Shock!

október 31.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

I Told U: Ellenméreg

itoldu_cKét és fél éve emlékeztünk meg a mohácsi I Told U első EP-jéről, A nívóról, amelynek 2015 első felében jött ki a folytatása Ellenméreg címmel. Mi pedig természetesen megcsúsztunk az ismertetésével, de most pótoljuk a mulasztást, ami már csak azért sem esik nehezünkre, mert a zenekar kifejezetten érdekes versenyző a hazai színtéren.

Ha nagyon muszáj, leginkább rap metalnak nevezhetném azt a sajátos elegyet, amit az I Told U produkál, de nem feltétlenül fedi a valóságot ez a megnevezés – annyi bizonyos, hogy groove-központú, zúzós muzsikáról beszélünk, ahol ugyanakkor kifejezetten erős dallamok színesítik a meghatározó, domináns ritmusokra húzott muzsikát és az arra passzintott szóköpködősdit. De már csak azért sem feltétlenül sorolnám mindenáron a hip-hopos vonalra a bandát, mert szövegileg is sokkal csavarosabb, intellektuálisabb a megközelítés náluk, mint az általában megszokott ebben a stílusban.

megjelenés:
2015
kiadó:
szerzői kiadás
pontszám:
7 /10

Szerinted hány pont?
( 5 Szavazat )

Az I Told U legfőbb erősségét abban látom, hogy meglehetősen egységes a végeredmény, sikerült valami működőképeset létrehozniuk a pofás riffekből, az izgága ritmusokból meg a klasszikus értelemben véve is dallamos refrénekből. A Stuck Mojót már csak azért sem tudom megkerülni, mert náluk néhol elég hasonló volt a megközelítés (Harich Gáborék bevallottan sokat is tanultak tőlük), de a Közhely verzéiről érzés szintjén például még a korai FreshFabrik is beugrott. Ez a szám mindenképpen esélyes a legjobb dal címére, de összességében egyikkel sincsenek gondok, és a már ismert Oltalom lágyra, akusztikusra vett friss verziója is jól sikerült. Mindenképpen dicsérnem kell a nóták húzását, energiáját, a riffelést és Gábor dallamvilágát, amit már a Solar Screamben is nagyon bírtam, és továbbra is tartom, amit legutóbb leírtam: hogy magyarul még ütősebbek is ezek a melódiák, mint angolul. Budai Tibor rappelését viszont továbbra sem érzem száz százalékosnak, néhol mintha nem lenne elég feszes, máshol pedig még jobban meg tudná dobni a dalok amúgy sem bárgyú energiaszintjét, ha vehemensebben, agresszívebben pörgetné a sorokat. Könnyű dolga persze nincs, mivel a szövegek nem feltétlenül Mr. Busta nyomdokain haladnak, kifejezetten sok érdekes kép, áttételes, mögöttes jelentés bújik meg a szavak takarásában – ez egyébként ebben a formában szintén érdekes sajátosság a bandánál. Kicsit talán ritkítani is lehetne néhol a sorokon.

Egyelőre nem túl ismert név az I Told U, de nem gondolnám, hogy ezzel a zenével feltétlenül légüres térben kellene alkotniuk, még Magyarországon sem. Ha bírod a hip-hopos beütésű rock/metal-muzsikákat, amelyek azonban a hagyományos dallamosságot sem nélkülözik, szerintem adj nekik egy esélyt.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Within Temptation - Budapest, PeCsa Music Hall, 2014. március 14.

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2012. július 11.

 

Slayer - Tokaj, Hegyalja Fesztivál, 2011. július 15.

 

Voivod - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

Thaurorod - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

A Life Divided - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.