Shock!

július 03.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

„Ha a végén úgyis kinyírjuk a dobost, miért ne használhatnánk eleve dobgépet?”

Elég komoly megrökönyödést váltott ki a rajongótáborból, hogy a Fear Factory új albuma, a héten kiadott The Industrialist végig dobgéppel készült, pedig Burton C. Bell énekes egy friss interjúban rávilágított: mindez korántsem olyan ördögtől való dolog, mint azt sokan hiszik.

„A dobszoftverek, a dobprogramozás rengeteget változott az utóbbi években, messze túlnőtt a sima dobgépeken", magyarázta Burton C. Bell az ausztrál Loud magazinnak. „Így sokkal könnyebb a dalszerzés folyamata, jóval hatékonyabb és gyorsabb is. Dobprogram segítségével írtuk a dalokat, és nem kellett meggyilkolnunk a dobosunkat a kísérletezés során. És amikor elkészült a végeredmény, úgy voltunk vele, hogy már régebben is így kellett volna dolgoznunk."

Bell az interjúban a téma kapcsán feltett még egy kérdést, ami a mechanikus dobokat övező általános fújolás közepette megér egy misét. „Az eddigi albumainkat mindig élő dobossal vettük fel, de honnantól számítva élő dob a dob? Csak mert minden, amit egy élő dobos felvesz, bemegy utána a ProToolsba, ott tökéletesre hegesztik, és sokszor a végén fel sem használják a rögzített hangokat, mert minden hang samplerezett, a végén alapvetően a programé a főszerep. Vagyis tulajdonképpen magunk nyírjuk ki a dobosunkat. Mi meg arra gondoltunk: ha már úgyis ez lenne a vége, miért ne használhatnánk dobprogramot? És ezt is tettük."

Élőben a zenekar természetesen élő dobossal áll ki, Raymond Herrera és Gene Hoglan egykori székében Mike Heller ül.

 

Hozzászólások 

 
+5 #2 Brock Samson 2012-06-07 20:37
Ilyen indusztriális hangzású zenében, ráadásul a FF stilusában, ahol ugyis tenyleg mindent a helyere huznak azt mondom meg megbocsathato, bar dobos lelkem minden izeben ellenkezik.
Viszont hozzateszem, hogy nem mindegy ki programozza azt a gepet, ugyanis nem minden zeneszerzonek van meg a tapasztalata, hogy olyan otletesen es valtozatosan alkossa meg a dobsavot, mint azt egy elo dobos tenne.
Illetve ott van az ellentet, peldaul a Kvelertak zenekar elso albuma, ahol nem hogy gep dobol, de a dobot a hangzas erdekeben szalagra rogzitettek, mindenfele trukk es triggerezes meg samplerezes nelkul.
Szoval szerintem a gep egy kicsit kioli a lelket a zenebol, de mivel a FF pont erre a hideg gepiessegre epit hangzasaban, nem nagy gond.
Idézet
 
 
+2 #1 Aladin 2012-06-07 15:59
Tökre igazuk van.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Queensryche - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Fates Warning - Budapest, A38, 2013. október 16.

 

Uriah Heep - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. szeptember 21.

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2012. július 11.

 

A Life Divided - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Stuck Mojo - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 2.