Shock!

április 06.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Koncert tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Within Temptation - Budapest, 2014. március 14.

within_temptation_k2014_1Mint néhány nappal ezelőtt a Hydra kapcsán már írtam, a Within Temptation olyannyira kinőtte magát, hogy a Nightwish mellett ma egyértelműen ők számítanak az énekesnős metal zenekarok legnagyobbjának. Mi sem bizonyítja jobban mindezt, mint hogy péntek este simán csurig töltötték a Pecsát. És most ne olyan teltházra gondolj, amilyet néha cseppnyi jóindulattal szellős háromnegyedházak esetén emlegetni szoktunk, mert ezúttal valóban egy gombostűt sem lehetett leejteni a nézőtéren.

És hogy milyen volt a koncert? Gyakorlatilag ugyanolyan, mint a Hydra lemez: atom profi, végletekig megtervezett és precíz. Meg persze épp ezért spontaneitástól teljesen mentes, kissé rideg és lélektelen is. Azt a cinkos összekacsintást tehát, ami az igazán nagy zenekarok esetében akkor is megvan, ha olyan gigashow-val koncerteznek, mint a KISS vagy akár a Mötley Crüe, és amelytől személy szerint azt érzem egy-egy koncerten, hogy ezek az arcok most tényleg csak nekem zenélnek, sajnos nem kaptuk meg.

időpont:
2014. március 14.
helyszín:
Budapest, PeCsa Music Hall
Neked hogy tetszett?
( 31 Szavazat )

Mint a lemez kapcsán is említettem, a Within Temptation egy remekül megtervezett pop termék, és ez a koncert esetében is napnál világosabban látszott. Pirotechnika, olyan óriási ledfal, amilyet a PeCsában még sosem láttam, kétszintes színpad és eszelős fények: bombasztikus volt az egész, és összhatásában tényleg csak annyiban maradt el mondjuk egy tengerentúli P!nk bulitól, hogy Alecia Moore-ral ellentétben Sharon den Adel nem mutatott be légtornász-gyakorlatokat fejjel lefelé lógva egy szál kötélen. Azt pedig döntse el ki-ki maga, hogy mindez dicséret vagy inkább kritika – részemről egyértelműen utóbbi –, egy koncert elsődleges célja ugyanis nyilvánvalóan az, hogy szórakoztasson, a Within Temptation ezen követelménynek pedig kétségkívül eleget is tett. Vizuális szempontból csakúgy, mint a hallgatnivaló tekintetében.

A koncertet jó érzékkel a Hydra nyitószámával, a Let Us Burnnel kezdték, mely amellett, hogy a tempósabb szerzeményeik közül való, még arra is lehetőséget biztosított, hogy rögtön nyitányként bedobják a pirotechnikát is. A PeCsa azért nem egy kifejezett aréna, így a felcsapó, méteres lángnyelvek a szokottnál is impozánsabb látványt nyújtottak, tovább tüzelve a már a buli kezdete előtt is igen türelmetlenül várakozó publikumot. A rockkoncertekhez képest szokatlanul nagy számban jelenlévő csajokból aztán a kezdő hangok hatására ki is robbant az addig visszafojtott energia, és nagyjából a terem háromnegyed részéig mindenki táncikálni, integetni, ugrálni kezdett, majd folytatta is közel két órán át, a háromszámos ráadást záró Summertime Sadness utolsó taktusáig.

within_temptation_k2014_2

A nagy kérdés számomra az volt a buli előtt, hogy a Hydra duettjeit vajon miképp fogják megoldani élőben? Mivel a hatodik korong egyértelműen ezekre lett kihegyezve, várható volt, hogy élőben is elhangzanak majd (négyből három meg is volt, egyedül Dave Pirner maradt ki, őt azonban pótolta Keith Mina Caputo a ráadás első számában), de előzetesen inkább arra tippeltem volna, hogy Sharon vállalja be Tarja, illetve a többiek részét is, Xzibit rappelése pedig gépről érkezik majd. Nem így lett, ugyanis ha csak virtuálisan is, de a sztárvendégek a koncerten is tiszteletüket tették: hangjuk gépről szólt, arcukat pedig a monstre ledfalon futó, hihetetlenül igényes kisfilmekben láthattuk viszont. Így ha csak virtuálisan is (amúgy Zámbó Krisztián módra), de a lemezen hallható verziókban kaptuk meg a duetteket is. A másodikként érkező Paradise (What About Us?) most is ütött, és meg kell mondanom, a lemezen kissé laposnak tűnő Dangerous is kifejezetten meggyőző volt ezúttal. Többször is azon vettem észre magam, hogy így, élő verzióban azok a dalok is eltalálnak, amelyektől amúgy nem hidaltam le korábban. A Tell Me Why például igazi csúcspont volt, ahogy a gyönyörű Covered By Roses is, de ez óriási énektémáival már a koncerten amúgy hét dallal is megidézett Hydrán is az egyik legerősebb tételnek számított.

within_temptation_k2014_3

Ha már az énektémák szóba kerültek, egyértelműen leszögezhető, hogy Sharon hangja nyersebb koncerten, mint lemezeken, ami egyáltalán nem baj, sőt, levesz kissé a dalok sterilitásából. Fronthölgyként azonban még mindig nem nyújt kiemelkedőt. Nyilván mivel ő a zenekar arca, és mindemellett vitán felül roppant csinos is, minden tekintet rá szegeződik a koncertek alatt, de igazán karakteres színpadi kiállása nincs, amin az sem segít, hogy adott esetben háromszor is átöltözik két óra alatt. Nem akkora karakter, nem annyira karizmatikus, és közel sem kommunikál olyan jól és annyit a közönséggel, ami szükséges lenne egy olyan banda esetében, ahol a zenészek totálisan a háttérbe húzódva engednek át minden teret az énekesnek. Pont ez az oka annak, hogy végig úgy éreztem, csupán egy DVD-t nézek, nem pedig egy olyan koncerten vagyok jelen, ahol az adott csapat csak nekem és néhány (ezer) jelenlévő társamnak muzsikál. Egy rockbulinak pedig alapvetően erről kellene szólnia.

További fotók:
Within Temptation

 

Hozzászólások 

 
+9 #4 Maci 2014-03-16 20:00
Még hogy nem közvetlenek.. Igaz, a koncert után várakoztunk szerintem egy jó másfél órát rájuk odakint, viszont amikor a szintisük felfedezte, hogy ott vagyunk, szólt, hogy nem tud beengedni, aztán találkoztunk egy másik kapunál. Azt se tudták kinyitni, csak később, amikor a Pecsások nyitották ki egy kamionnak, akkor tudtunk bemenni. Viszont kaptunk tőle autogramot, aztán kijöttek a többiek is, a legvégén Sharon is kijött hozzánk. Fotózkodtunk, beszélgettünk velük, adtak autogramot, egyik barátnőm hollandul is beszél, és nagyon megörültek neki, vele is kedvesek voltak. Volt "group picture" is, meg nagyölelés Sharonnal. Szerintem a színpadon is eleget mozogtak, Sharon nagyon szép volt, sőt a koncert után azt mondták, hogy a turné során itt érezték magukat a legjobban. Ezek után mondjátok, hogy nem közvetlenek...
Idézet
 
 
+2 #3 Turbo 2014-03-16 14:43
Én is egyetértek Barboo-val. A zenekar hibátlan volt, Sharon pedig nagyon közvetlen. Két dolgot tennék hozzá. Az egyik a szervezés. Véleményem szerint jóval több jegyet eladtak, mint a PeCsa hivatalos férőhelye. Én még ennyi embert nem láttam a PeCsában. Nem tudom megérteni, hogy egy X-faktoros Gibsz Jakab-nak koncertet csinálnak az UFO-ban (Sport Aréna), egy ekkora érdeklődésre számottevő koncertet meg ilyen kis helyen rendeznek. A második a hangmérnök (hangosítás). Nem a hangrendszerrel volt probléma, az jól szólt volna, hanem a véleményem szerint tök süket hangmérnökkel, aki 'ha már ilyen sokan összejöttünk, toljuk fel az összes potit tökig' alapon torzításig tolta a hangerőt. Nem azt mondom, hogy egy rockkoncert suttogjon, de ez így borzalmasan szar volt. 2007-ben ugyanitt Tarja koncerten hibátlan volt a hangosítás, nagyon jól szólt.
Idézet
 
 
+1 #2 Tóth András 2014-03-16 13:26
Teljesen egyetértek az előttem szólóval!
Idézet
 
 
+11 #1 Barboo 2014-03-16 12:56
Szia! Véleményeddel sok ponton nem értek egyet. A számok sorrendje megfelelő volt.Hallhatunk az új albumról is sok számot, továbbá régi kedvenceinkből is szemeztek számunkra, annak megfelelően, amik a szavazatok során facebookon szóba kerültek. A fény és pirotechnika a mai korban egy ilyen nívós zenekarnál szerintem elvárható nem volt túlzás sem giccses. Ilyen méretű koncert esetében nem várható el, hogy az albumon lévő vendég szereplők megjelenjenek a helyszínen, így szerintem jó megoldás volt a kivetítő, amin olyan klip jeleneteket is láthattunk amiket interneten nem osztottak meg velünk. Igaz a hangosítás nem volt teljesen tökéletes,de erről nem a zenekar tehet, továbbá a pirotechnikából is koncert végére kifogyott a nafta, de ezek nem rontottak a koncert élvezhetőségén. Nem értek azzal egyet hogy, koncert rideg és személytelen lett volna. A színpad bal felén voltam első sorban, és minden mozgó tagot láttam magammal szemben többször is, így szerintem elmondható hogy a teret teljes mértékben kihasználták. A közönséggel kommunikáltak jelzéseinkre reagáltak. Ezt azzal is tudom bizonyítani, hogy Ruud Jolienak jeleztem, hogy egy pengetőt kérek tőle, amit a koncert végén meg is kaptam. Sharon koncert végéig mozgásban volt figyelt ránk ő is reagált a jelzéseinkre. Mint frontember teljes mértékben helyt állt. A ruhaváltások a számok hangulatához megfelelő volt. Végszóként csak annyit, hogy a hangulat, a zenekar megjelenése, kisugárzása tökéletes volt:).
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Iron Maiden - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Deep Purple - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. február 17.

 

Sting - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 30.

 

After All - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Stratovarius - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Wendigo - Budapest, A38, 2005. április 29.