Shock!

április 27.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Akár 2027-ig turnén lehet az AC/DC: „1,5 millió jegyet adtunk el mindössze egyetlen nap alatt”

Még a szervezőket is meglepte, micsoda brutális roham indult meg a jegyekért az AC/DC nyári európai turnéjára. A zenekar koncertügynökségének vezetője szerint mindenképpen hosszú, több éven át futó aktivitásokban gondolkodnak, de az ausztrálok esetében számos speciális szempont is mérlegre kerül.

0329angus

Végre belecsap a 2020-as Power Up lemez hivatalos turnéjába az AC/DC. Mint emlékezetes, a zenekar októberben, a kaliforniai Power Trip fesztiválon hét év után lépett ismét színpadra, nyártól pedig ismét útra kelnek. Az európai turné Gelsenkirchenben startol május 17-én, és ugyan magyar állomás sajnos nem lesz, de a környéken azért több alkalom is kínálkozik, ahol meg lehet nézni Angus Youngékat: június 23-án és 26-án Bécsben, az Ernst Happel Stadionban, július 21-én pedig Pozsonyban, a rég nem használt Vajnory repülőtéren koncerteznek majd. A Pollstar most a csapat – illetve rajtuk kívül még többek között a Bon Jovi, a Rammstein, a Queen & Adam Lambert vagy a Scorpions – koncertügynökségi feladatait ellátó CAA cég nemzetközi turnékért felelős társigazgatójával, Chris Dalstonnal beszélgetett a turnéról.

„Nagyon sok agyalás előzte meg a turnét, mert a franciaországi olimpiai játékok és a németországi labdarúgó EB köré kellett szervezni a koncerteket – mondta a körútról Dalston. – Emellett ma már olyan szempontokat is számításba kell vennünk, amikkel régebben egyáltalán nem kellett foglalkozni, mint például az időjárást. Azért Németországban startol a turné, mert találnunk kellett egy helyet, ahol egy hétig próbálhatunk. Utána pedig gyorsan Olaszország és Spanyolország következik, mert úgy gondoltuk, júliusban és augusztusban már túlságosan nagy lesz a hőség arrafelé, ami szabadtéren a rajongók és a zenekar számára is roppant veszélyes lehet. Jártam tavaly Sevillában nyáron, és este 11.30-ra kellett eltolni a koncertek kezdését, mert még akkor is 40 fok volt odakint. Emellett nagyon vigyáznunk kell Brian hangjára is, nem szabad túlerőltetni, fontos, hogy kényelmes legyen neki az ütemterv. És persze ott vannak még a pénzügyi szempontok is.”

0212acc

Pusztán a bevételek miatt persze biztosan nem kell aggódnia senkinek. „Előzetesen is úgy gondoltuk, hogy minden idők egyik legnagyobb turnéja lesz ez a mostani, de az ilyesmit sosem veheted biztosra, ameddig nem kezded el árulni a jegyeket – mondta Dalston. – Az előző este ilyenkor mindig olyan, mint a karácsony: még aludni sem tudsz az idegességtől… Aztán felkeltem éjjel fél 3-3 között, addigra Európában már megindult az értékesítés, és néhány koncert be is telt. 1,5 millió jegyet adtunk el mindössze egyetlen nap alatt… Ez egészen megdöbbentő, és komoly hittel tölti el az embert, mert az AC/DC nagyon sajátos üzleti megközelítéssel dolgozik. Náluk nincsenek például VIP-csomagok. Nem dolgoznak dinamikus jegyárazással. Sosem akarnak szembesülni a túl magas árak miatt panaszkodó rajongókkal. Egy ponton kicsit meg is kellett erőltetnünk a dolgokat, mert különben egyszerűen nem is engedhetnék meg maguknak a turnézást, főleg, amikor például egy koncertnapot három szabadnap követ. De magától értetődően az a cél, hogy remélhetőleg később is folytassuk, már persze ha élvezik a dolgot, és jól is működik minden. Jó lenne őket ’25-ben, ’26-ban és ’27-ben is úton tartani, ameddig csak akarják. Ám először most túl kell jutnunk Európán.”

A csapat teljesen megújult ritmusszekcióval fordul majd rá a koncertekre, hiszen a Power Tripen új dobos is debütált náluk a keresett sessionista Matt Laug személyében. Utóbbi olyanokkal játszott az utóbbi évtizedek során élőben vagy a stúdióban, mint Alice Cooper, Slash vagy Alanis Morissette. A ritmusszekció ugyanakkor teljesen megújul. Cliff Williams a legutóbbi turné után, 2016-ban hivatalosan is bejelentette nyugdíjba vonulását, később mégis visszatért a Power Up lemez stúdiómunkálataira, és ő is csatlakozott társaihoz az őszi fesztiválfellépésre. A turnén azonban Chris Chaney basszusgitáros játszik majd a csapatban, aki neves turné- és stúdiózenészként többek között olyan produkciókat erősített az elmúlt évtizedek során, mint a Jane’s Addiction, Alanis Morrissette, Slash vagy Eddie Vedder szólózenekara.

Mint emlékezetes, az AC/DC Johnson fülproblémái miatt W. Axl Rose-zal a mikrofonnál fejezte be legutóbbi turnéját. Az akkori bulikon a reaktivált Chris Slade dobolt a magánéleti zűrjei miatt parkolópályára került Phil Rudd helyén, a Power Upra azonban utóbbit hozta vissza a csapat. A koncertsorozat varsói, még Johnsonnal lejátszott, illetve Axllel lenyomott bécsi állomásán egyaránt ott voltunk.

 

Hozzászólások 

 
#2 Kyle Sternhagen 2024-03-29 10:58
Idézet - asdasd:
Hát igen , így is lehet, ha az ember nem pusztítja el magát fiatalon rocksztár módjára. Ha jól tudom Angus soha nem iszik alkoholt, nem drogozott, de talán a mostani tagokra sem jellemző.

Cserébe láncdohányos.
Idézet
 
 
#1 asdasd 2024-03-29 10:29
Hát igen , így is lehet, ha az ember nem pusztítja el magát fiatalon rocksztár módjára. Ha jól tudom Angus soha nem iszik alkoholt, nem drogozott, de talán a mostani tagokra sem jellemző.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Fates Warning - Budapest, A38, 2013. október 16.

 

Voivod - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

Nitzer Ebb - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

Die Krupps - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

Destruction - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Pain of Salvation - Budapest, A38, 2010. október 24.