Shock!

április 18.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Cryptopsy, Disfear, Krisiun: Bill Ward 65 évesen is tudja, mit kell hallgatni

0820bwBill Wardot az utóbbi két évben elsősorban amiatt emlegettük, hogy végül kifarolt a Black Sabbath újjáalakulásából. Arról azonban ritkábban esik szó, mennyire képben van a dobos a mai zenéket illetően: egy friss interjúban részletesen is beszélt arról, mit és kiket szeret.

„Mindig akadnak haverok, akik küldözgetik nekem a zenéket”, mondta Ward a Hellbound.ca kérdésére. „Néha Mike barátommal nézek körül a kiadója, a Bionic Records kínálatában, de főleg szájhagyomány útján értesülök arról, mit érdemes meghallgatni. Például valamelyik barátom a Slipknotból megkérdezi, találkoztam-e már ezzel vagy azzal… Mostanában Dave Lombardo pár új zenéjét hallgattam, amik elképesztően jók. Egyszerűen letaglózott velük!”

Ugyan Ward 65 éves, nagyon is képben van a súlyosabb hangzásokat illetően. „Az Amon Amarth nagyon jó irányba fejlődik, és az olyan bandák előtt is meg kell emelnem a kalapomat, mint a Soilwork, akik persze nem feltétlenül újak már, de amit csinálnak, az folyamatosan halad előre, és hát kibaszott jól is zenélnek. Ugyanez áll például a Devildriverre is, ahol mindig arra gondolok: vajon legközelebb mivel rukkolnak elő? Tőlük is eldobom az agyamat… A Celtic Frost is ott van az örök kedvenceim között, meg a Today Is The Day is. Sőt, tudom, hogy Henke halála miatt ez már soha nem fog összejönni, de nagyon szeretném, ha egyszer a Disfear is újjáalakulna. Nem stílusok alapján hallgatok zenéket: ha valami elkapja a szívemet és a fülemet, akkor az jöhet. Általában már csak később tudatosul bennem, hogyan is hívják az adott stílust… Ha jól szól a muzsika, hallgatom, a Cryptopsytól kezdve az Arch Enemyn át egészen a Krisiunig. Ezek mind állati jó zenék, nagyon drámai módon játszanak. Ez a fajta energia indít be igazán… Nyitottan közelítek mindenhez, és megpróbálok nem kritikusan állni a zenekarokhoz, még akkor is, ha az adott banda nem vág egybe az ízlésemmel. Valaki akkor is nagyon keményen melózott azon a zenén…”

Bill a rock/metal dobolás egyik örök etalonjaként azt is figyeli, merre fejlődnek a hangszeresek a műfajban. „A blastbeatekkel kapcsolatban felemás a véleményem. Pár haverom így dobol, de én annyira nem rajongok ezért, mert elvonja a figyelmemet a dinamika más elemeiről. Kicsit túl erőteljes… De ettől még persze kibaszott fantasztikusak azok a dobosok, akik így nyomják. De az a hatalmas, intelligens fejlődés is lenyűgöz, ami végbement a dobolásban. Jól ismerek pár arcot, figyelem, ahogy játszanak, és nem is értem, hogyan képesek erre… Gene Hoglan jó barátom, és amikor figyelem, ahogy játszik, le vagyok nyűgözve: nem is hiszem el, mire képes a testével. A dobosok hosszú utat tettek meg, de nem felejtették el az olyan jazzdobosokat sem, mint Gene Krupa vagy a többiek. Egy csomó metal dobos jazzes technikákat, swinges ütemeket épít be a témáiba. Az egyik legfrissebben vásárolt lemezem egy Children Of Bodom album volt, és még annak a dobosnak a játékában is hallok valamit ezekből a jazzes elemekből.”

Címkék:

 

Hozzászólások 

 
+1 #3 chino the hero 2014-01-17 15:59
Állati jó ízlése van Mr. Wardnak! Csomó idősebb zenész példát vehetne róla valóban. Nem kéne mindenkinek leragadni Hendrixnél, a Led Zeppelinnél, Purple-nél, Beatlesnél, meg a Creamnél. Óriási muzsikák persze ezek is, szeretem mindet, de rengeteg király zene született azóta is. Aki ezzel lépést tud tartani, az előtt emelem kalapom.
Idézet
 
 
+9 #2 Chris92 2013-12-30 14:22
Idézet - Igor Igorovics:
Hatalmas respect Bill Wardnak! Mindig is tiszteltem azokat az idősebb zenészeket,akik nem zárkóznak el az újabb zenéktől. Kiráz a hideg azoktól a szövegektől, hogy "Ma már nem írnak jó zenéket", meg hogy " Nem tudják már, hogy mi az igazi zene" és hasonlók. A zene folyamatosan fejlődik, változik és ez így is van rendjén.


Nálam külön öröm volt a Soilwork (igaza van az előrehaladással kapcsolatban a mostani lemezük szerintem a legjobb) és a Cryptopsy megemlítése már csak azért is mert a None So Vile szerintem az extrém metálzene egyik csúcspontja.
Idézet
 
 
+22 #1 Igor Igorovics 2013-12-30 13:18
Hatalmas respect Bill Wardnak! Mindig is tiszteltem azokat az idősebb zenészeket,akik nem zárkóznak el az újabb zenéktől. Kiráz a hideg azoktól a szövegektől, hogy "Ma már nem írnak jó zenéket", meg hogy " Nem tudják már, hogy mi az igazi zene" és hasonlók. A zene folyamatosan fejlődik, változik és ez így is van rendjén.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Alter Bridge - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Royal Hunt - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Fates Warning - Budapest, A38, 2013. október 16.

 

Helloween - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Wendigo - Budapest, Petőfi Csarnok, 2008. október 31.

 

Wackor - Budapest, Wigwam, 2005. március 18.