Shock!

július 06.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Retröxx: Face Your Demons

retrxx_cA Retröxx az utóbbi években felfutott synthwave irányzat szülötte, ugyanakkor a műfaj metalkompatibilitását mutatja, hogy a formáció gerincét a The Voidból ismert Kovács Dániel és a Vendetta Inc.-es Salgó Norbert adja az elektro-vonalon mozgó Sánta „BenzX" Bencével karöltve. A két évvel ezelőtti, debütáló Retröspect EP abszolút ütött, és az új minialbumról is csak jókat tudok mondani – ráadásul ahogy a névsorból is sejthető, a zene totálisan rockos megközelítésű, csak a megszólalása tér el a megszokottól.

Ha nem hallottad még a Retröxxöt, egy olyan instrumentális rockcsapatot képzelj el, amely synthwave-esen szól, a lényeg tényleg ennyi. Sőt, igazság szerint a trió még rockosabb-metalosabb most, mint a debütön: több a riff, és még bátrabbak lettek a gitárszólók központba helyezésével, szóval aligha érheti szó a ház elejét, amennyiben nyitott vagy az ilyesmire. Mindehhez persze az szükségeltetik, hogy zsigeri vonzalmat érezz a '80-as évek hangulatai, illetve konkrét hangzásképei iránt, enélkül ugyanis bizonyosan nem fogod érteni, mitől lehet ennyire szórakoztató 2018-ban ez az egész. Mert tény, hogy a névnek megfelelően retrós a dolog, viszont ez az egész azért így is nagyon jellegzetesen mai dolog ebben a megközelítésben.

megjelenés:
2018
kiadó:
szerzői kiadás
pontszám:
8 /10

Szerinted hány pont?
( 13 Szavazat )

Persze semmiféle habosan rózsaszín szintihangzás vagy ködfátyolos nosztalgia nem etetné meg az emberrel a zenét, ha a dalok nem lennének jók, de a Retröxx eddig is odatette magát ezen a téren, és most sem vallanak szégyent. A bemutatkozásról már ismert Rampage friss, felbikázott verziója például szakasztott olyan, mintha valami elveszett demót hallanánk a '80-as évek egy ismeretlen gitárhősétől, és mindezt minden túlzás nélkül értem a minőségére is – úgy gondolom, aki meghallgatja ezt a dalt, egyből vágni fogja, mitől van ráció ebben a történetben. De a másik négy dalt is csak dicsérni tudom, ráadásul kellően változatosak is a stílus berkein belül. Szerintem az új Rampage mellett a záró, lassabb, kimértebben hangulatos, mégis magabiztosan húzós Days In Bliss a másik csúcspont, itt tényleg csak becsukod a szemed, és máris látod magad előtt a pálmafás floridai tengerparton Don Johnsont, amint fehér lenvászon öltönyben, a hóna alatt két bomba bikinis csajjal sétál a rózsaszín kabrió felé.

Tudom, sokan értetlenül állnak a tény előtt, hogy miért kattant rá rengeteg metalban utazó arc a synthwave-es muzsikákra, pedig a két vonal csak látszólag áll egymástól távol – a Retröxx kiváló példa arra, valójában mennyire organikusan párosíthatók egymással. Így, a nyár beköszöntével nálam garantáltan sokat pörög majd az EP.

 

Hozzászólások 

 
#6 senkise 2018-05-31 15:04
Jóféle muzsika, nekem az Amigod ugrott be róla.
Idézet
 
 
+2 #5 19EmpEroR75 2018-05-30 17:15
Köszönöm a cikket, ők eddig kimaradtak (igaz, a synthwave-vonalat nem követem annyira, mindössze van pár kedvenc , amit/akiket többször hallgatok). Most ismerkedem velük.
Jó, hogy néha írtok erről a stílusról is, mert valóban nem áll olyan messze metaltól, körítéstől és hangszertől függetlenül (ebben a formában meg pláne). Bár valóban, ha nem érzel vonzódást a '80-as évek (vagy egyszerűen csak később születtél), a VHS korszak filmjei és azok zenéi iránt, kisebb a valószínűsége, hogy rákattansz a stílusra.
Idézet
 
 
+3 #4 Dolph Lundgren 2018-05-30 15:48
Meghallgattam, nagyon jó!
Idézet
 
 
-1 #3 NOLA 2018-05-30 12:04
Idézet - Draveczki-Ury Ádám:
Idézet - NOLA:
OFF: esetleg Primordial vagy Amorphis recenziók?

Amorphis biztosan lesz, Primordial nem valószínű.

óóó, káár...pedig az írek új lemeze is nagyon jól sikerult.
Koszonom a választ.
Idézet
 
 
+2 #2 Draveczki-Ury Ádám 2018-05-30 10:54
Idézet - NOLA:
OFF: esetleg Primordial vagy Amorphis recenziók?

Amorphis biztosan lesz, Primordial nem valószínű.
Idézet
 
 
-3 #1 NOLA 2018-05-30 10:53
OFF: esetleg Primordial vagy Amorphis recenziók?
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Slipknot - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Fates Warning - Budapest, A38, 2013. október 16.

 

Uriah Heep - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. szeptember 21.

 

Mátyás Attila Band - Budapest, A38, 2011. július 2.

 

Megadeth - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. április 8.

 

Wendigo - Budapest, Wigwam, 2005. február 16.