Shock!

április 22.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Qntal: Translucida

Az 1991-ben alakított német Qntal azon zenei világot hivatott színesíteni és erősíteni, amelynek nem sok követője akad mostanság. Michael Popp és Ernst Horn zenészek már a kezdetektől célul tűzték ki maguk elé a múlt népszerű muzsikáinak felidézését, illetve azok modern köntösbe való öltöztetését. Vonzalmuk a középkori zenei világ iránt a legerősebb, melynek jellegzetes, pattogós dallamait házasítják elektronikus betétekkel, aláfestésekkel. Így egy igen érdekes, s többé-kevésbé egyedi jelenséggel találjuk magunkat szemben.

megjelenés:
2008
kiadó:
Drakkar / Absolut Promotion
pontszám:
8 /10

Szerinted hány pont?
( 3 Szavazat )

Mert van példának okáért egy Ritchie Blakcmore nevezetű, öntörvényű gitárlegendája a rocktörténelemnek, aki saját, Blackmore's Night nevű formációjával valami hasonlót valósít meg immáron tíz esztendeje, ám náluk szinte nyoma sincs az elektronikának, inkább a hagyományos hangszereken van a hangsúly. Némileg még az olyan együttesek is ide sorolhatók egyébként, mint az Elend vagy a Dargaard, bár ezeknél a formációknál inkább egyfajta fenségesebb atmoszférateremtés a cél, kevésbé a történelmi korok zenéinek felelevenítése. Így tehát a Qntal könnyedén megkülönböztethető más együttesektől s rendelkezik egyfajta sajátos muzikális aurával is.

A Qntal zenéjének mégis talán legfontosabb összetevője az ének, mint hangszer használata. Sigrid Hausen (művésznevén Syrah) éneke áll a lemez középpontjában, rá épülnek a dalok. Ő pedig képzett, kellemes hangján kellő autentikussággal adja elő a legkülönfélébb népek kedvelt, középkori dalait. Egyébként a dalszövegek csakúgy, mint a dalok szintén korabeliek, így az albumon felcsendülnek középkori német, ófrancia vagy angol nyelvű táncdalok, illetve a korabeli udvarokban kedvelt egyéb muzsikák is.

Érdekes időutazást nyújt a hatodik Qntal album, melyben mindenképp örömét lelheti az, aki bármiféle vonzalmat érez a középkori .

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

King 810 - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Anneke Van Giersbergen - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Die Krupps - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 8.

 

Wendigo - Budapest, Petőfi Csarnok, 2008. október 31.

 

Wendigo - Budapest, Süss Fel Nap, 2004. november 23.