Shock!

október 15.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Firespawn: Shadow Realms

1114firespawnA hideg kiver, amikor a szupergroup kifejezést meghallom egy zenekar kapcsán. Vagy a „kiafaszagyerek" feeling jut eszembe, amikor mindenki keményen meg akarja mutatni, hogy ő azért szuperebb a többi szupernél, vagy egy teljesen félresiklott project, ami egyébként kiváló zenészekből áll össze egy értékelhetetlen produkcióra, vagy egy alkoholban tocsogó orgia maláj kurvákkal, bár nem tudom, utóbbi hogy jön ide.

A Firespawn óriási előnye, hogy abszolút nem tekintik magukat szupergroupnak. Pedig ha vannak komoly húzónevek a svéd death metal pitvarából, akkor ők valóban azok. LG Petrov és Victor Brandt, Alex Friberg, Fredrik Folkare, Matte Modin, Entombed, Entombed A.D., Necrophobic, Unleashed, Dark Funeral, nyami, nyami, setét királyság. Ami a szupergroup kifejezést illeti, erre magasról tesznek, s ebben rejlik a Firespawn nyerő húzása: összetoltak egy olyan albumot, amelynek egyrészt minden pillanatában érződik az óriási kedv, másrészt nem az anyazenekarokat kopizták és gyúrták össze egy fásult masszába, hanem megteremtettek egy olyan átmenetet old school és modern, amerikai és svéd, klasszikus és új között, amit egészen egyszerűen megunhatatlanul jó hallgatni.

megjelenés:
2015
kiadó:
Century Media
pontszám:
9 /10

Szerinted hány pont?
( 17 Szavazat )

Már a klipesített The Emperornál és a Lucifer Has Spokennél sejteni lehetett, hogy itt nem a maníros technikázás, hanem a vegytiszta kreativitás dominál majd. Így is lett. Senki nem akarta nagypofájúan megmutatni a világnak, hogy ő szarta a death metalt, az öt csóka ellenben olyan alázattal, szellemességgel és ötletekkel tolta össze az albumot, ami azonnali tapsot érdemel. Nincsenek túlcifrázások, csicsázások, túlnyújtások, de vannak teljesen átgondolt, az utolsó hangig kitalált nóták, amelyek mindegyikében egy olyan letisztult és önmaga által megmagyarázott építkezés figyelhető meg, amelyet ritkán hallani manapság.

Az Imperial Burning ugató durvulása vagy az All Hail zakatoló, szűnni nem akaró tökéletes hömpölygése, a Necromance teljesen friss dallamvilága vagy a Ginnunga ettől elütő békebeli vad sodrása csak néhány példa a Shadow Realmsről arra, hogy miért imádnivaló az album. Baromi jó zenészek baromi jól zenélnek egy baromi jó albumon, mindenféle kötöttség vagy megfelelési kényszer nélkül. Aki ebben a zenei közegben mozog rajongóként, az nyilván tisztában van a tagok képességeivel, zenei tudásával és jellegzetes stílusával, ezt nem is szükséges túlragozni. A Firespawn annyiban csavart a dolgon, hogy az égvilágon senki nem ragaszkodott saját, jól bejáratott dolgaihoz, inkább lazára vette a figurát, és orgazmusközeli vigyorral az arcán nyomott bele egy óriási adag frissességet úgy, hogy közben az autentikus jelleg megkérdőjelezhetetlen maradt.

A Firespawn és a Shadow Realms titka talán az, hogy egy hangjeggyel sem akarja többnek mutatni magát, mint ami. Összeállt öt tehetséges ember, és letettek az asztalra egy olyan albumot, ami nálam például lazán befért a Top20 2015-be. Görcsmentes örömzene (miért ne lehetne a death metal kapcsán ilyet mondani?), igazi rock and roll érzéssel. Stílusában kiemelkedő lemez, kövér kilences. És így már érthető, hogyan juthatott eszembe egy alkoholban tocsogó orgia maláj kurvákkal.

 

Hozzászólások 

 
+4 #6 James Smith 2016-01-14 15:27
Ezt a lemezt öröm hallgatni. Nagyon kreatív album. Ajánlott!
Idézet
 
 
+2 #5 Tóth József 2016-01-13 20:51
Raj lemez? Erről a szóról eddig teljesen más elképzelésem volt.
Idézet
 
 
+7 #4 Révész Béla 2016-01-13 16:05
Idézet - Gabe Von Buddah:
Tisztelt Révész Béla!
Ön szerepel a belinkelt videóban 2:07-től? :D
Amúgy raj lemez.

Draveczki kollégával hangosan röhögünk. Ez egy igazi gyöngyszem, de legnagyobb sajnálatomra csupán a név azonos. :) Köszönöm a linket, feldobta a délutánt. :)
Idézet
 
 
+6 #3 Gabe Von Buddah 2016-01-13 16:00
Link:
https://www.youtube.com/watch?v=I75L2tuXfqo
Idézet
 
 
+1 #2 Gabe Von Buddah 2016-01-13 16:00
Tisztelt Révész Béla!
Ön szerepel a belinkelt videóban 2:07-től? :D
Amúgy raj lemez.
Idézet
 
 
+1 #1 Tulus 2016-01-13 15:26
Hangulatos.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Slipknot - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Royal Hunt - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Rise Against - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Megadeth - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. április 8.

 

Amorphis - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Wendigo - Budapest, A38, 2005. április 29.