Shock!

május 03.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Bolan és a mankóvokálok: „Ilyenkor mindig úgy érzem, hogy jól lehúztak lóvéval”

Nálunk is többször kerekedett már vita abból, csalásnak minősülnek-e egy koncerten az előre felvett vokálok, avagy teljesen lényegtelen kérdésről van szó, a lényeg, hogy minden jól szóljon. Rachel Bolan, a nemrég végre Magyarországon is fellépett Skid Row basszere szerint a válasz ugyanakkor egyértelmű.

„Én ilyenkor mindig úgy érzem, hogy jól lehúztak lóvéval”, mondta Bolan a The Great Southern Brainfartnak, amikor arról kérdezték, mit szól a Mötley Crüe búcsúturnéján alkalmazott gépi mankóvokálokhoz. „Ha valamit csinálni akarsz, akkor simán csak csináld, ha pedig nem vagy képes úgy visszaadni, ahogy annak idején a lemezen szerepelt, simán csak hagyd ki. Amikor a Queen a Bohemian Rhapsodyt játszotta, a Galileo-részt mindig szalagról nyomta, viszont ilyenkor el is hagyták a színpadot, hogy mindenki tudja: előre felvett részek szólnak. Ez a megoldás teljesen elfogadható, de amikor bizonyos zenekarok mindenfélét felvételről nyomatnak be, köztük olyanok is, akiket nagyon szeretek, nos, ilyenkor tényleg az az érzésem támad, hogy levesznek egy rakás pénzzel.”

Rachel szerint a Skid Row soha nem élt ilyen eszközökkel. „Minden koncertünkön a színpadon látható öt ember játssza az összes hallható hangot. Nincsenek előre felvett sávok, és akár jól szól valami, akár nem, mi szólaltatunk meg mindent. Teljes felelősséget vállalok minden kibaszott hamis hangért, ami csak elhangzik! De most komolyan: hogy juthat el egy zenekar odáig, hogy annyira unja, amit csinál, hogy egy koncerten folyamatosan előre rögzített sávokat játszik maga alá?”

Azt persze nem tudjuk, hogy Bolan az utolsó mondatával is a Crüe-re utalt-e, netán valaki másra… A Skid Row új EP-je mindenesetre már kapható.

 

Hozzászólások 

 
+7 #3 bjorn 2014-08-21 10:01
En itt a Venomot szoktam peldanak venni. A billentyuk, korusok, noi enek stb faszak a lemezen, szinesitik, izgalmassa teszik azt, felerositenek egy-egy hatast. Koncerten viszont hadd szoljon a metal lecsontozva, a tobbi nem lenyeg.
Idézet
 
 
+6 #2 queensryche999 2014-08-21 09:58
Wendiii, megspóroltad nekem a gépelést. Ennyi. Nagyon nem mindegy, milyen zenéről beszélünk, arról nem beszélve, hogy ennek egyszerű logisztikai okai is vannak. Nem lehet mindenki Motörhead.
Idézet
 
 
+14 #1 Wendiii 2014-08-21 07:39
Hát, nem tudom... Igazából ez attól függ szerintem, hogy milyen típusú zenéről van szó. Ha egy Rhapsody-ból hagyod ki a szalagra felvett kórust, az nagyon hazavágná az egészet. Ha meg a Rhapsodyék ugyanazt csinálnák, mint anno a Queen, akkor sosem tartózkodnának a színpadon. :D

Alapból én sem szeretem, ha a dalok egy része szalagról megy, de azért lássuk be, hogy nem vihet minden banda minden turnéjára egy komplett kórust és/vagy szimfonikus zenekart.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Alter Bridge - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Anthrax - Budapest, Budapest Park, 2013. július 30.

 

Eric Martin - Budapest, PeCsa Music Café, 2013. március 9.

 

Magma Rise - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

Pain of Salvation - Budapest, A38, 2010. október 24.

 

Wendigo - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 11.