják az ilyen dumát :-)

Lars meg mindjárt benyögi, h ő meg a dobverőjét hagyta el, benne 4689 fikcsivel.
Idézet
 
 
+1 #16 cifrakdaniel 2016-11-08 01:08
Idézet - Zé:
Javítsatok ki,ha rosszul tudom, de van egy Apple támogatás, az elveszett iPhone keresésére...

Igen, ha ez a funkció bevan kapcsolva és internetre csatlakozik addig mindig elküldi az utolsó lokációt. De abszolút kijátszható. Nem biztonságilag, hanem telefonújraraká silag.
Idézet
 
 
+2 #15 rockart 2016-11-08 00:45
Azt lehet tudni miért Greg Fidelman lett az új album producere, és miért nem Rick Rubin? Én valami olyasmire emlékszem, hogy a DM után szinte fogadkoztak, hogy vele szeretnének még legalább egy albumot elkészíteni. (Aztán lehet ez most is így van, csak ők éppen nem a soron következőre gondoltak, hanem egy későbbire. :-P )
Idézet
 
 
+5 #14 2016-11-07 22:09
Javítsatok ki,ha rosszul tudom, de van egy Apple támogatás, az elveszett iPhone keresésére...
Idézet
 
 
-2 #13 ddrum77 2016-11-07 20:24
Idézet - bélféregtámadás :
Idézet - iLane:
Zenész körökben ez azért is fajsúlyos kérdés, mert joglilag teljesen más téma ha valaki szerzőként van feltüntetve. Jogdíjakra, zsetonra lebontva...

Mi a faszér bontod le zsetonra he?Mert mindíg csak az a kúrva pénz fontos meg az új őrület a Face Bok ahol aki nincs fönt az máris "szaross" s buta te meg csinálod a selfit te agy mosott bírka!!!!Bazd meg!


kinyílt a bicska a zsebemben!
Idézet
 
 
+9 #12 Claudius Oltarimanus 2016-11-07 20:21
Elmúlt 50 éves és azt sem tudja mi fán terem a biztonsági mentés....:D
Idézet
 
 
+8 #11 queensryche999 2016-11-07 19:54
Azért egy kicsit tényleg vicces már ez az ájfón-kifogás.
Egy valamirevaló gitáros ne kaparna össze pár használható riffet enélkül? Kirk javára írom, hogy egy ilyen "fejnehéz" csapatban - Jaymz és Lars a zenei központ, a produkció koordinátora pedig egyértelműen Lars - amúgy sem teremhet neki sok babér. És ő ezt egyrészt pontosan tudja, másrészt nem lehet vele nagy gondja, ugyanis sehol egy szólólemez... Pedig megtehetné: ezek ma már nem azok az emberek, akik elnyomták Jasont.

A magam részéről sajnálom, hogy ennyire homogén a csapat kreatív szempontból. (Mindemellett alapvetően jók az új dalok.) Szerencsésnek tartom, hogy anno a Justice után bekerült az egyenletbe az a Bob Rock, aki nélkül nem csak a hangzás, a dalok sem lettek volna olyanok a fekete lemezen. De a Load-on sem. Apropó, Kirk riffjét ( youtu.be/VIo0iB5ArMg?t=2m37s ) felturbózva és központba téve megszületett az Enter Sandman, ami rengeteg embert vonzott be a metal világába.

Ami a szólókat illeti, Kirk nagyon régóta nem fejlődött gitárosként egy jottányit sem, sőt, dallamok szempontjából szerintem egyértelműen gyengébb lett. Nincs ezzel baj, sokan szeretik, csak egyszerűen furcsa nekem, amikor a szét wah-pedálozott, iskolás pentatonskálázá sra képes ezt mondani: "inkább a szólóimra koncentráltam: biztos akartam lenni benne, hogy a gitárjátékom a lehető legjobb lesz ezen a lemezen, és tényleg teljes valójában mutatom meg, mire vagyok képes." Fade to Black, Welcome Home, Disposable Heroes, Orion, One (nem a főszóló), Unforgiven (talán az egyik legjobb Kirk-szóló), én ezek miatt szerettem. Ezeknek ma már szinte nyoma sincs sajnos.
Idézet
 
 
-17 #10 bélféregtámadás 2016-11-07 18:09
Idézet - iLane:
Zenész körökben ez azért is fajsúlyos kérdés, mert joglilag teljesen más téma ha valaki szerzőként van feltüntetve. Jogdíjakra, zsetonra lebontva...

Mi a faszér bontod le zsetonra he?Mert mindíg csak az a kúrva pénz fontos meg az új őrület a Face Bok ahol aki nincs fönt az máris "szaross" s buta te meg csinálod a selfit te agy mosott bírka!!!!Bazd meg!
Idézet
 
 
+5 #9 Kondi István 2016-11-07 18:06
Idézet - Mastodon:
Idézet - a75:
Régi szép idők. A Hedfield-Ulrich páros mindig jó dalokat hozott össze, ellenben a Death Magnetices nagy demokrácia hosszú és unalmas dalokat szült.


A DM minden, csak nem unalmas! Imádom a mai napig. Egy rohadt jó album. A mai napig nem tudtam megunni, pedig rengetegszer meghallgattam. Az egyik kedvencem róla a S&R...
Hosszú egy Metallica szám? Halló! Ez nem valamelyik 3 perces popcsapat. Mikor írt a Talicska 3-4 perces számokat?? Soha nem arról voltak híresek.
A Hardwired sem lesz gyökesesen különböző a DM-től.
Úgyh készülhetsz az újabb unalmas és hosszú számokra...

Egyetértek, egyáltalán nem unalmas a DM nekem se. A St Anger-ön meg a Lulu-n kívül mindegyik lemezüket szeretem, az első ötöt különösen, azok alapok. A DM-nél inkább az van, hogy pár szám kicsit hosszabb a kelleténél (Cyanide, Day that never comes) Jó a Suicide is bár nem egy Orion, a többi szám meg abszolút kedvenc, főleg az All nightmare long, a Broken beat & scarred, a The judas kiss és a That was just your life. Én nagyon várom már a jövőhét pénteket, szerintem jó lemez lesz ez, az eddigi 3 számot kb 5ször lepörgetem naponta :D :D Csak tényleg jöjjenek Bécsbe vagy éppen hozzánk! :D
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

King 810 - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Peter Gabriel - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. május 6.

 

Depeche Mode - Budapest, Puskás Ferenc Stadion, 2013. május 21.

 

Whitesnake - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. július 13.

 

Riverside - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 6.

 

Wackor - Budapest, Petőfi Csarnok, 2008. október 31.