Shock!

május 30.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Masachist: Death Mach Fury

MasachistA Masachist egy olyan új, ismert csapatok tagjaiból verbuválódott alakulat, amelyet talán az irritálóan ostoba szupergrupp címkével lehetne illetni, bár itt azért nagy sztárokról nem beszélhetünk. Maradjunk inkább annyiban, hogy a lengyel death színtér veterán harcosai (Vader, Anal Stench, Decapitated)
megjelenés:
2009
kiadó:
Revolution Records / Witching Hour Productions
pontszám:
7 /10

Szerinted hány pont?
( 1 Szavazat )
mutatják itt meg mintegy huszonhat percben, milyen is az, amikor puszta kedvtelésből hegesztik a halálfémet.

A polák ötös leginkább a floridai death vonalhoz közeli zenét játszik, vagyis a fő hangsúlyt a brutalitásra helyezik, biztos technikai felkészültség mellett. Nem is teketóriáznak sokat, az Unveil The Grave három perce egy az egyben hozza a kilencvenes évek eleji masszívabb bandáinak világát, óvatos tempóváltásokkal, gondos dalszerkezettel és nemvijjogós szólóval. A másodikként következő Inborn Obedience már a George „Corpsegrinder" Fisher fémjelezte Cannibal Corpse-szot juttatja eszembe, de a jellegzetes gitártémákon túl ebben talán a hörgőgép, Wojciech „Pig" Wsowicz hulladarálós orgánuma is közrejátszhat. Mindenesetre a két banda közötti párhuzam a Wombbal folytatódik, sőt, az Open The Wounds nemcsak a címével, de a lendületes, corpse-os témák miatt kis túlzással akár a buffalóiak Kill albumára is felfért volna.

Azért a Noxiousban megcsillan a lengyel death metal is, decapitatedes ritmustörések és zilált riffek kavarognak ebben a szerzeményben, de hasonló a Crush Them!!! is. Ami viszont tényleg a lemez erőssége, az a rövid, ám élvezetes szólók jelenléte, mely elemet sajnos sok death csapat szokott hanyagolni túl ügyesen. Az átlagban két és fél-három perces dalok közül a maga hat percével kiemelkedik az Appearance Of The Worm, de hosszúságát a figyelemreméltóan megtekert dalszerkezet és az ötletes témák tökéletesen indokolttá teszik, nem is beszélve arról, hogy sokat dob az egyébként rövid, de velős lemezen.

Az album hangzása kellően vastag, a hangszerek által keltett lavina megállíthatatlanul dübörög végig a hallgatón. A lengyel death bandáknál mindemellett fontos tényező a külcsín is, én legalábbis ezt tapasztalom immáron sokadjára, a Death March Fury szövegkönyvecskéjét ugyanis élvezet lapozgatni, persze csak miután a szem hozzászokott a kézírásos betűtípussal írott szöveghez. Amelyből kiviláglik, hogy a Masachist sem az a zenekar, amelyik minden erejével a hippikorszak felé szeretne visszakanyarodni, legalábbis a limitált, két bónusz dalt tartalmazó kiadás borítóján látható, koponyamezőn átromboló tankok nem ebbe az irányba tendálnak. Profi zenészek korrektül összerántott anyaga a Death March Fury, ami több egyéniséggel még különlegesebb lehetett volna. Nem baj, majd másodjára!

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Cloudscape - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Motörhead - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Whitesnake - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. július 13.

 

Poisonblack - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.

 

Wisdom - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 14.

 

Wendigo - Budapest, Vörös Yuk, 2007. február 24.