Shock!

május 03.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

A metal világa is MCA-t gyászolja

A rockszíntér is gyászolja Adam „MCA" Yauch-ot, a Beastie Boys egyik tagját, aki május 4-én veszítette el három éve tartó harcát a rákkal. Mindez persze aligha meglepő, hiszen a New York-i rapperek mindig is ezer szállal kötődtek a rockszíntérhez.

47 éves korában, május 4-én elhunyt Adam Yauch, azaz MCA, akinél 2009-ben diagnosztizáltak fültőmirigyrákot. A rapper 1979-ben alapította meg a Beastie Boyst Mike D és AD Rock társaságában, és a hardcore-os vonalról elstartolt formáció a későbbiekben igazi úttörőként vonult be a zenetörténelembe: többek között az első amerikai listavezető hip hop album, az 1986-os Licensed To Ill is az ő nevükhöz fűződik. Utóbbi anyag a rockszíntérre is megtermékenyítő hatást gyakorolt az olyan hatalmas slágerek révén, mint a (You Gotta) Fight For Your Right (To Party!) vagy a Kerry King szólójával ellátott No Sleep Till Brooklyn. Utóbbinak már eleve a címéhez is a Motörhead klasszikus No Sleep 'Til Hammersmith koncertalbuma adta az ihletet, a lemezt nyitó Rhymin And Stealin dalban pedig a Black Sabbath Sweet Leafjének riffje és a Led Zeppelin When The Levee Breaksének ütemei köszöntek vissza. Későbbi albumai révén a Beastie Boys a továbbiakban is mindig meghatározó maradt a könnyűzenében, és videóikkal is iskolát teremtettek.

A Beastie Boyst idén áprilisban iktatták be a clevelandi Rock And Roll Hall Of Fame-be, de ezen a ceremónián MCA már nem tudott jelen lenni, noha tavaly visszatért a munka frontjára, és sokan azt terjesztették, meggyógyult – még ha ő maga soha nem is állított ilyet. Yauch tegnapi halálhíre mindenesetre sokkolta a zenészeket, és olyan rock/metal muzsikusok fejezték ki gyászukat és együttérzésüket, mint Slash, Dave Mustaine, az Anthrax, a Linkin Park, Fred Durst, David Draiman, Randy Blythe, Freddy Cricien (Madball), Brian Fair (Shadows Fall), Justin Broadrick (Godflesh), a Sick Of It All, a Living Colour, a STYX, Jeff Scott Soto vagy Perry Farrell (Jane's Addiction).

 

Hozzászólások 

 
+2 #3 kt 2012-05-07 13:53
Nagyon sok minden másról is hallottál volna, ha kicsit is tájékozottabb lennél a témában.
Idézet
 
 
-4 #2 neal and jack and me 2012-05-07 08:20
fültőmirigyrák...
legközelebb a pattanás is rákokozó lehet majd...

sose hallottam még ilyen betegségről.
Idézet
 
 
+10 #1 Chris92 2012-05-05 10:33
Isten nyugosztalja...pedig reméltem hogy legyőzi ezt az átkozott betegséget! :(
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

King 810 - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Nickelback - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2013. november 8.

 

Depeche Mode - Budapest, Puskás Ferenc Stadion, 2013. május 21.

 

Motörhead - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Rise Against - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Winger - Budapest, A38, 2009. december 9.