Shock!

szeptember 19.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Breaking All Illusions: Gilmour vezette John Petrucci kezét

A Dream Theater tagjai sosem titkolták, hogy fanatikus Pink Floyd rajongók, John Petrucci gitáros pedig egy friss interjúban azt is elárulta: az aktuális A Dramatic Turn Of Events albumnak is akadnak olyan részei, amelyekhez David Gilmour munkásságából merített ihletet.

„Akkor ismerkedtem meg a Dark Side Of The Moonnal, amikor elkezdtem komolyan gitározni", mondta Petrucci a Mojo magazinnak. „Még fiatalabb voltam akkoriban, szóval sokkal inkább az akkortájt menő rock és metal dolgok izgatták a fantáziámat: a Zeppelin, a Sabbath és az AC/DC. Pár haverom jött elő azzal, hogy meg kéne hallgatnom a Floydot: aztg mondták, úgy a legjobb, ha lekapcsolom az összes lámpát, és fülessel élvezem végig az egészet. Olyan volt az egész, mint egy szertartás, és a végén abba torkollott, hogy én is olyan lemezeket akartam készíteni, amelyeknek van egy bizonyos sodrása, és olyan élményt adnak, amik beszippantják a hallgatót. Úgy szeretek hallgatni egy lemezt, mintha csak egy filmet néznék. Abból sem csak egy jelenetet vagy tíz percet nézel meg, hanem az egészet, és ez a lényeg. A Dark Side-dal ugyanez a helyzet. Felteszed, és nem tudsz mit kezdeni, végig kell hallgatnod elejétől végéig."

Petrucci 2005-ben Londonban teljes egészében eljátszotta a klasszikus lemezt a Dream Theaterrel, és mint mondja, a felkészülési szakaszban ő maga is meglepődött, mennyire a kezében voltak a témák. „Az új lemezünkön is ott van a Breaking All Illusions dal, amiben a gitárszólót teljes egészében a Pink Floyd hipnotikus megoldásai inspirálták. Elismerem, hogy közben végig az járt a fejemben: vajon David Gilmour hogy oldaná meg ezt? Gondoljunk csak a legemlékezetesebb, legdallamosabb szólóira: az emberek konkrétan énekelni tudják őket. Ez az a szint, amit az ember gitárosként el szeretne érni... És a Pink Floyd dalai tele vannak térrel, az egész zenekar a köztes térről szól, ami egyszerűen beszippant a nótákba, és el akarsz veszni benne. És mindig minden a dalokról szól náluk. Hiába beszélünk a gitárhangzásról, a hangszerelésről, a hangulatról, ez az egész semmit sem érne, ha nem léteznének ezek a hihetetlen, fantasztikus dalok, amik mindenki életének részét képezik. Vagy személyes szinten kötődsz hozzájuk, vagy visszavisznek egy konkrét időbe a múltban, netán az üzenet ereje jön át... Mint például a Wish You Were Here-nél. Rengeteg fiatal gitáros kérdezget arról, hogy mi a legfontosabb: a technika, netán a hangzás? Pedig elsősorban jó dalokat kell írnod. Tényleg ez a lényeg."

A Dream Theater február 17-én ismét Budapesten, a Papp László Sportarénában koncertezik.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Devin Townsend Project - Budapest, Barba Negra Music Club, 2015. március 12.

 

Cloudscape - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Nickelback - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2013. november 8.

 

Magma Rise - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

Nitzer Ebb - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

Muse - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 15.