Shock!

május 29.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Casus Belli: In The Name Of The Rose

Azt sejtettem, hogy a talán még most is szemtelenül fiatal görög gitárvarázsló, Gus G sikere ("befutása") megihleti honfitársairt is, de hogy ennyire, azt sose gondoltam volna. Ez a Casus Belli nevű görög zenekar ugyanis készített egy király power metal lemezt, amelynek nótáit Gus mind a Mystic Pophecy, mind a Firewind repertoárjában szívesen látná.

megjelenés:
2005
kiadó:
LMP
pontszám:
8,5 /10

Szerinted hány pont?
( 1 Szavazat )

Valami kapcsolat persze biztos van, mert ezt a debütalbumot, amelyet kezemben tartok, R.D. Liapadakis, a Mystic Prophecy és a Valley' Eve énekese producelte; maga a lemez pedig ott készült, ahol az ő bandáinak munkái is korábban. Mi több, a dobokat Frank Huber kezelte, aki a változatosság kedvéért a Valley's Eve-ből lehet ismerős. Tiszta maffia... Na meg hogy az énekes Panos Dedes annakidején bekerült 25 legjobb közé, amikor a Priest énekest keresett - mik vannak! Hát, nem tudom, én a nyájas Olvasó helyében már ennek alapján utánanéznék a lemeznek. De első benyomásaimat ezek az adatok nem befolyásolták, hiszen már a "kutatómunka" előtt meghallgattam párszor az albumot.

Szóval, ez itt a Gus G-féle power metal és bár európai a banda; aki ismeri a Tüzes Szél és Misztikus Jóslat produktumait, az nagyon jól tudja, hogy a zenének az égvilágon semmi köze ahhoz a stílushoz, amit jobb híján "europower"-nek hívunk. Itt nincsenek nagyívű kórusok, nincs helloweenizmus, ikerharmóniás speedelés, sztratoszférában járó vokalista; húsos riffek, húzós tempók és többnyire mélyebb fekvésű, de gyilkos dallamokkal operáló énekhang viszont annál inkább. Valóban, Panos képességei méltán nyerhették el anno a Priest menedzsment tetszését: igazi power metal énekes a fickó - helyenként a Seven Witches első hangját, Bobby Lucas-t idézi; néha kicsit olyan, mint Morgan Thorn, aki a Vicious Rumors Sadistic Symphonyjét énekelte fel; de a fentebb már említett Liapadakis mester énekstílusa sem áll távol tőle (lehet persze, hogy az illető néha nem bírt magával és a keverőpult mögül gyorsan a mikrofon elé ugrott, hehe - ez lenne ám a metal!). Panos Arvatinis gitáros sem egy elveszett gyerek, riffjei és szólói (halld pl. Isolation) egész egyszerűen a "vadállat" kategóriába sorolandók - ez a zene úgy, ahogy van, o-da-basz!

Felesleges is szaporítani itt a szót: újat természetesen nem nyújt az In The Name Of The Rose, de akinek tetszenek a Mystic Prophecy, a Firewind vagy a sajnos csak kevesek által ismert Valley's Eve kikezdhetetlenül hiteles, vitathatatlanul magas színvonalú albumai, az hallatlanban is mindent tud a Casus Belliről. Ha pedig teheti, hallgassa meg. Ez itt az igazi Casus Headbangi!

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Alter Bridge - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Riverside - Budapest, A38, 2013. május 23.

 

Helloween - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Amorphis - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Pain of Salvation - Budapest, A38, 2010. október 24.

 

Wendigo - Budapest, A38, 2005. április 29.