Shock!

október 31.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Illuminate: 10x10

Atyaég! Reméltem, hogy így közeledve az év vége felé már kevés tavalyi megjelenésű rettenet kerül még a kezeim közé, de tévedtem. Az Illuminate egy német csapat, amely hosszú évek óta létezik, tavaly voltak pont tíz évesek, melynek megkoronázásaképpen megjelentettek egy válogatáslemezt - vagyis rögtön kettőt, 10-10 dallal.

megjelenés:
2003
kiadó:
Gallery / HMP
pontszám:
0,5 /10

Szerinted hány pont?
( 0 Szavazat )

Elsőként szembesülni voltam kénytelen néhány zenekarképpel, illetve a csapat motorjának, Johannes Bertoldnak elpuhult ábrázatával, amit gondosan kisminkelt darkosan vagy inkább gruftisan (piros rúzs, kék szemhéjfesték, vastag alapozó), így biztos felvételt nyerhet bármelyik transzvesztita- illetve buzibárba pultos"fiú"nak. Egyébként a zene, mint olyan, nem volt túl fontos a formáció kezdeti időszakában, ami hallatszik is a szerzeményeken, akkoriban inkább színpadi látványosságként funkcionáltak színészek és zenészek. Ez még nem is lenne baj egyébként.

No. Ezen a lemezen nyolc dal szerepel, két részre osztva. Ugyanis Johannes felbuzdult csapata sikerein és azt találta ki, hogy műremekeit újra rögzíti, így azok megdörrenhetnek, ahogy ma illik. Mármint megdörrenhetnének. De nem teszik. Puffogó dobgép, vonalasan felvett, bután torzított gitár, a háttérben puttyogás, ami talán szervesebb része volt a zenének hajdanán. A gitáros egyébként a zsíregyszerű témákat is nyögvenyelősen játssza, mintha valami kezdő tinédzsert löktek volna be a stúdióba - ha éppen nem házilag készült a felvétel, mert simán elképzelhető az is, sőt -, hogy "nyomjad, fiam!".

Az első négy dal elvileg a csapat gitárosabb, fajsúlyosabb oldalát mutatja meg, az első dal pörgős is, aztán egyre laposodik, lassul a dolog, álommanó már ott figyel az ajtó sarkában. Ilyen és hasonló dalok kerültek fel a fekete lemezre. A fehér lemezről (az andalítós lemezről) idekerült négy nóta inkább szintire épül és loopokat használnak gitár helyett, meg női ének is van helyenként. Az egyik dalban nem átallották az Enigmát is lenyúlni... Azt említettem már, hogy németül zengenek? Még egy riasztó momentum...

Vannak jó dark meg érdekes elvont zenék, ez sajnos meg sem közelíti azokat. Egészen konkrétan hallgathatatlan ez a zene. Erre most hány pontot adjak? Legyen fél, mert találtam két jól megkomponált zenekarfotót a cd-n.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Slipknot - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Alter Bridge - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Red Dragon Cartel - Budapest, A38, 2014. május 5.

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2012. július 11.

 

Apocalyptica - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Amorphis - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.