Shock!

április 20.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Brian Johnson: „Soha életemben nem éreztem még magam ennyire rettenetesen”

Már tudjuk, hogy már leszervezett huszonkét koncertjét W. Axl Rose-zal játssza le az AC/DC, most pedig Brian Johnson is megszólalt. A 68 éves énekes közleményében az áll, hogy valóban le kell állnia a koncertezéssel, ugyanakkor nem kívánja magát örökre nyugdíjazni.

Kétségtelenül az idei év eddigi legsokkolóbb híre Brian Johnson és az AC/DC kényszerszakítása, ám legalább ennyire erősen felzaklatta a híveket az a látszólagos könnyed eljárás, amellyel Angus Young és társai túlléptek a helyzeten, és a simán partvonalra tett frontember helyett egyből W. Axl Rose-zal fejezik be a lekötött turnét. Johnson saját szavai szerint maga sem érezte úgy, hogy az elsőként kijött, a táborban is komoly visszatetszést keltett sajtóközlemények megfelelően tükrözték volna, amit például ő is el szeretett volna mondani a rajongóknak, és a stílussal sem volt elégedett. Így most egy bővebb nyilatkozatban előadta a saját verzióját is. Mint ebből kiderül, március 7-én, néhány vizsgálat után orvosai figyelmeztették: ha folytatja a koncertezést nagyobb helyszíneken, a totális hallásvesztést kockáztatja.

„Megrémültem aznap, de eközben egy ideje már tudatában voltam annak, hogy meglévő részleges hallásvesztésem már elkezdte rányomni a bélyegét a színpadi teljesítményemre is”, írja Brian. „Nehezen hallottam a színpadon a gitárokat, és mivel nem hallottam tisztán a többi zenészt, féltem, hogy veszélybe kerülhet az előadásom minősége is. Őszintén szólva jó lelkiismerettel sosem egyeztem volna ki ezzel. A rajongóink azt érdemlik, hogy a lehető legmagasabb színvonalon teljesítsek, és amennyiben akármilyen okból nem vagyok képes erre, nem akarok csalódást okozni nekik, illetve nem szeretném kínos helyzetbe hozni az AC/DC többi tagját sem. Nem szoktam félbehagyni dolgokat, és szeretem befejezni, amit elkezdtem. Ugyanakkor az orvosok egyértelművé tették számomra és a zenekar többi tagja számára is, hogy nincs más választásom: nem lépek színpadra a hátralévő koncerteken, és lehetőleg utána sem. Ez volt egész szakmai karrierem legsötétebb napja. Azóta már folytattam néhány konzultációt az orvosaimmal, és úgy tűnik, hogy a közeljövőben nem fogok tudni aréna- és stadionméretű helyszíneken fellépni, ahol a hangerő szintje meghaladja azt, amit jelenleg képes vagyok tolerálni, ellenkező esetben a tényleges siketséget kockáztatom. Egészen idáig a lehető legtöbbet igyekeztem kihozni magamból, még a fájdalmaim és a halláskárosodásom ellenére is, de így már túl soknak bizonyult ez az egész, és túl sok forog kockán is.”

Johnsont természetesen teljesen kikészítették a történtek. „Személyes szempontból olyannyira összetörtek a fejlemények, amit senki sem tud elképzelni. Soha életemben nem éreztem magam ennyire rettenetesen, mint most. Az AC/DC tagjának lenni, lemezeket készíteni és rajongk millióinak játszani az elmúlt harminchat évben – ez az én életművem. Nem tudom elképzelni, hogy enélkül kell tovább folytatnom, de jelenleg nincs más választásom. Egy dolog biztos: örökké ott leszek az AC/DC összes koncertjén lélekben, ha nem is személyesen. A legfontosabb: rettenetes érzés, hogy csalódást kell okoznom a rajongóknak, akiknek már megvan a jegyük a lemondott koncertekre, és akik állhatatosan támogattak engem és a zenekart az elmúlt hosszú időszakban. Szavakkal ki sem fejezhető, mennyire hálás vagyok, és mennyire köszönök minden kedves szót, jókívánságot – nemcsak a mostaniakat, hanem az AC/DC éveken át tartó lojális támogatását is. Szintén köszönöm Angus és Cliff támogatását.”

Brian leszögezi: mindezek ellenére nem vonul vissza. „Az orvosaim elmondták, hogy stúdióban továbbra is dolgozhatok, és pontosan ez is a szándékom. Jelenleg ugyanakkor az orvosi kezelésem folytatása a legfontosabb, hogy javítsunk a hallásomon. Remélem, idővel javul majd az állapotom, és visszatérhetek a koncertezéshez. Ugyan bizonytalan, lesz-e még lehetőségem erre, de optimista vagyok. Majd idővel elválik. Még egyszer őszintén a legjobbakat kívánom mindenkinek, és köszönöm a támogatást és a megértést.”

Mint látható, Brian nem tér ki azokra a szempontokra, amelyeket barátja, Jim Breuer is megpendített, és inkább életkorával, nem pedig hallásával állnak összefüggésben... Az Axllel kiálló AC/DC első koncertje május 7-én lesz Lisszabonban, május 19-én Bécsben, az Ernst Happel Stadionban, május 22-én pedig Prágában, a Letnany Repülőtéren játszanak.

 

Hozzászólások 

 
+12 #8 redriot 2016-04-20 17:02
:(
Jó hogy végre az ügy főszereplője is nyilatkozott a témában. Nem gondolom hogy Angus rúgta volna ki a bandából: Brian-nek azonnal döntenie kellett és természetes hogy nem kockáztatja a hallásának a teljes elvesztését. Ezután pedig Angus hozta meg a lehető legjobb döntést azzal hogy Axl-t leigazolta a hátralévő lekötött koncertekre - sehol nem nyilatkoztak még ha jól tudom hogy mi következik a turné után, szóval a magam részéről bullshitnek tartom a pletykát hogy Brian-t azért rúgták ki hogy helyet csináljanak egy fiatalabb énekesnek.
Axl pedig tökéletes választás beugrónak - ha úgy fog énekelni a turnén ahogy a Coachellán előadta a két AC/DC klasszikust akkor nem érheti szó a ház elejét. Lehet hogy vannak kevésbé ismert énekesek akiknek a hangja jobban hasonlít Brian vagy Bon Scott hangjára de ha ez lesz az utolsó AC/DC turné szerintem méltóbb választás Axl mint egy ismeretlen B-ligás versenyző.

Ezt pedig remélem nem gondolta komolyan: "A legfontosabb: rettenetes érzés, hogy csalódást kell okoznom a rajongóknak, akiknek már megvan a jegyük a lemondott koncertekre"

Szerintem nem lehet igazi AC/DC rajongó az aki nem tudja megérteni és elfogadni Brian döntését. Épp eleget letett az asztalra az elmúlt 36(!) évben, nem lehet elvárni tőle hogy súlyosan károsítsa az egészségét azzal hogy folytatja. Lehet hogy lenne megoldás, pl. hogy teljesen bedugja a fülét a hangját pedig átküldik az auto-tune-on - a mai technikával megoldható hogyha valakit fel lehet rakni a színpadra és képes bármi hangot kiadni a torkán akkor abból produkciót varázsoljanak. Fogadjuk el hogy Brian nem megy bele ilyen komédiába hanem emelt fővel kíván távozni a színpadról.

We salute you!
Idézet
 
 
#7 BahnScorper 2016-04-20 09:29
Idézet - Sanctus:
Erre mondta egyszer valaki, hogy "show must go on".


Akik ezt mondták, pont azok nyomják tovább, de eddig még nem sikerült olyan énekest találniuk, aki be tudná tölteni az űrt...
Idézet
 
 
+2 #6 Santoro 2016-04-20 07:36
Idézet - Sanctus:
Idézet - BahnScorper:
Ez teljesen korrekt az ő részéről (és azt is maximálisan át tudom érezni, hogy ez kurva szar neki). De a többiek részéről is az lett volna, ha ezt mondják, hogy amíg Brian nem gyógyul meg, addig nincs koncert...


Erre mondta egyszer valaki, hogy "show must go on". Brian is tudja, hogy a koncertek lemondasaval az állapota nem változik, akkor meg minek?


Csak lehetett volna méltóságteljese n kezelni a történetet, azé 36 év az nem semmi.
Idézet
 
 
+1 #5 Sanctus 2016-04-19 21:34
Idézet - BahnScorper:
Ez teljesen korrekt az ő részéről (és azt is maximálisan át tudom érezni, hogy ez kurva szar neki). De a többiek részéről is az lett volna, ha ezt mondják, hogy amíg Brian nem gyógyul meg, addig nincs koncert...


Erre mondta egyszer valaki, hogy "show must go on". Brian is tudja, hogy a koncertek lemondasaval az állapota nem változik, akkor meg minek?
Idézet
 
 
+5 #4 nikfisz 2016-04-19 20:06
Sajnos elég zűrzavaros az egész story.Kivánom ,hogy Johnson énekeljen még az AC/DC-be.De én sokakkal ellentétben Axl Rose-nak is szurkolok.Gyerekkori kedvence a Dc és Angusék nem akartak arra a 'pár' koncertre egy B' kategóriájú fazont.Lehet fanyalogni hogy így meg úgy,de a teltházas stadionok önmagukért fognak beszélni.Pont...
Idézet
 
 
+10 #3 RobertThorn 2016-04-19 19:53
Sajnálom ami történt, mert szerintem legalább annyira Brian is (meg a hangja is) a zenekar arculatához tartozik, mint Angus iskolaruhája, és egyáltalán nem ezt az eljárást érdemelte volna.
És nem mondom azt se, hogy a orvosok szavával vitatkozni kelljen, elvégre ők mégiscsak jobban szokták tudni. Tényleg fontosabb Brian füle/egészsége, mint egy koncert - aki szereti őket, ezt beláthatja.

...Viszont csak motoszkál a fejemben, hogy nem tudták ezt a szitut valahogy megoldani valami vállalhatóbb köztes megoldással. Egyszerűen elképedek ezen a tehetetlenségen , ahogy ehhez a problémához hozzáálltak.

Biztos tévesen és borzasztóan leegyszerűsítve tekintem a dolgot, de valahogy nem fér a fejembe, hogy pont ez a zenekar, akinél több pénzt egy turnéval csak a Stones meg a U2 képes megtermelni, nem volt képes elintézni, hogy mittudomén, legyen egy ultrabrutáljó minőségű munkavédelmi fülese Briannek a koncertek idejére, amiben a külső hangokat pont úgy hallaná vissza, mintha a stúdióban ülne (ami meg ugye már engedett neki). És ha egy ilyen füles még ha netán - ordenáré túlzás - egymillió dolcsiba kerülne, most gond lenne nekik ezt kifizetniük?

Dave Grohl is eltörte a lábát (még ha gitár/énekhez nem is annyira alapfeltétel ennek épsége, színpadon azért illik valahogy mégiscsak állni), és mit csinált? Inkább épített egy full designos trónt (amit most ugye épp pont Ruzsa Sanyika használ..), és gond nélkül levezényelte abban ülve a fennmaradt koncerteket. És eközben gyógyult a lába. Ennyi. Ezzel a megoldással a világon senki nem veszített semmit.

Én értem, hogy korosodnak meg minden, de ettől még lehetne akarni megoldani a dolgokat.
Idézet
 
 
+11 #2 Dead again 2016-04-19 19:43
Bíztató, hogy stúdiózni még lehet, és akar is Brian. Én szeretnék még pár AC/DC lemezt, legalább még egyet :) Egyébként Lemmy is ezt pedzegette már a halála előtt, hogy eljön az idő, mikor már nem bír turnézni, de lemezeket még szívesen csinálna. Lehet ez jön el most itt náluk.
De ha mégsem, akkor szerintem ez az a pont, amikor a zenekarnak le kéne tennie a lantot. Még méltósággal. Még Axl-el fejezzék be a turnét (ez amúgy óriási húzás, és Axl igazán jól tolja), aztán vége lehet.
Az is elgondolkoztató , hogy vajon ha Malcolm egészséges lenne, mit szólna ehhez az egészhez?
Idézet
 
 
+6 #1 BahnScorper 2016-04-19 19:03
Ez teljesen korrekt az ő részéről (és azt is maximálisan át tudom érezni, hogy ez kurva szar neki). De a többiek részéről is az lett volna, ha ezt mondják, hogy amíg Brian nem gyógyul meg, addig nincs koncert...
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Fates Warning - Budapest, A38, 2013. október 16.

 

Mátyás Attila Band - Budapest, A38, 2011. július 2.

 

Mercenary - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Stratovarius - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Dark Tranquillity - Budapest, Dürer Kert, 2010. október 14.

 

Wackor - Budapest, Süss Fel Nap, 2006. április 25.