Shock!

május 08.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

King's X: Manic Moonlight

Sokadik lemeze a texasi hármasnak, és sokadszorra éri apró meglepetés az embert. Jelen esetben az első másodpercben tör ránk a meglepi, elektronikus "kluttyogással" nyit a lemez, 11 másodperc múlva azért jön a semmi mással össze nem téveszthető mélyen brummogó basszus+gitár és Doug Pinnick simogatóan eredeti hangja.

megjelenés:
2001
kiadó:
Metal Blade
pontszám:
10 /10

Szerinted hány pont?
( 10 Szavazat )

Furcsa zene ez a King's X-féle rockzene. Bár nincs meg minden sorlemezük, de azon a bizonyos budapesti koncerten mégis úgy voltam, hogy "jé, ezt a dalt is ismerem, jé, azt is...". Van valami sajátos varázsa annak a világnak, amit ez a 3 középkorú zenész alkot. A Manic Moonlightban hiába okoznak a loopok meglepetést, hiába gondolná azt az ember elsőre, hogy ilyen típusú zenét ilyesmivel csak elrontani lehet. Mert nem. Olyan puhán, észrevétlenül olvadnak össze a loopok a zenével, olyan omlós-finom lesz végül az egész, hogy arra riadtam, hogy nyakig merültem a dalokba, és eszem ágában sincs szabadulni, sőt. Másik érdekesség, hogy általában az ilyen elektronikus dolgokat a legtöbb zenekar arra használja, hogy valami felkavarót adjon a zenéhez.

Itt szó sincs ilyesmiről, hihetetlen nyugalmat árasztanak a nóták, a relatíve kevésbé nyugisabb darabokból is béke és szeretet árad. Még akkor is, ha Doug egy dal refrénjében csak annyit énekel, hogy: yeah. Megteheti, nem lesz sablonos, nem lesz idétlen. A Beatles még mindig tetten érhető néhol, mint ahogy a hetvenes évek íze is. Jelenlegi kedvenc dalaim: Static (a furcsán lüktető), Jenna (a remek refrénű). Egy pillanat varázsa hangokba öntve. Talán ennyi a titka a King's X-nek.

Nem tudok kevesebbet adni, mert rengeteget hallgatom, egyre jobban és jobban szeretem, és elűzi a gondokat. Most is egy kicsit zöldebbnek látom a füvet és kékebbnek az eget...

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Friss

Galériák

 

Queensryche - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Lillian Axe - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Mercenary - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Accept - Budapest, Club 202, 2011. február 2.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 8.

 

Wendigo - Gödöllő, Trafó, 2004. március 26.