Shock!

augusztus 20.
szombat
Betűméret
 • Betűméret növelés
 • Alap betűméret
 • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Chrystabell: Midnight Star

chrystabell_cChrysta Bell Zucht, azaz egy ideje már csak Chrystabell (utálta, ha „lekrisztizték", hiszen sosem az volt a keresztneve) új zenei utat tapos magának, aminek újabb lépcsőfoka a Midnight Star. A korábbi fülledt (mondjuk ki: helyenként twinpeakses) hangulatú dreampop a múlté, a friss csapásirány sokkal könnyedebb, a dream már sehol, a pop erősödik, méghozzá valamelyest a '80-as évek ízeivel. Ennek előfutára a korábbi lemezen (Feels Like Love, 2019) már egy-két dal képében megmutatkozott, de most annyira átlendült erre az oldalra, hogy a basszusgitáros Christopher Smart már a billentyűk mögött dolgozik, a basszusgitárt pedig egy szintén dekoratív hölgy kezeli.

A most futó turné nyilvánvalóan ebből a zenei világból építkezik, amihez minden koncertre más szürreális outfitet viselő Chrystabell látványilag is jócskán hozzáépít. Szóval, ha még mindig a Twin Peaks Tammyjét keresed, akkor ne is olvass tovább, látványban és zenében is száműzve lett az a fojtogató dzsesszpop-világ. Nem is baj ez, egy ideje én már úgyis saját dalai jogán rajongok, így az elképesztő vizualitással felvezetett új lemez dalai iránt nyitottan álltam hozzá.

megjelenés:
2022
kiadó:
Love Conquered Records
pontszám:
8,5 /10

Szerinted hány pont?
( 13 Szavazat )

A klipek látványvilágánál még egy mondat erejéig megállnék, a mai pillanatélményeket ontó világban ezek a hihetetlen részletgazdag, vizuális mámort ajánló percek gyorsan a bőröd alá kúsznak, és azt veszed észre, hogy mire odaérsz, hogy meghallgasd a lemezt, már együtt dúdolgatod a refréneket Chrystabell-lel. Még egyszer hozzáteszem, ez tényleg nettó popzene, igazából hasonlítani sem nagyon tudom semmihez, Chrystabell karakteres, mélyebb hangja ugyan rögtön felismerhetővé teszi a dalokat, esetleg ha a synthwave felől érkezel, akkor simán rá fogsz kattanni.

A hangzás pazar, mintha itt a szobában zenélnének, gyönyörűen tisztán, mégis testesen szól minden, persze billentyűcentrikus zenét kicsit könnyebb szebben megszólaltatni, érezni fogod a teret a zene körül, ritka manapság az ilyen. Pont ezért abszolút vinylre való zene, remélhetőleg lesz alkalmam azon is meghallgatni előbb-utóbb. Zeneileg meg azért nem teljesen feledték a kicsit nyomasztóbb atmoszférát, a Love Conflict és a Golden Sky dalokra azért nem mondanám nyugodt szívvel, hogy vidám popzene, a háttérben szőnyegező billentyűk kényelmetlenné teszik az összképet, remek hangulati párosítás! Utóbbi határozottan portisheades hatású, és mivel rég hallottunk a bristoliakról bármit is, örömmel üdvözlöm ezt a négy és fél percet.

Ha megtippelhetnem, első pár hallgatás után a klipes dalok fognak beleragadni jobban a füledbe, így nehéz megmondani, hosszú távon mi fog működni, de azt már most elmondhatom, hogy egységes zenei világot mutat a Midnight Star, ez a tizenegy dal annak ellenére, hogy külön karakterrel bír, mégis egy irányba mutat. Nem titkoltan erőteljesen vonzódom a nyolcvanas évek szintizenéi iránt, így elég könnyű dolga volt velem az új daloknak, noha szívem szerint minden dalból szívesen meghallgatnék kétféle verziót – egy gitárcentrikusabbat is, természetesen.

A nyitó Midnight Star / Suicide Moonbeams pároson kívül a Pearls, a Love Confit és a tényleg zenei sikolyszerű érzést keltő Silent Scream az első körös kedvencem, majd alakul ez még. És csak ismételni tudom magam: tényleg elalélok a hangzástól újra és újra. Te pedig ha eddig együtt utaztál korábbi budapesti fellépésein Chrystabell-lel, akkor ott a helyed csütörtök este is az A38-on!

 

Hozzászólások 

 
#1 Cooper 2022-06-16 16:51
Nagyon más, de nem rossz. Menni kell!
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

 • Préda
  Az első rész gyerekként egyenesen lenyűg...
 • Préda
  "Valóban nem a wokeness miatt hulladék a...
 • Machine Head: The Burning Red
  Nálam ugyanaz a helyzet ennél a lemeznél...
 • Préda
  13-14 évesen láttam először havernál cs...
 • Préda
  Zseniális volt, nem láttunk hasonlót se...
 • Préda
  Valóban nem a wokeness miatt hulladék a...
 • Préda
  Szerintem az alapján, amit én a Prédába...
 • Préda
  Szerintem is teljesen oké a Nimródos, n...
 • Préda
  Nem tudom, a Prey rendelkezik-e azzal a ...
 • Préda
  Nem tudom, mi az az Army of the Dead, d...
 • Préda
  A kérdés az volt, hogy femináci-e a fil...
 • Préda
  Dehogy jogos. Az elsőben nem voltak mes...
 • Préda
  Nem azt állítottam, hogy tényleges alap...

Galériák

 

The Winery Dogs - Budapest, Barba Negra Music Club, 2016. február 17.

 

Volbeat - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. június 18.

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2012. július 11.

 

Magma Rise - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

Apocalyptica - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Die Hard - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.