Shock!

április 19.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Blythe-per: ellentmondásos tanúvallomások hangzottak el

Kedden tanúvallomásokkal folytatódott Prágában Randy Blythe büntetőpere. A bíróság kilenc tanút hallgatott meg a Lamb Of God frontember ügyében, akit halált okozó testi sértéssel vádolnak egy három évvel ezelőtti koncerten történtek miatt.

Hétfőn az énekes vallomásával indult Prágában Randy Blythe pere, kedden, február 5-én pedig tanúvallomásokkal folytatódott. A kilenc tanú némelyike az áldozat, Daniel Nosek barátja volt, míg mások Milan Poranek ismerőseiként jelentek meg a bíróságon. Utóbbi koncertlátogatót Blythe bevallottan lelökte a színpadról a szóban forgó, 2010. május 24-ei koncerten. A tanúk közül volt, aki szélsőségesen agresszívként jellemezte az énekes színpadi viselkedését, ám a vallomások igen ellentmondásosra sikeredtek. „Daniel felmászott a színpadra, a közönség felé fordult, aztán lelökték közéjük. Blythe hátulról lökte meg mindkét kezével, száz százalékig biztos vagyok benne", fogalmazott az egyik tanú, Jan Jebavý. Egy másik meghallgatott szerint Randy ugyanakkor megkérdezte ezután a lent állóktól, hogy Nosek jól van-e, és csak azután folytatta tovább a színpadi akciókat, hogy igenlő választ kapott.

A tanúvallomások több tekintetben is eltértek egymástól. Az egyik tanú úgy emlékezett, hogy Randy fent sem volt a színpadon, amikor Nosek ott termett, és a backstage-ből rohant ki, hogy lelökje onnan Danielt. Ezt a többiek nem erősítették meg, és a tudósítások szerint egyébként is nehezen idézték fel a három évvel ezelőtti koncert eseményeit. Maga Blythe is kifogásolta egy másik tanú állításait, aki szerint a koncert első felében több hasonló incidens is történt, és a bíróságon bemutatott videófelvételekre hivatkozott, amelyek cáfolják ezt. Megint egy másik tanú szerint a zenekar egy szóval sem mondta a koncerten, hogy a rajongók ne másszanak fel a színpadra, azt azonban elismerte, hogy a klub biztonsági személyzete valóban keveset tett annak érdekében, hogy megfékezze a tömeget. Szintén vallomást tett a bíróságon kedden Larry Mazer, a Lamb Of God menedzsere, illetve Chris Adler, a zenekar dobosa is. Mindketten csendes, olvasott emberként jellemezték Randyt, kiemelve, hogy agresszív színpadi kiállása csak a show része.

Maga Randy is közzétett egy nyilatkozatot a második tárgyalási nap után. „Olvastam pár beszámolót az ügyem állásáról a neten, és higgyétek el, rengeteg pontatlan dolog jelent meg a sajtóban. A fordítás bonyolult, rengeteg dolog elveszhet közben, mert a cseh nagyon bonyolult nyelv, szóval éppúgy várjátok ki a végét, ahogyan én is kivárom. Nem is tehetek mást: őszintének kell lennem, és harcolnom a szabadságomért a saját módomon", írja az énekes, aki helyteleníti, hogy a történtek miatt számos negatív véleménnyel lehet találkozni Csehországról. „Ennek nem így kellene lennie. Ez egy nagyon szomorú eset, nem pedig valami olyasmi, ami miatt dühöngeni kellene olyan emberek felé, akiket nem is ismertek. Én nem haragszom a csehekre. A zenekarom egy rajongója meghalt – miért is kellene dühöngenem? Ártatlan vagyok, de nagyon szomorú is egyben, a cseh emberekre azonban nem haragszom, hiszen nincs rá semmi okom."

A per a tervek szerint pénteken már le is zárul, és elvileg aznap ítélet is születik Randy ügyében, akitől Daniel Nosek családja még mintegy 10 millió koronás (530 ezer dolláros) fájdalomdíjat is követel. Ha Blythe-ot bűnösnek találják, akár tíz év letöltendő szabadságvesztést is kaphat.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Royal Hunt - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Fates Warning - Budapest, A38, 2013. október 16.

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2013. július 9.

 

Helstar - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Motörhead - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.