Shock!

május 01.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Húsz éve húzta meg a ravaszt Kurt Cobain

Ma húsz évvel ezelőtt, 1994. április 5-én lett öngyilkos Kurt Cobain, a Nirvana alapító énekes/gitárosa, a rockzene történelmének egyik legnagyobb hatású alakja. Még idén is mindössze 47 éves lenne.

Ugyan a halál pontos időpontjáról máig vitáznak a szakértők és a nem-szakértők, a közmegegyezés szerint éppen két évtizeddel ezelőtt, 1994. április 5-én lőtte fejbe magát egy puskával Kurt Cobain. A Nirvana súlyos drogproblémákkal, depresszióval és családi problémákkal küzdő frontembere előzetesen igen komoly adag heroint lőtt be magának, amely alighanem önmagában is végzetes lett volna. Kurt néhány héttel korábban, Rómában már minden bizonnyal megpróbált végezni magával, de akkor még nem járt sikerrel.

A Nirvana mindössze három teljes nagylemezt (Bleach – 1989, Nevermind – 1991, In Utero – 1993), egy gyűjteményes albumot és számos koncertfelvételt hagyott az utókorra, de hatásuk felbecsülhetetlen, és a mai napig érezhető. Noha a Hole egykori gitárosa, Eric Erlandson, Cobain jóbarátja korábban többször is elejtette: Kurt a halála előtti időszakban egy szólólemezen dolgozott, és az erre szánt ötletek egy részét nyers, akusztikus formában rögzítette is, ezek az információk valószínűleg minden alapot nélkülöznek. „Kurt valóban dolgozott dalokon, de ezek csak a fejében léteztek", oszlatta el a pletykákat Butch Vig, a Nirvana egykori producere. „Lehet, hogy lejátszott ezek közül pár nótát Ericnek... De akkoriban kizárólag Courtney Love lemezéről akart beszélni. Az új dalai közül egyet sem hallottam." A Nirvana utolsó kiadatlan felvétele a You Know You're Right dal volt, amely a 2002-es Nirvana című válogatáslemezen látott napvilágot. Az egykori zenésztársak közül Dave Grohl a Foo Fighters főnökeként jelenleg is világ legnagyobb rocksztárjainak egyike, Krist Novoselic azonban visszahúzódó életmódot folytat, és leginkább csak hobbiszinten zenélgetett az elmúlt két évtized folyamán.

Nyilván Cobain halálának évfordulójához is kapcsolódva, a Nirvanát még áprilisban beiktatják a Rock And Roll Hall Of Fame-be. „Kurt Cobain abszolút zseni volt”, mondta most, az évforduló kapcsán a The Pulse Of Radiónak Rob Halford, a Judas Priest frontembere, Cobain egyik nagy hatása. „A rock’n’rollra gyakorolt hatását tekintve ott van Hendrix, Lennon, Joplin és Morrison mellett. Földrengésszerű változásokat előidéző, elképesztően inspiráló, ellentmondásos, emberi zenész volt, és számomra a Nirvana óta nem is történt semmi a műfajban, ami ahhoz fogható, ahogyan ő sokkolta a világot.”

 

Hozzászólások 

 
-1 #16 LiliMIci 2014-04-07 22:16
ehh...mégis leírtad, hogy irritál a Limp Bizkit...ehh (különben sosem utáltam a Nirvanát...de ez maradjon köztünk)
Idézet
 
 
+5 #15 Zsolti 2014-04-07 08:55
"befordulós sz..rszippancs zene" Szerinted. Sosem értettem, amikor valaki ilyen kinyilatkoztatá s-szerűen szaroz le valamit, úgy beállítva, mintha nem a saját véleményét, hanem tényt közölne. Azt sem értem, miért foglalkoznak, kommentelnek sokan olyan témákat, amit utálnak? Drágább a szabadidő ennél. Engem kimondottan irritál a Limp Bizkit - pont emiatt nem olvasok róluk szóló cikkeket, nem írok róluk kommenteket és nem foglalkozom velük, mert millió olyan zene van (pl. a Nirvana is), amit szeretek és érdemes a figyelmemre. Ilyen egyszerű. Eszembe sem jutna ízlésrendőrsége t játszani, mert csak nevetségessé válnék - mint te is.
Idézet
 
 
+4 #14 Chaoslady666 2014-04-06 19:58
Nyugodjon békében!
Idézet
 
 
-7 #13 LiliMIci 2014-04-06 13:11
befordulós sz..rszippancs zene jó pillanattokkal.. (pl: BAD BRAINS póló a Smells Like klippben) (amit Sloganék is játszottak Slayer, Metallica és ACDC dalok mellett)...emléxik még valaki ezekre...hahóóóóó Öcsi....tényleg írjatok a SLOGAN-ről is lécci lécci lécci...írjátok meg milyen színes, egyedi, hangulatos, kemény , vidám, beborulós, intelligens muzsika volt..kösz...jó munkát...
Idézet
 
 
+8 #12 asdasd 2014-04-06 12:09
Háború! Kurt Cobain el akarta pusztítani a Heavy Metalt és a Zenét.
Idézet
 
 
+5 #11 queensryche999 2014-04-06 01:04
Idézet - Tóth Szalai Márton Pablo:
"Utólag persze elismerem a maguk jelentőségét, de kristálytisztán emlékszem, mennyire nem értettük mi ezt az egészet: "mi a fene ez a hamiskás, zajos szar?!"."

már megint megy a nirvanát panterával hasonlítgatás. szóval erre nem válaszolok.

vagyis egy ilyet:
ja, amúgy a Metallica GECI SZAR, mert a Matt Cameron sokkal technikásabb!!!



Izé...mégiscsak sikerült válaszolnod, vagy tévedek :P
Az akkor újnak számító zenékről beszéltem, de felsorolhatok még pár bandát, ha az megnyugtat. Mi értelme zsigerből kommentelni?
Idézet
 
 
+4 #10 Tóth Szalai Márton Pablo 2014-04-06 01:00
már megint megy a nirvanát panterával hasonlítgatás. szóval erre nem válaszolok.

vagyis egy ilyet:
ja, amúgy a Metallica GECI SZAR, mert a Soundgarden sokkal jobb!!!
Idézet
 
 
+3 #9 queensryche999 2014-04-06 00:47
Idézet - Tóth Szalai Márton Pablo:
ó, azt hittem, írtok róla egy Layne-féle hosszúságú (bár közel sem volt akkora személyiség) megemlékezést, annyira vártam.


Idézet - Tóth Szalai Márton Pablo:
ó, azt hittem, írtok róla egy Layne-féle hosszúságú (bár közel sem volt akkora személyiség) megemlékezést, annyira vártam.



Ennek szerintem egyszerű oka van: nem igazán kedvelik a zenéjét, vagy legalábbis közel sem annyira, mint azokét, akikről retrospektív cikkek születnek.

*Közbe' rákerestem itt, hogy ne írjak hülyeséget és van azért 1-1 hosszabb poszt Nirvana lemezekről, de a szerkesztőség valóban megosztott ez ügyben, ahogy nézem.

Nálam amúgy pont a kamaszkor ('90-es évek eleje) és a Hard Rock-fanságom hajnalának kellős közepébe rondított bele a Nirvana. Utólag persze elismerem a maguk jelentőségét, de kristálytisztán emlékszem, mennyire nem értettük mi ezt az egészet: "mi a fene ez a hamiskás, zajos szar?!".
Mer' ott volt pl. a Clawfinger, ami szintén fura volt egy Whitesnake/Aerosmith/Guns után, de az valahogy mégis jó volt, sőt nagyon jó! Azokról az akkor még frissnek számító dolgokról nem is beszélve, mint a Type O Negative, vagy a Pantera. A Nirvana nagyon-nagyon kilógott negatív értelemben.
Idézet
 
 
+5 #8 Zsolti 2014-04-05 20:51
"eszköz volt abban a háborúban, amit a 80-as évek rock/metal hősei ellen indítottak a lemezkiadók 91-től kezdődően."

Ezt a paranoiát sosem értettem basszus. Mi van? Milyen háború? Akkor később a Korn egy újabb eszköz volt, csak épp a grunge ellen? Ez nonszensz...
Idézet
 
 
+4 #7 asdasd 2014-04-05 19:08
Idézet - pumpika666:
eszköz volt abban a háborúban, amit a 80-as évek rock/metal hősei ellen indítottak a lemezkiadók 91-től kezdődően. volt pár jó dala, de hogy ezt a zenét nem lett volna szabad kiengedni a kis klubokból az arénákba, stadionokba, az tuti


Nagyon is ki kellett engedni.
Idézet
 
 
+1 #6 Tóth Szalai Márton Pablo 2014-04-05 14:37
ó, azt hittem, írtok róla egy Layne-féle hosszúságú (bár közel sem volt akkora személyiség) megemlékezést, annyira vártam.
Idézet
 
 
+4 #5 pumpika666 2014-04-05 14:27
eszköz volt abban a háborúban, amit a 80-as évek rock/metal hősei ellen indítottak a lemezkiadók 91-től kezdődően. volt pár jó dala, de hogy ezt a zenét nem lett volna szabad kiengedni a kis klubokból az arénákba, stadionokba, az tuti
Idézet
 
 
-4 #4 Flagellator1974 2014-04-05 12:05
grand magus: "Rob Halford mindent elmondott."
Idézet
 
 
+12 #3 grand magus 2014-04-05 10:30
Rob Halford mindent elmondott.
Idézet
 
 
+6 #2 Abracadabra 2014-04-05 10:19
RIP. Volt sírás, zokogás... :-(
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Within Temptation - Budapest, PeCsa Music Hall, 2014. március 14.

 

Portnoy, Sheehan, MacAlpine, Sherinian - Budapest, PeCsa Music Hall, 2012. október 19.

 

Thaurorod - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Sodom - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

Die Hard - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

Wackor - Budapest, Süss Fel Nap, 2005. február 8.