Shock!

április 25.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

„A legnagyobb hazugság, hogy eltűnik a játékodból a lélek, ha értesz a zeneelmélethez”

toto_k2019_01Steve Lukather szerint ostobaság, hogy aki túlságosan is elmerül a zeneelméletben, abból kivész az ösztönös zenéléshez való tehetség. A Toto gitárosa a tabulatúra használata előtt is értetlenül áll.

A Toto reaktiválódása és hamarosan megjelenő szólóalbuma kapcsán beszélgetett a The Ultimate Guitarral Steve Lukather. A gitáros/énekes a beszélgetésben kifejtette véleményét azzal a bizonyos körökben közkeletű vélekedéssel kapcsolatban, amely szerint a zeneelméleti képzés tompítja az ösztönös zenélés képességét. „Baromság”, közölte Luke. „A legnagyobb hazugság, hogy eltűnik a játékodból a lélek, ha tudsz kottát olvasni vagy értesz a zeneelmélethez. Másrészről, hogy adtam volna-e gitárleckéket testvéremnek, Eddie Van Halennek – az Isten áldja meg –, netán Jeff Becknek? Nem. A fiam is furcsán gitározik, mert nem akar órákat venni. De olyasmikkel kezdett előrukkolni, amik nekem eszembe sem jutottak volna, így aztán leállítottam magam, és csak annyit mondtam neki: kitartás, csinálja, amit csinál, csak ne váljon belőle tekerős gitáros. Abból úgyis rengeteg van már. A lényeg, hogy írj jó dalokat, legyél jó ritmusgitáros, és játssz dallamosan, akkor mindig lesz munkád – tanácsoltam. Meg is fogadta szerencsére, és működik is a dolog. De ettől még csak a lusta emberek mondják, hogy a zeneelmélet miatt kiveszne a lélek egy dalból – ez valójában azt jelenti, nem akarják rászánni az időt a dologra. El akarnak jutni A-tól Z-ig, a többi pedig nem számít: az olyasmik, mint hogy jó ritmusban játssz, vagy hogy megfelelően be tudd hangolni a hangszeredet.”

Lukather szerint hiába tűnik elsőre ijesztőnek a kezdő zenészek számára a zeneelmélet, hosszabb távon valójában megkönnyíti a dolgukat. „Ha megtanulod az elméletet, könnyebben tudsz majd kommunikálni más zenészekkel, és rengeteg lehetőség nyílik meg számodra fejben is, nem csak egy bizonyos skatulyában tudsz majd alkotni. Szerintem soha nem vált semmi nagyobb hasznomra életemben. Már a középiskolában is felvettem órákat, amiken harmóniákról, zeneelméletről volt szó – így aztán inkább zenét tanulhattam, nem szokásos iskolai szarságokat. És rengeteget segítettek. A tudás hatalom. Nem rossz, ha megtanulsz valamit.”

Steve ennek megfelelően azt sem érti, miért használ valaki tabulatúrát. „Semmi értelmét nem látom a tabulatúrának. Miért tanulnál meg abból játszani, amikor ezzel az erővel a kottaolvasást is megtanulhatod? Úgy viszonyul egymáshoz a kettő, mint az igazi gitározás meg a Guitar Hero. Ha már annyi energiát belefektetsz, hogy megtanulj gitározni a játékban, miért nem tanulsz meg inkább rendes gitáron játszani? Nem is értem ezt. Persze ettől még tudom, hogy sokan inkább ezt használják akár még Nashville-ben is. A hangnemváltás valóban könnyebb így, de alterált akkordokat alkalmazva meg kínszenvedés az egész.″

stevelukather_cLukather új lemezének címe I Found The Sun Again lesz, és Ken Freeman producer-hangmérnökkel készült. A közreműködők sorát Williams mellett olyanok gyarapítják, mint a másik totós kolléga, David Paich, valamint Greg Bissonette, Jeff Babko, Jorgen Carlsson, John Pierce vagy személyesen Ringo Starr.

A dallista az alábbi:

01. Along For The Ride
02. Serpent Soul
03. The Low Spark of High Heeled Boys
04. Journey Through
05. Welcome To The Club
06. I Found The Sun Again
07. Run To Me
08. Bridge Of Sighs

Az album február 26-án jelenik meg a The Players Club / Mascot Label Group gondozásában.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Perfect Symmetry - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Depeche Mode - Budapest, Puskás Ferenc Stadion, 2013. május 21.

 

Mátyás Attila Band - Budapest, A38, 2011. július 2.

 

Riverside - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 6.

 

Nitzer Ebb - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

Winger - Budapest, A38, 2009. december 9.