Shock!

október 21.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

I Told U: A nívó

itoldu_cA mohácsi I Told U friss versenyző a hazai színtéren, de azért nem tekinthetők teljesen kezdőnek: a csapat frontembere Harich Gábor, azaz Harek, aki a progresszív vonalon erős Solar Scream énekes/gitárosaként lehet ismerős. Utóbbi banda jelenleg bizonytalan ideig parkolópályán van, Gábor pedig jelenleg az I Told U ügyeit viszi Budai Tiborral – akinek státuszára talán a rapper lenne a legmegfelelőbb jelző, bár nem fedi teljesen a lényeget –, Szűcs Márton basszusgitárossal és Told Zoltán dobossal. Gábor talán nem haragszik meg, ha elárulom: eleve azért küldte el nekem az EP-t, mert szeretem a Stuck Mojót, és amellett, hogy nyilvánvalóan nem egy magyar kópia elkészítése volt a cél, a hatást ők maguk is elismerik, sőt, amolyan közös kiindulópontként tekintenek Rich Ward eredeti csapatára (amely jelenleg sajnos finoman szólva sem tűnik túl aktívnak).

megjelenés:
2013
kiadó:
szerzői kiadás
pontszám:
- /10

Szerinted hány pont?
( 2 Szavazat )

Nos, az anyag ismeretében csak megerősíteni tudom, amit amúgy a banda sem tagad: az I Told U-n tényleg érezni a Mojót – hol nagyon, hol csak enyhe érzés szintjén, hol egy átmeneti ponton a két véglet között. A groove-ok és a riffelés tekintetében mindenesetre neked is garantáltan Ward mester ugrik majd be elsőként, mivel a hat dal pont olyan jellegzetesen vastag, sűrű masszaként hullámzó riffekre épül, amilyenekből ő is él. Ez nálam helyből jó pont, Rich-et ugyanis – mint azt már ezeken a hasábokon is számtalanszor leírtam – az utóbbi bő tizenöt év egyik legfantasztikusabb és egyben sajnos legalulértékeltebb ritmusgitárosának tartom. A zene stílusa is hasonló, mint a Stuck Mojónál: ritmuscentrikus, húzós modern metalt játszanak, ahol az apatosaurus-méretűre hizlalt riffek viszik a prímet, a verzékben pedig a rapszerű szövegmondás dominál, ám eközben mindvégig figyelnek arra, hogy legyenek a dalokban fogós dallamok, refrének is.

Az ilyesmi akárhogy elsülhet, és nem tagadom, volt is bennem némi aggodalom, mielőtt meghallgattam az EP-t, a hazai bandák ugyanis hagyományosan nem szokták igazán érezni ezt a rap metalos vonalat. Az I Told U esetében azonban határozottan ígéretes a produkció. Nem mondom, hogy tökéletes, de még akármi lehet belőle. Két fő erényt mindenképpen muszáj kiemelni: az egyik a riffelés, ahol tényleg sikerült elkapniuk valamit, az ember lába automatikusan beindul a húsos groove-okra és a rájuk pakolt gitárokra, a másik jó pontot pedig a refrénekért kapják, ugyanis tényleg akadnak a számokban nagyon okosan megformált, egyből a fülbe ülő dallamok. Talán furcsa lesz, amit mondok, de Gábor hangja még talán jobban is passzol ehhez a zenei világhoz, mint a Solar Scream-féle kevésbé arcbamászó, progos stílushoz. A szövegmondás-darálás azonban néhol még esetlegesebbnek tűnik a kelleténél. Tisztában vagyok vele, hogy magyarul bármilyen szöveget sokkal nehezebb ütősen megszólaltatni, mint angolul, pláne, ha ilyen rap-szerű előadásmódról van szó, ráadásul a saját dolgukat sem könnyítették meg a sűrű, többnyire nem is feltétlenül önmagukat etető rizsákkal. Nem vészes egyébként a dolog, de néhol kissé erőltetetten jön ki a ritmizálás, ezen mindenképpen fejleszteniük kellene még. Maguk a szövegek sokfélék – néhol bejön, amit hallok, néhol kevésbé, de mindenesetre ezen a téren sem a legtipikusabb utat járják, amit értékelek. Az anyag két legütősebb dala minden szempontból az Oltalom és a Lődd le magad nyitó kettőse, utóbbi refrénje talán a legjobb az egész eresztésből. Ha egy teljes lemezt képesek lennének teletenni ezekhez fogható dalokkal, tuti, hogy széthallgatnám.

Nem tudom, mennyire lesz képes előrelépni itthon ezzel a rétegzenével az I Told U, de ez az EP egy ütős kezdés, és ráadásul elég jól is szól (még ha nyilván nem is vetekszik a Risinggal). Felírtam őket a következő évek hazai reménységei közé, akikre érdemes lesz odafigyelni.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

King 810 - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Eric Martin - Budapest, PeCsa Music Café, 2013. március 9.

 

Solar Scream - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.

 

Stuck Mojo - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 2.

 

Pain of Salvation - Budapest, A38, 2010. október 24.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 8.