Shock!

április 26.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Hammett: a mai lemezek csak „sodródnak a kibertérben”

0225kirkKissé kiábrándultan nyilatkozott egy friss interjúban a zeneipar általános állapotáról Kirk Hammett. A Metallica gitárosa sok más zenészhez hasonlóan úgy látja, hogy pocsék lehet ma kezdő muzsikusnak lenni, és a közösségi médiának sem különösebb rajongója.

„A kalózkodás egyszerűen túlságosan nagy fenevad lett ahhoz, hogy ellenőrizni lehessen", mondta Kirk a Noiseynak. „A legjobb, ha az ember megpróbálja a dolgokat pozitív oldalról nézni, és arra gondolni, hogy ez az egész életben tartja a zenénket, az emberek pedig még mindig hallgatnak minket. Most még csak tanulgatjuk, hogyan éljünk együtt a változásokkal, hiszen a kalózkodás és egyáltalán, az egész internetes vonal elpusztította a lemezipart, ezáltal magát a zenét is megváltoztatta, sőt, még azt is, hogy egyáltalán miként szólalnak meg a zenék. Az emberek kevésbé motiváltak, hogy a legjobb zenészek legyenek vagy a legjobb zenekart hozzák össze, hiszen ha előjössz a produkcióddal, egyből az lesz rá a reakció, hogy ez nagyszerű, vagy simán leszarozzák. Korábban nagyon komolyan meg kellett dolgoznod azért, hogy az emberek vegyék a lemezedet: versenyeztél a többi nagyszerű zenekarral, akik szintén nagyszerű albumokat akartak készíteni éppen emiatt. Na, ilyesmi ma már nem létezik. Mindenki kihozza az aktuális lemezét, ami aztán csak úgy sodródik a kibertérben. Nekem hiányoznak azok az idők, amikor az emberek odasereglettek egy csapat mögé. Tényleg nagy esemény volt, ha kijöttél egy lemezzel, mindenki erről beszélt, és ha lesétáltál a boltba, láthattad, amint a rajongók megveszik, mások pedig kérdezgették, hallottad-e már ezt vagy azt. Ez ma már nem létezik, és ennek egyedül az internet az oka. Tök jó, hogy a net kényelmes, de ezeket a dolgokat alaposan elbaszta. Lehet, hogy most én is siránkozom ezen, de azelőtt jó volt zenésznek vagy rajongónak lenni, mára azonban mindent megváltoztatott ez a kulturális elkényelmesedés. Még jó, hogy a Metallica egy bejáratott zenekar. Kezdőnek lenni nagyon rossz lenne: minden sokkal bonyolultabb ma, és a közönség is sokkal megosztottabb. Emberről emberre kell haladni, miközben előtte zenei közösségek léteztek. Ma ilyen nincs: minden elkülönült, és mindenki csak a saját dolgával foglalkozik."

Kirk ugyan a Metallicával együtt próbál alkalmazkodni az új viszonyokhoz, de saját bevallása szerint a webkettővel például egyáltalán nem tud mit kezdeni. „Leszarom a közösségi médiát. Nem vagyok fent a Facebookon, a Twitteren, az Instagramon és a többi elbaszott felületen, amelyekről már azt sem tudom pontosan, melyik micsoda. Tényleg szarok az egészre, nem érdekel. Kibaszottul. Nem. Érdekel. De körülöttünk is dolgoznak olyanok, akik átlátják a közösségi média erejét, és annak a jelentőségét, ha ezeken a felületeken is aktívan jelen vagyunk. Nem vitatom, hogy baromi hatékony az ilyesmi, tudom, hogy fontos, de személy szerint tényleg magasról szarok rá..."

A Metallica hamarosan belekezd az új lemez munkálataiba, ami a jelen állás szerint 2015-re várható.

 

Hozzászólások 

 
+4 #18 bélférgek támadása 2014-02-27 11:56
HAHAHA .ez nagyon jó szöveg,most nőtt a szememben a gyerek.
Idézet
 
 
#17 asdasd 2014-02-27 10:57
Idézet - Terror Tarol:
Szegényke, hátha hátha nem fog éhen dögleni a bandájával együtt. De sajnálom, hogy rossz neki. Majd behajtják ezek a jóemberek a koncert árakon, leszarják ezek, ha nem veszed. A rajongóktol úgyis kitapossák a szart is a koncertbelépőkk el meg a Merchandisingge l. A színvonal meg csak egyre esik. TAnlán jó albikat kéne kreaálni, és akkor arról susmorognának, hogy na végre, nem arrol,hogy zuhanórepülés, meg kiöregedőfélben , kiégőben...


Mi az, hogy kitapossak a szart is? Senkinek nem kotelezo vasarolni se koncertjegyet, se koponyas polot, se "albit".
Idézet
 
 
-1 #16 Vanishpower 2014-02-27 09:50
Érdekes, hogy mindig az sír akinek amúgy is annyi pénze van már, hogy inkább dollármilliókat költ veszteséges beruházásokra. Lehet, hogy letöltik a lemezt meg nem veszik meg, de a koncetre elmennek. Melyikért jár több pénz? A legjobb zenészek!? A Metallica király zenekar volt és lesz is még egy darabig, de ezek a ripacskodások már fárasztóak.
Idézet
 
 
-8 #15 Terror Tarol 2014-02-27 08:27
Szegényke, hátha hátha nem fog éhen dögleni a bandájával együtt. De sajnálom, hogy rossz neki. Majd behajtják ezek a jóemberek a koncert árakon, leszarják ezek, ha nem veszed. A rajongóktol úgyis kitapossák a szart is a koncertbelépőkk el meg a Merchandisingge l. A színvonal meg csak egyre esik. TAnlán jó albikat kéne kreaálni, és akkor arról susmorognának, hogy na végre, nem arrol,hogy zuhanórepülés, meg kiöregedőfélben , kiégőben...
Idézet
 
 
+3 #14 dr. justice 2014-02-26 23:01
Szerintem az internet összességében sokkal több pozitív dolgot hozott, mint negatívat. Kurva nagy közhely, de valóban kitárult a világ a nettel. Aki pedig akar az most is tud valódi emberekkel ismerkedni, személyesen beszélgetni a zenéről, koncertekre járni, zenélni stb. Régebben nem csak azért vettek az emberek jóval több albumot, mert nem tudtak letölteni, hanem mert nagyságrendekke l több jelent meg és a rossz minőségű zenéből is többet adtak el. Egyébként a zenélést lehet hobbi szinten is magas színvonalon űzni - ahogy sokan teszik is - nem kell feltétlenül megélhetésként gondolni rá.
Idézet
 
 
#13 Hetfield 2014-02-26 22:32
Na azért nem eszik olyan forrón a kását! Miket is nyilatkozott pl. Hetfield a pályájuk elején? mit csinált Lars a lemezekkel és mit csinált ő Lars lemezeivel? Ezzel nem védeni akarom a letöltőket mert tényleg szemét dolog amit csinálnak.
Idézet
 
 
+11 #12 csferi 2014-02-26 18:10
Nem csak zenész, hanem rajongói szempontból is totális értékválság van... A mai srácokból hiányzik a szenvedély és a lelkesedés. Készen kapnak egy csomó mindent. 5 perc alatt lekapják egy csapat diszkográfiáját a netről, ráadásul ingyér. Nem csoda, hogy nincs lelkesedés, úgy ömlik rájuk minden zene és info, hogy képtelenek feldolgozni. Minden annyira gyorsan pörög, hogy nincs is idő elmélyedni valamiben. Legyen az lemez, könyv, film vagy egy tartalmas beszélgetés...:)
Idézet
 
 
+9 #11 Nornagest 2014-02-26 17:37
Carrast-al teljesen egyet tudok érteni, az internet nemcsak a zeneipart nyírta ki hanem nagyjából az egész valódi életet. Amiről Kirk beszél az meg egy ördögi kör, amire lehet hogy tényleg csak egy napvihar lenne a megoldás...:(
@Teleki Pál
Először is amiről te beszélsz az nem a black metal hanem a death/grind, másodszor is oké ha nem szeretsz egy műfajt de ilyen módon leszólni akkor is túlzás, főleg mert vannak igényes bm bandák legfeljebb te nem ismered őket. (ha ismernéd gondolom nem írnál ilyeneket azért feltételezem hogy nem ismered őket)
Idézet
 
 
+3 #10 Dead again 2014-02-26 16:03
Axl egy fasz!
Idézet
 
 
+1 #9 TelekiPál 2014-02-26 15:14
Azért azt is tegyük hozzá, hogy ezért a helyzetért kurva keményen megdolgozott a zeneipar teljes holudvara is a kiadóktól kezdve az újságírókig mindenki. Nevezetesen, sok lett a szar zene, amit úgy akarnak eladni, mintha kincs lenne, pedig kurvára nem az. Nevetségesnek tartom, hogy ma már egy fakezü balf.sz is ha gitárt ragad, akkor is be tudják kategorizálni azt a zenének nevezett zajt, amit összeharácsol (legtöbbször egyébként black metalnak). A mattrészeg közönség pedig extatikus állapotban kajálja, mert sokuknak kurvamindegy mire rázza a fejét két lépésre a filmszakadástól . Sajnos ez a szomorú valóság, a metál színtér ma már legkevésbé az igényességről szól, csak legyen gyors, legyen kemény és a fő hogy hörögjünk, mint valami félőrült.

Ami jó zene azt máig megveszik. Nem buziskodni kell, hanem zenélni. Az ilyen KannibálokVagyu nkMegdugunkMind entAmiNemMozogŰ ŰŰŰŰ zenekarok rajongói meg egy napon úgyis kinövik és akkor nem dislikeolni fogják ezt a posztot :D
Idézet
 
 
-4 #8 Palinkas Vince 2014-02-26 14:07
Idézet - BackToTheStoneA ge:
Előbb tanuljon meg gitározni, és ja, majdnem elfelejtettem: internet ide vagy oda, Lars nem tud dobolni!!!!4

Komolyra fordítva nevetséges, és kurvára öregemberes hozzáállás siránkozni azon, hogy ma már nem az van, mint 1985-ben.


Na ja. Én azt szeretném majd kérni a környezetemtől ha megöregszem, hogy ha az első "régen minden jobb volt"-típusú mondat elhagyja a számat, ott helyben üssenek agyon :)
Idézet
 
 
-21 #7 BackToTheStoneAge 2014-02-26 13:15
Előbb tanuljon meg gitározni, és ja, majdnem elfelejtettem: internet ide vagy oda, Lars nem tud dobolni!!!!4

Komolyra fordítva nevetséges, és kurvára öregemberes hozzáállás siránkozni azon, hogy ma már nem az van, mint 1985-ben.
Idézet
 
 
+6 #6 Nűnű 2014-02-26 12:09
Annyiban nincs igaza Kirknek a mai kezdő zenekarokat sajnálásban, hogy ma sokkal könnyebb nekik lemezt készíteniük. Ma már könnyen hozzáférhetőek jó minőségű stúdiók (elég a mai magyar lemezeket meghallgatni).
Igen, Metallica, Maiden szintű sztár nem lesz soha többé.
Ebben az is benne van, hogy annyi lemez jelenik meg naponta, hogy minden egyes zenehallgató megtalálja a maga kedvencét, nem csoportosulunk egy-egy stílus egy-egy kiemelkedő előadója mögé.
Idézet
 
 
+16 #5 carrast 2014-02-26 11:18
sajnos kurvára igaza van, régen megőrültünk ha vkinek megvolt egy egy lemez, főleg ha eredetiben és ment az együtt zenehallgatás, a koncert pedig szent élmény volt, ma meg jutubon megnézed s nem mész el. Bár vmi napvihar elvinné az internetet a picsába, talán újra lenne tényleges közösségi élet...
Idézet
 
 
+6 #4 NitRo 2014-02-26 11:04
"A Metallica gitárosa sok más zenészhez hasonlóan úgy látja, hogy pocsék lehet ma kezdő muzsikusnak lenni"
Nem kell a fiatal zenekarokat sajnálni. Sokkal kreatívabban képesek a produkciójukat eladni mint az összes régi zenekar (lásd Protest the Hero) és legalább most aki sikeres, az meg is dolgozott a sikerért és nem ül a babérjain több millió lemez eladása után. A kiadók sajnáltatják magukat, hogy nincs akkora bevételük, de egy igazi zenekar, amelyik a rajongóiért van leszarja az egészet. A Maiden sikeresebb mint valaha. Kevesebb lemezt adnak el, de többet turnéznak és így nem csak néhány nyugat-európai város kiváltsága lesz egy-egy fellépés, hanem eljutnak hozzánk is meg még keletebbre. A rockzene rajongók még mindig nagyobb arányban vesznek lemezeket mint más zene rajongói és a többséget albumok érdeklik, nem kislemezek és klipek. Az, hogy a Metallica nem képes már jó ideje egy értékelhető lemezt összehozni, az az ő szintjüket mutatja. Sok jó és fiatal zenekar van amelyik rengeteget dolgozik, talán még többet mint a Metallica a fénykorukban. Sok koncertet adnak, járják a világot, folyamatosan tartják a kapcsolatot a rajongóikkal és nem rinyálnak, ha letöltik a lemezeiket, mert tudják, hogy ez a valóság, inkább a lemezeik mellé adnak valami pluszt is, ha már fizetsz érte, ne csak egy CD-t kapj.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Royal Hunt - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Testament - Budapest, Zöld Pardon, 2013. június 24.

 

Helstar - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Accept - Budapest, Club 202, 2011. február 2.

 

Stratovarius - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Wackor - Budapest, Süss Fel Nap, 2005. február 8.