Shock!

június 06.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Demó tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Force Feedback: Wonderful World

Nem egészen új zenekar a Force Feedback, csak a nevük az. Aki a Sündörgést ismerte, az örömmel üdvözölheti ezt a picit megváltozott - talán zeneileg, hozzáállásilag külsőre megkomolyodott - csapatot.
Négy új dalt küldtek el a srácok, melyek igencsak meggyőzőek.

Dallamos riffeléssel indít a cd, két pillanat alatt beleragad az ember fülébe - ez már bíztató jel. Az előző demónál jó úton haladt a zenekar dalszerzésileg, de még nem érett össze a produkció. Mára érezhetően lenyesték a vadhajtásokat és célirányosan - akár mondhatjuk, hogy hatásvadász-szerűen - azokat a témákat hagyták meg, ami miatt a zenéjük így lesz körülírható: súlyos, dallamos, fogós, groove-os, fülbemászó. Rengeteg ügyes gitárszólót is pakoltak a dalokba, tipikusan ilyen nagyon dallamos, "hősies", de korántsem gagyi típusúakat. Béna szöveg, de olyat, amitől az embernek léggitározni támad kedve. Ez van.
A csapat mára az angol nyelv mellett maradt - jó választás, egyértelműen nem a hazai szűk piacra célozták be magukat érzésem szerint.

A nóták nagyon tetszenek, komolyan. Mondjuk tény, hogy pont az én ízlésem szerintiek, bírom ezt a fajta, a kilencvenes évekbeli súlyosabb és mégis dallamos zenéken alapuló világot, ahol a dobos is figyelemreméltó kis dolgokat játszik.

Viszont ami mellett nem tudok elmenni, az az ének. Komjáthy Attila hangja reszelős, hangterjedelme minimális, és hát valljuk be: néha hamis és roppant kevés ezekhez a zenei alapokhoz. "Magyarmetal"-szinten ugyan ezzel is talpon fog maradni a zenekar, de ha más célokat tűztek ki maguk elé, akkor énekescsere szükséges, mert bizony lehúzza a zenét. Nagyon. Igenis szárnyaló dallamok (némelyik zenei téma üvölt egy kibontakozó, dallamos, erős énekhangért), fülbemászó refrének, erős torok kell ide, amelyik ha kell ordít, ha kell, a csillagokat leénekli az égről. Nehéz ilyet találni, tény.

A zenekar nagyon jó úton jár, de kétfelé ágazik most az ösvény: vagy új torkot kell keresni és megtalálni A Hangot, vagy a jelenlegi énekest elküldeni azonnal énektanárhoz, bárhova, csak kezdjen magával valamit, hogy legalább a mostani produkciót ne húzza le. Nehéz döntés, tudom ,és bízom benne, hogy életben fog maradni a csapat, és többen megismerik a Force Feedback nevet, mint anno a Sündörgést, mert, mint említettem, és muszáj ismét elmondanom, hátha a kedves Olvasók figyelmét is sikerül felkelteni: a zene nagyon jó. (Kérhetnék ebből egy instrumentális verziót?)

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Alter Bridge - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

The Treatment - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Roger Waters - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 22.

 

Marty Friedman - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Whitesnake Tribute Band - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. május 4.

 

Wendigo - Gödöllő, Trafó, 2004. március 26.