Shock!

június 20.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Vektor: Activate

vektor_cHa történt érthetetlen dolog az undergroundban az utóbbi években, hát az arizonai Vektor szétrobbanása mindenképp ezek közé tartozott. A progresszív, futurisztikus thrashben utazó, David DiSanto énekes/gitáros vezette banda az utóbbi évek egyik legizgalmasabb, hihetetlen ötletgazdagságról és kreatív energiáról tanúskodó albumát tette le az asztalra a 2016-os Terminal Reduxszal – aztán mindössze pár hónappal a lemez megjelenése után szétrobbantak. Sokáig úgy tűnt, hogy végleg keresztet is vethetünk rájuk, ám David DiSanto énekes/gitáros és Erik Nelson gitáros most a visszatérés mellett döntött. A zenekar két új taggal bővült Mike Ohlson dobos és Stephen Coon basszer személyében, és egy februári split-EP jelentette visszatérésüket a holland Cryptosisszal közösen, Transmissions Of Chaos címmel. Ennek két száma nemrég önállóan is napvilágot látott.

megjelenés:
2021
kiadó:
szerzői kiadás
pontszám:
9 /10

Szerinted hány pont?
( 6 Szavazat )

A zenekarok tipikusan nem a majdani nagylemezek fénypontjait pakolják fel az efféle kiadványokra, ugyanakkor egy új felállást nem lehet elfekvő, „futottak még" kategóriás dalokkal bemutatni, pláne nem a Terminal Redux után. A Vektor megoldása érdekes. Egyfelől kaptunk egy tipikus, a kötelező köröket lazán befutó dalt az Activate-tel, amely a 2016-os anyagon nem feltétlenül lett volna csúcsnóta, de azért fényesen bizonyítja, hogy továbbra is képesek lazán hozni a szintet, tényleg minden ízében jellegzetes Vektor-darabról beszélünk. Ha még nem hallottad volna a csapatot, ma is a klasszikus Voivod a legjobb közelítés (ezt amúgy büszkén fel is vállalják, lásd a dizájnelemeket), ami ugye helyből megkülönbözteti őket korunk legtöbb fiatal(abb) thrasherétől, hiszen ezek jellemzően inkább a Slayer, az Exodus, a Metallica és társaik munkásságából merítenek. Vagyis komplex, agyas, tekervényes riffelésű, sci-fi-hangulatú tételről beszélhetünk, amiben dinamikára, húzásra egyébként most nem kevés korai Death Angelt is érzek a kanadai mesterek mellett. Viszont a végeredmény így is lazán felismerhető, DiSanto mára tagadhatatlanul kialakította a saját stílusát. Az igazi érdekesség azonban a másik szám, a Dead By Dawn, amely lassú, már-már szinte power-lírai jellegű első blokkjával, hangulattémáival, David szimpla, de jól eltalált dallamos énekével egyáltalán nem tipikus a bandától. A második egységben persze itt is bejön a horzsoló thrashriffelés meg a szikrázó, briliáns szólómunka, a több mint hatperces darabban azonban kétségtelenül a banda új oldalát ismerhetjük meg, és örömmel számolhatok be róla, hogy ez is nagyon impozáns.

Nem tudom, mikorra készül el a Terminal Redux folytatásával a Vektor, de az itteni két szerzemény hallatán okkal bízhatunk benne, hogy megfelelnek majd saját magas mércéjüknek. Ha pedig esetleg nem ismered őket, de úgy érzed, szívesen hallanál valami nagyon minőségi, panelhalmozáson messze túlmutató muzsikát, addig is pótold a hiányosságokat, és ismerkedj meg a 2016-os lemezzel – ígérem, nem fogod megbánni.

 

Hozzászólások 

 
#11 Richter László 2021-06-12 18:35
Kellemes meglepetés, hogy ennyien hozzászóltak egy underground thrash csapat lemezkritikájáh oz...az pedig, hogy pozitívan, csak hab a tortán...
Idézet
 
 
#10 Draveczki-Ury Ádám 2021-06-11 13:59
Idézet - ezrrl:
Bocsánat az offért!

Kedves Ádám,lesz Witherfall-Curse of autumn kritika?
Jöhetne igazán...
Köszönöm.

Lesz.
Idézet
 
 
#9 ezrrl 2021-06-11 13:21
Bocsánat az offért!

Kedves Ádám,lesz Witherfall-Curse of autumn kritika?
Jöhetne igazán...
Köszönöm.
Idézet
 
 
#8 CSD_DD1 2021-06-11 11:02
Egyike azon "modern" metalbandáknak akik külön megérdemlik a figyelmet, mind 3 albumuk zseniális és átlag feletti. Kár hogy nem váltak klasszikus értelemben vett alapművekké. Ha ezek a 90S-ben jelennek meg biztos nagyobb lenne hatásuk.
Minden esetre örülök hogy újra összeállt a Vektor és az Activate is tökéletesre sikeredett. A teljes stúdióalbumot pedig várom mindenképpen, remélem jó összetett és sokáig érő számokból fog állni az a korong is.
Hozzáteszem számomra a Black Future az etalon.
Idézet
 
 
#7 Abigél 2021-06-11 10:59
Ez ZENE csupa nagy betűkkel. Továbbra is hozzák a komplex, agyas témákat és a lendület sem lankad sohasem. A progresszív metal kedvelőinek ez kötelező, úgy mint az Atheist lemezek is.
Idézet
 
 
#6 ZoldAsz 2021-06-11 09:47
Jó lesz ez.
Disanto eléggé kilép az eddigi komfortzónájábó l (ének? ÉNEK???) dehát igaza van. Ahogy kolléga írta itt előttem, Charging the void, Ultimate arfiticer stb. után hova tovább? Ez még Chuck Schuldinernek is feladta volna a leckét.
Erről jut eszembe, ne felejtsük méltatni a Voivod mellett a késői Death párhuzamot sem, engem főleg ez húzott be Vektorék mellé.
Idézet
 
 
#5 redriot 2021-06-10 21:37
Rendben vannak az új dalok. Amúgy csak én hallom úgy hogy DiSanto valamivel természetesebb hangfekvésben énekel? Az eddigi Vektor lemezeken nem igazán tudtam megbarátkozni a rikácsolva vernyogó stílusával. A zene 10 pontos volt mindig is, de néhány énektéma nekem néha megtörte a varázslatot.
Idézet
 
 
#4 Montsegur 2021-06-10 18:58
Egy technikai megjegyzés: én egy letöltős boltból akartam megvenni, de ott először csak egy számot, az Activate-et találtam. Némi keresés után egy Transmissions of Chaos című kiadványban találtam meg mind a két dalt. (Ami megint csak másutt már egy Cryptosis-sal közös, négyszámos kiadványt jelent.)

Persze nem ez a lényeg, hanem hogy megint van Vektor :) Ebben már nem is reménykedtem... A Terminal Redux nekem az évezred egyik legjobb lemeze.
Idézet
 
 
#3 Morello 2021-06-10 08:02
Az első két anyag, a Black Future és az Outer Isolation is legalább annyira kötelező.
Idézet
 
 
#2 Gabe von Buddah 2021-06-10 07:32
Az a baj, hogy egy olyan szám után, mint a Recharging the Void, bem tudom, hogy hová lehet elindulni/továbbfejlődni, mert az ott minden értelemben a plafonnak tűnik. Ennek ellenére nagyon drukkolok nekik és várom az új albumot.
Idézet
 
 
#1 CChutney 2021-06-10 05:28
Engem a Terminal Redux (meg a nagyon más, de szintén nagyszerű Aria of Vernal Tombs) hozott vissza a metálba anno, úgyhogy nagyon szurkoltam, hogy sikerüljön talpra állni. Nem merek még egy olyan lemezt remélni tőlük, de ha ez lesz az új szint, akkor sem fogok panaszkodni. A Cryptosis nagylemeze se lett gyenge, szóval számomra teljes siker volt a split is.
Amúgy a dallamos ének már a múltkor is jól működött.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Slipknot - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Within Temptation - Budapest, PeCsa Music Hall, 2014. március 14.

 

Riverside - Budapest, A38, 2013. május 23.

 

Motörhead - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Mátyás Attila Band - Budapest, A38, 2011. július 2.

 

Accept - Budapest, Club 202, 2011. február 2.